Voorgesausd glasweefsel 1 of 2 maal sauzen?

Pizzle

  • #1
Ik heb voorgaande aan het openen van dit topic mezelf al goed ingelezen op het onderwerp en het forum doorzocht. Ik heb 4 topics gevonden die me hebben geholpen een beeld te krijgen (deze had veel informatie). Voor de zekerheid wil ik toch advies inwinnen op mijn specifieke situatie.

In het kort:
* Ik ben de muren van mijn nieuwbouw woning aan het behandelen. Er zijn 3 type muren in de woning; beton, gasbeton en een kartonachtig materiaal (ik vermoed dat dit gipsplaten zijn).
* Ik heb een professionele behanger ingehuurd die voor mij voorgesausd glasweefsel behang heeft aangebracht. Het behang heeft geen structuur omdat ik zo strak mogelijke muren wil.
* ik heb de behanger vooraf gevraagd wat ik moest doen aan voorbehandeling -> alleen de muren zo glad mogelijk schuren/vullen. Ik heb dagen geschuurd, met een zeer glad resultaat ( :D )
* de behanger heeft erg netjes werk afgeleverd, maar nadat ik me ben gaan inlezen op het onderwerp valt me op dat hij de muren niet heeft voorgestreken.
* ook is er geen lijm op het behang aangebracht nadat het op de muren is geplakt, maar dit hoeft volgens mij ook niet omdat het voorgesausd behang betreft (klopt dit?)
* ik zie nu door het behang duidelijk verschil met stukken die dichtgezet zijn met gips en stukken beton/karton

Vanuit deze situatie wil ik gaan sauzen. Ik heb 2 kleuren verf, een speciale wit tint (extra mat) en een speciale grijs tint (extra mat). Ik heb ruim voldoende om 1 keer te sauzen, maar zeker niet alles 2 keer. Deze verf is vrij prijzig, ongeveer 3 a 4 maal duurder dan een simpele ral9001.

De behanger heeft me gezegd dat voor de witte muren (leeuwendeel van alles) 1x sauzen voldoende is. Voor de grijstint zal het 2x moeten.

Toch maak ik me zorgen over de dekking. Is het verstandig om eerst alles 1x te sauzen met een goedkope powerdeck? Of moet ik als er 2x gesausd gaat worden 2x de dure verf gebruiken?

Voor merk/type van de verf kan je me een pb sturen. Het betreft de duurste variant van een bekend consumenten merk. Een deel van de verf heb ik gratis verkregen via een recente gratis verfpakket actie.

Alvast bedankt!

Edit fotos:

 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Uw situatie is niet specifiek in die zin dat de genoemde combinatie aan wandopbouw vrij veel wordt toegepast. Gezien het bouwbesluit zij de wanden in verblijfsruimten niet van gipsplaat maar van een isolerende gipsgebonden samenstelling die met dezelfde watergedragen muurverf te behandelen is, evenals het gasbeton en het prefab beton.

Vers gestucte wanden moeten na droging altijd worden voorgestreken om onregelmatige inzuiging met als gevolg te snel intrekken van de lijm in de ondergrond en daarmee onregelmatige hechting te voorkomen.

Bij toepassing van glasvezel gebruiken wij als voorstrijk een laag verdunde muurverf in de kleur die uiteindelijk als deklaag op het glasvezel wordt aangebracht. Dit om het "doorschijnen" van de ondergrond te voorkomen en tevens de onregelmatige zuiging op te heffen.

Als er voorgepigmenteerd glasvezel is gebruikt is 1 afwerklaag in een lichte kleur voldoende. Donkere kleuren zullen 2 of 3 x moeten worden aangebracht.

Hou u bij 1 product, en bedenk dat in het segment wat u hebt 2 lagen minimaal zijn. Uiteraard zijn er speciale non-crack-muurverven die in 1 laag voldoende zijn maar daar hangt een prijskaartje aan. Bovendien geven wij op het forum geen specifieke merknaam informatie tenzij er geen alternatief is.
 

Pizzle

  • #3
Beste Kees, heel erg bedankt voor uw antwoord. Ik heb er voor gekozen om de muren waar inmiddels glasweefselbehang op zit eerst met een 100% witte latex te sauzen. Dit omdat ik hoop dat dit een goede ondergrond zal zijn voor de tweede laag latex die gebroken wit is.

De muren waar een donkere kleur (grijs) op komt heb ik ook eerst wit gemaakt en deze zal ik op uw advies nog 2x met grijs behandelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu