Voordeur ruimte geven voor tochtstrip

Sander11

  • #1
Beste klussers,

Ik heb een ouder huis en de voordeur ligt gewoon tegen het kozijn aan er is dus geen ruimte voor een tochtstrip. Weet iemand hoe ik de deur meer ruimte kan geven om zogenaamde a4'tjes te kunnen schroeven op het kozijnen, tussen de deur en kozijn in?

Het enige wat ik kan verzinnen is het scharnier een halve centimeter verplaatsen maar dat kan niet want het draaipunt van de scharnier zit aan de binnenzijde.Of ik moet het scharnier in het kozijn iets naar binnen verplaatsen. Maar ja, een halve centimeter is niet veel en ga ik dan niet de constructie te zwak maken als ik vlak naast de oude gaten ga zitten schroeven?

Alvast dank voor de tips.

Groetjes,

Sander
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2

Dit systeem gebruik ik al vele jaren. Je moet het om de zoveel jaar vervangen maar je deur is tocht vrij. Niks te knoeien met scharnieren. Oppdervlak goed reinigen en in de sponning plakken.
 

Sander11

  • #3
Hallo WgB,

Dank voor je reactie. Ik denk dat ik dat inderdaad maar moet doen. De deur wordt op termijn toch vervangen.

Groet,

Sander
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Je kunt ook met een bovenfrees een sponning in de deurstijlen en bovendorpel maken, ter diepte die nodig is om een tochtprofiel in het kozijn te plaatsen.
je hoeft dan ook geen scharnieren te verkappen en slot plaat te wijzigen.
 

Sander11

  • #5
Hallo Waldy,

Ja dat is inderdaad handiger. Bovenfrees heb ik wel :-).

Dank voor de tip!

Groet,
Sander
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Dat is wel heel veel werk om een niet bestaand probleem op te lossen.

Als er geen naad is, is er geen tocht. Als de naad klein is, past er een klein tochtprofiel in. 5 minuten werk en een paar euro voor een plakstripje zoals Wgb aangaf. Is in verschillende diktes te koop.
 

Sander11

  • #7
Ha IJkenhout,

Heb ik gekocht omdat de deuren op termijn toch vervangen worden. Ik vind de strips met metaal mooier maar dan heb je dus ruimte nodig.

Groet,

Sander
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #8
Een deur die vlak tegen de houten sponning van het kozijn zit zal altijd meer tocht geven dan dat deze deur tegen een rubber van een tochtwering zit.
Ik mag toch aannemen dat er niet zomaar tochwering aangebracht zal worden?
De manier van uitfraizen in de deur met een bovenfrees is geen enorm karwei, maar wel een zeer goede oplossing en wordt daarom ook zeer veel toegepast in gelijkaardige situaties bij deuren en ramen.
 

Sander11

  • #9
Hallo Waldy,

voor een deur die blijft zitten, ben ik het met je eens. Omdat deze deur er op termijn toch uitgaat, heb ik voor nu even gekozen voor metalen strips met rubber die op het kozijn geschroefd worden. zo wordt de naad dicht gemaakt. Is optisch niet het meest mooie maar geeft wel resultaat en het is toch(t) tijdelijk.

Dank iedereen voor de input.

Groet,

Sander
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu