Voordeel invalcirkelzaag

VeroNL

  • #1
Ik heb het geprobeerd op google, maar ik ben er nog steeds niet echt achtergekomen wat nu echt het voordeel is van een invalcirkelzaag (met geleiderail) ten opzichte van een pendelkap-cirkelzaag met geleiderail.
Kan iemand me de voordelen uitleggen (met eventueel wat praktijkvoorbeelden)?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Zoals het woord het al zegt kun je met een invalzaag ergens midden in een plank of plaat beginnen.
Gewone cirkelzagen kunnen dat niet en zijn bloedgevaarlijk wanneer je dat wel doet.
 

VeroNL

  • #3
Jan, bedankt voor je antwoord. Maar dat is dus ook het enige voordeel? Van het midden in een plaat "invallen", daar had ik al wat over gelezen. Maar ik dacht dat er misschien nog andere voordelen waren.

Tevens vraag ik me af of daar in de praktijk nu zo vaak gebruik van wordt gemaakt, ergens in een plaat beginnen met zagen? Ik zou zelf zo 123 geen toepassing kunnen bedenken waarbij ik midden in een plaat/plank zou moeten starten met een cirkelzaag.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik zie er verder geen voordelen in maar daar zullen anderen misschien anders over denken :wink:
 

Koop

  • #5
-Bij een pendelkap machine kan de pendelkap niet meer naar beneden als je langs een geleiderail zaagt, de zaag is dus altijd onbeschermd.

-Bij een invalzaag kun je de eerste helft van de zool van de zaag al op je werkstuk zetten, machine aanzetten, naar beneden drukken en beginnen met zagen; bij een pendelkap machine moet je altijd op het voorste stukje van de zool 'balanceren'

-Als je invalzaag geen verend spouwmes heeft is invallen midden in een plaat met een invalzaag net zo gevaarlijk als met een pendelkapzaag
 

Arjan'74

  • #6
Ik heb zo'n invalzaag en ik heb nog nooit ingevallen zo lang als ik hem heb.
Enige voordeel wat ik wel zie is dat je hem mooi in de kast kunt zetten op zijn vlakke bodem. :wink:
En idd het zagen langs een lineaal gaat heel mooi. Maar dat zal misschien met zo'n ander type ook wel zo zijn. Daar heb ik geen ervaring mee.
 

H@ns

  • #7
Ze zijn qua overige functies vrijwel gelijk met de invaller als voordeel dat... hij invalwerk kan zagen :P

Invalzagen kan altijd een keer van pas komen als je bijv. een rechthoekig gat uit een plaat mdf wilt halen. (kun je glasdeurtjes maken zonder stijl en regelwerk!)

Maar als je niet echt vaak optimaal gebruik maakt van de invalfunctie zou ik het voor de meerprijs niet gaan doen. Zeker niet als je ook een bovenfrees hebt/overweegt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu