Volgorde van kitten en schilderen?

Daze

  • #1
Binnenkort wil ik mijn muren, plafonds en houtwerk (deurkozijnen, trappen) gaan schilderen. Op diverse plaatsen is op de aansluiting van de muur en het deurkozijn (of trap) het stucwerk gescheurd en soms een beetje afgebrokkeld door de werking van het hout. Nu lijkt het mij het verstandigst om deze aansluitingen te kitten om de speling op te vangen.

Ik vraag me echter af in welke volgorde ik dit het beste kan doen. Eerst kitten en dan schilderen, of eerst schilderen en naderhand afkitten? Eerst kitten en dan schilderen oogt misschien iets netter maar ik ben bang dat de verf naderhand gaat scheuren/schilferen door de werking omdat het niet flexibel is zoals de kit. Wat kan ik het beste doen...?
 

Fiesiekus

  • #2
Eerst kitten en daarna schilderen met een "flexibele" verf, voor zover verkrijgbaar.
 

Daze

  • #3
Eerst houtwerk schilderen, dan kitten en tenslotte muren schilderen? Of eerst kitten, dan houtwerk schilderen en tenslotte muren schilderen? Misschien dat het in het eerste geval netter/strakker af te werken is?
 

Fiesiekus

  • #4
Aha, het gaat om gestucte wanden latexen? Dan de latexlaag als laatste; ik denk dat die het meest flexibel is.
 

Daze

  • #5
Bedankt Fiesiekus, maar dan blijft nog steeds mijn vorige vraag staan: Houtwerk/kitten/muren of kitten/houtwerk/muren...? :lol:
 

Fiesiekus

  • #6
Als je maar zorgt dat er een latex- of verflaag overheen komt.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Waar denkt u dat de term "met dispersie- en alkydverven overschilderbare kit" toe dient ?

Alleen siliconenkit wordt als laatste aangebracht omdat hierop geen verf hecht.
 

Michiel_H

  • #8
Ik doe het als volgt: acrylaat kitten - texen - houtwerk schilderen
Maar het kan op zo veel manieren. Het beste is eigenlijk: houtwerk schilderen - texen - kitten op kleur (exact op kleur)
Zelfs een overschilderbare kit is eigenlijk niet perfect overschilderbaar. De hechting op de kit is altijd minder. Hordes schilders weigeren dan ook om bijvoorbeeld beglazingskit te overschilderen. Volgens hen moet beglazing pas worden gekit na het schilderen (wat uiteraard weer andere problemen oplevert...)
 

Azijnpisser

  • #9
En ik doe het:

-kitten (acrylaat of MS polymeer, afhankelijk van toepassing)
-lakken
-latex

Met als reden dat de kit overal onder zit, die verkleurt anders toch.
Dan lakken
Op de (uitgeharde) lak kan je mooi afplakken voor de latex, indien nodig.


Overigens was er een tv-klus-goeroe die het als volgt deed op een ruwe muur:

-afplakken rand
-kitten (over plakband)
-latex
-plakband wegtrekken, en je houdt een strakke overgang op de ruwe wand over.
 

Daze

  • #10
Bedankt allemaal. Ik ga het zo doen: eerst kitten, dan lakken, dan latex. Ben alleen een beetje bang dat als ik lak na het kitten en ik plak het naderhand af om te latexen dat dan op de plaatsen waar er een stukje over de kit gelakt is ik de lak eraf trek bij het verwijderen van de afplakband (pfff wat een zin :) ).

Oh ja, en ik zag dat het bekende merk met het grote harige beest naast de gewone acrylaatkit ook 'Universal' kit op acrylaatbasis heeft welke overschilderbaar is EN elastisch. Welke is het meeste aan te raden? Is de gewone acrylaatkit elastisch genoeg om de speling tussen kozijn en muur op te vangen?

Nog vergeten te zeggen, het houtwerk moet ook nog eerst een keer in de grondverf gezet worden. Maakt dat nog verschil in de volgorde?
 

Fiesiekus

  • #11
Daze schreef:
als ik lak na het kitten en ik plak het naderhand af om te latexen dat dan op de plaatsen waar er een stukje over de kit gelakt is ik de lak eraf trek bij het verwijderen van de afplakband
Dat risico loop je ook als er geen kit onder de laklaag zit. Er is speciale schildersafplaktape die dat effect minder zou hebben (beetje geribbelde tape).
 

BeeTeeWee

  • #12
Dat laatste lijkt me de goede volgorde. Houtwerk ontvetten, opschuren en eerst een keer gronden, daarna pas kitten. Vervolgens licht doodschuren, stofvrij maken en (liefst 2x) aflakken.

Als je een beetje vaste hand hebt, kun je met een wat kleinere kwast (een bokkenpootje of zo) best scherp "snijwerk" langs de gelakte delen maken.

Maar als je toch wilt afplakken: het risico dat de lak van de kozijnen loslaat als je er schilderstape aftrekt, is veel kleiner dan dat je die tape van de latex aftrekt. Als dat dus al gebeurt, is er iets mis met de hechting.

Overigens heb ik goede ervaringen met het ruim (tot wel enkele weken) vantevoren afkitten. Hoezeer ook op de kokers wordt aangegeven "overschilderbaar na 30 minuten", na enkele weken zie je op de kitnaden dan toch weer krimpscheuren ontstaan, zeker als je wat dikker moet kitten. Die scheurtjes blijven achterwege als de kit geruime tijd heeft kunnen doordrogen.
 

Daze

  • #13
Bedankt. Ik wil ook nog wat plamuren na de eerste laag grondverf. Is het perse nodig na het plamuren NOG een laag grondverf aan te brengen of kan ik rechtstreeks over het plamuur aflakken?
 

Fiesiekus

  • #14
Lak niet direct over plamuur. Eerst nog een grondlaag
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #15
Zo ziet u maar: iedereen heeft zo z'n eigen systeem.

Ik plaats wel graag een paar kanttekeningen: voordat u gaat kitten op houtwerk, dient u eerst de ondergrond voor te behandelen met een primer: het vocht in de kit wordt anders te snel onttrokken en opgenomen in de ondergrond zodat hechtingsproblemen ontstaan.

Die "hordes" schilders die beglazingskit niet willen afschilderen kunnen of niet besnijden, of vinden glastape te duur.

Het is ook een esthetische kwestie: een voorbeeld zoals beneden met een witte kitrand is dus geen gezicht. U kunt wel de kitrand "blank"laten indien u in zeer lichte, bruine, grijze of zwarte kleur aflakt: in deze kleuren zijn kitten standaard verkrijgbaar

U kunt kit in bepaalde standaard RAL kleuren kopen, maar dit assortiment is zeer beperkt.
Als u een raam aflakt in RAL5020 moet u mij de fabriek even noemen waar ik die kit in exact die kleur kan bestellen.

Van essentieel belang is ook de kitsoortkeuze voor welk doel: watergedragen lakken hechten slecht op beglazingskit. Remedie is om de kit eerst voor te behandelen met een goede kwaliteit grondverf op alkydbasis. Watergedragen lakken op een hybride beglazingskit geeft al een beter resultaat. Watergedragen alkyd-emulsielak hecht wel weer goed op beglazingskit.

Tenslotte heeft wetenschappelijk onderzoek door een geleerd persoon, bron Schildersvakkrant, uitgewezen dat kitten uberhaubt zeer slecht blijkt te zijn: zeker daar waar de kit de buitenlucht volledig afsluit. Het vochttransport door het hout schijnt op die plaatsen niet goed te verlopen, zodat er rottings verschijnselen ontstaan door vochtophoping.

U ziet het: voor elk wat wils :mrgreen:
 

Michiel_H

  • #16
Kees de schilder schreef:
[..]U kunt kit in bepaalde standaard RAL kleuren kopen, maar dit assortiment is zeer beperkt.
Als u een raam aflakt in RAL5020 moet u mij de fabriek even noemen waar ik die kit in exact die kleur kan bestellen.
[..]
Even los van de term "exact".... Maar ************* is in vrijwel iedere kleur leverbaar. Er zal altijd wel iets verschil in zitten natuurlijk. En natuurlijk niet met 2 kokertjes af te nemen..


Merknaam verwijderd, mod.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #17
Dus mijn beste.... voor de doe-het-zelf klusser dus geen oplossing zoals u zelf schrijft. Deze mensen hebben aan , hooguit 2 kokers ruim voldoende, en kunnen met een doos van minimaal 12 x 310 ml. denk ik niet zoveel.
 

Fiesiekus

  • #18
:mrgreen:
 

renehi

  • #19
Kees de schilder schreef:
Als u een raam aflakt in RAL5020 moet u mij de fabriek even noemen waar ik die kit in exact die kleur kan bestellen.
Link verwijderd i.v.m. reclame, merk doorgeven kan via PB, mod.

Gekke lui die hollanders :wink: Volgens een bekende (schilder) van mij is Nederland het enige land wat hun glaskit schildert, elke andere land haalt een worstje, niet overschilderbare, glaskit op en kit het raam na het verven van het raam.
 

renehi

  • #20
Add: min opdracht hoeveelheid 2 kokers
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu