Volgorde van buizen voor een combi ketel

Jeroen68

  • #1
Ik moet een nieuwe cv op zolder plaatsen en moet leidingen trekken. Merk en type CV nog niet bepaald. Nu is mijn vraag of er een standaard patroon is voor de volgorde van de buizen? Ik heb bij een blauwe engel combi ketel gekeken en daar was het bijvoorbeeld:

Van links naar rechts: gas - verwarming aanvoer - verwarming retour - afvoer - koud water - warm water

Als dit de norm zou zijn, en ik zorg dat de leidingen in die volgorde aankomen, dan kan de installateur zonnder allerlei verslepingen het keurig aansluiten. Maar geen idee....

PS: Reden dat ik nog geen keuze voor cv heb gemaakt is omdat ik een 51kw blauwe engel solo heb (in een stookhok buiten) en wellicht deze hergebruik met externe boiler. Wellicht goedkoper om gewoon een nieuwe combi te kiezen.
 

Pepjo

  • #2
Ik heb even bij mij gekeken (nefit ) : cv-warm water-gas-koud water-cv.
Dus helaas....
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Deze laatste volgorde zie je wel vaker, dus van links naar rechts: heet CV, heet sanitair, gas, koud sanitair, koud CV. Ook bij Remeha.

Maar een norm is het niet, Agpo heeft het weer anders (links eerst gas, dan heet en koud sanitair, dan heet en koud CV)

'k raad je aan de leidingen ruim van elkaar te plannen, dan kun je later gemakkelijker sprongen maken naar de gewenste volgorde.
 

Michiel_H

  • #4
En mijn Nefit heeft weer een ander volgorde. Als het erg netjes wil doen zul je alvast het type ketel moeten bepalen. Of anders verslepingen op de koop toe nemen.
 

Jeroen68

  • #5
Dank aan allen! Het mooie van jullie reacties is in ieder geval dat ik niet de schuld krijg van de installateur dat IK niet wist wat de standaard volgorde moest zijn. Die is er dus niet. Dat is nu wel duidelijk. Ik ben geholpen en houd wat ruimte over voor de laatste verslepingen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu