Voorbereiden steense muur op voorzetwand

Evduijn

  • #1
Hallo
heb een huis (van eind 1800) met een steense muur dat gemetseld is met vermoedelijk een of andere mortel op kalkbasis (lichtgrijze bijna witte mortel)
Heb de oude voorzetwandjes van hout verwijderd en stuit op de binnenzijde van de steense muur die op de meeste plekken onafgesmeerd is (kijk zo tegen de bakstenen aan)

Vraag: ik wil hier een nieuwe voorzetwand met kleine spouw voor gaan plaatsen. Is het nodig om nog een laag op de binnenzijde van de steense muur te smeren alvorens spouw en voorzetwand te creeeren?
Iemand zei dat als ik dit zou doen dit zeker geen cementmortel mag zijn ivm vocht dat niet meer makkelijk weg kan uit de (massieve) stenen (vorst, kapotvriezen e.d.). Hij adviseerde dat als ik er aan zou beginnen ik dan het beste een mortel op kalkbasis kon gebruiken (daar zouden de stenen van het huis ooit ook mee gemetseld zijn).

Mijn vraag is echter allereerst: is het nodig hier eerst een laagje op te zetten en zoja, met welk spul. De geventileerde spouw die er komt moet het vocht juist afvoeren dus wil geen isolerende laag op de stenen en daarmee het vocht in de stenen opsluiten. Of..... ???

Advies is van harte welkom!
(zie foto's voor aktuele situatie; op de foto zien de steenlagen er wat rommelig uit vanwege het feit dat steenlagen om de laag steeds iets inspringen vanwege formaat neem ik aan)





 

Fiesiekus

  • #2
Dit gaan berapen...lijkt me een heidens werk. Balkjes ertegen en afwerken met gipsplaten, lijkt me logisch.
 

Evduijn

  • #3
Hallo Fiesiekus
bedankt
tja ik twijfelde al, zag ook het nut niet echt. Scheelt inderdaad een baal werk. Heb dan eigenlijk nog een vraag (nu ik toch bezig ben): zou jij een kleine spouw openlaten en enkele stootvoegen openmaken? Of gewoon direkt de isolatie er tegenaan?
Ik heb nog niet helemaal door wanneer men nu wel en wanneer niet kiest voor een luchtspouw; als je op de diverse sites van isolatie'boeren' kijkt (bijv. rockwool) dan zie je in de schematische tekeningen vaak gewoon binnenspouwblad en buitenspouwblad direkt tegen de isolatie aan (weliswaar met resp. dampremmende en dampdoorlatende folie er nog tussen)
Groet!
Erik
 

Fiesiekus

  • #4
Bij een buiten steensmuur (ook bij een halfsteens trouwens) zou ik intuitief bang zijn voor vochtdoorslag en vocht in de isolatie. Zou dus een paar cm spouw tussen buitenblad en isolatie openhouden en onderin een paar stootvoegen zodat water er uit kan lopen.

Succes.

Ben jij de Erik van Duijn uit een Zuid-Hollandse badplaats?
 

Evduijn

  • #5
Bedankt en in antwoord op je vraag: jawel :D
 

Fiesiekus

  • #6
N****wijk?
 

Evduijn

  • #7
Nee dat weer niet (hoewel dat niet echt ver uit de buurt ligt)
:)
 

Fiesiekus

  • #8
K**wijk?
 

Evduijn

  • #9
Dat zou best wel eens kunnen kloppen ja...
 

Fiesiekus

  • #10
Hemeltje lief...kijk even naar je PB.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Sommige vormen van communicatie kunnen maar beter via PB lopen lijkt me :?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
De foto's spreken boekdelen, mijn dochter heeft ook zo'n oud(er) huis gekocht, de muren zijn zo ongelijk doordat de handgestoken stenen niet allemaal even lang waren, de breedte is redelijk nauwkeurig omdat de klei tussen twee planken kwam te liggen.
De lengte werd "op het oog" gestoken, de stenen die te lang waren werden meestal gebruikt voor de "kopse" kanten in het metselwerk, ik heb wel plekken gezien met 3 cm kalkstuc om het geheel glad te krijgen.

Wij hebben regels van red ceder (rotvrij) uitgevlakt op de muur gezet, daar een dampremmende folie op, toen gewone vurenhouten regels/balkjes afhankelijk van de hoogte van het plafond, tussen de regels/balkjes isolatie, dampdichte folie op de regels/balkjes en als afwerking kunt u dan allerlei soorten plaatmateriaal gebruiken.

Een aantal stootvoegen onder en boven openmaken voor ventilatie,.
Wanneer het water uit de spouw moet lopen zou ik andere maatregelen nemen.
 

Evduijn

  • #13
Hallo, hierbij nog een vraag.

Jan, je noemt het gebruik van red ceder, zoals ik begrijp als uitvlakkers/"afstandhouders" ter verkrijging van de luchtspouw waarop je dan het dampopen folie aanbrengt. Weet jij (of wellicht iemand anders) hoe dit damdoorlatende folie doorgaans aangebracht wordt bij een geheel zwevende voorzetwand, dus zonder gebruikmaking van deze latjes. Ik had namelijk het plan om de balkjes geheel vrij van de steense muur te plaatsen (via balk op vloer en balk op plafond, daartussen de staanders met tussenbalkjes voor stevigheid). Reden is de relatief drukke weg lang mijn huis en het zoveel als mogelijk willen voorkomen van contactgeluid door de wand geheel vrij te plaatsen, eveneens met kleine spouw (onder onderste ligger en boven bovenste komt vilt)

Het tussen de balkjes isoleren en aanbrengen van de dampdichte folie is uiteraard het probleem niet, het aanbrengen van het dampopen folie lijkt me wel lastig.

Iemand een idee?
Bvd! Erik

Topics samengevoegd, mod.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu