Voetlood dakkapel vervangen

Stroopwafel_Klusser

  • #1
In het voetlood van onze dakkapellen (zowel voor als achter) zitten grotere en kleine scheuren. Opvallend - want de dakkapellen staan pas sinds 2003/4.

Een klusmannetje wil het repareren dmv kit javascript:emoticon(':shock:'), maar ik wil het lood eigenlijk laten vervangen door ribbellood - ook omdat ik begrijp dat goed aangebracht lood tientallen jaren mee kan gaan.

Het oude lood lijkt te zijn gekneld tussen het kunststof/hout van de dakkapel. Ik kan het niet helemaal goed zien, maar aan de kant waar het tegen het hout aan zit lijkt het te zijn dubbelgeslagen.

Hieronder enkele foto's en een tekening van de situatie.

Mijn vragen zijn;
1. oude lood laten zitten en het nieuwe lood eronder leggen of oude lood verwijderen)
2. hoe bevestig ik het nieuwe lood goed aan de dakkapel?
3. hoe voorkom je scheuren in het nieuwe lood?
4. hoeveel tijd kost dit voor een loodgieter om zowel voor als achter het lood te vernieuwen?
5. kan iemand iets zeggen over de levensduur van goed aangebracht lood?

Alvast bedankt voor jullie reacties!

tekening zij-aanzicht:


foto langs voorkant dakkapel:


foto van een scheur:


foto (van onderaf) van bevestiging oude lood:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Is het bestaande lood uit één lengte gemaakt? (Niet goed zichtbaar op de foto). Zo ja, dan is dit de reden van de scheuren, lood in maximale lengte van 1500 mm verwerken, om scheuren tgv temp. spanningen te voorkomen. Het nieuwe lood, minimaal 15 ponds, onder het kozijn tegen het verticale gedeelte bevestigen.
Het lijkt erop op het bestaande lood om het latje zit, dit zal je los moeten maken om te kijken hoe het precies zit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik zou het oude lood lekker laten zitten. Je komt er niet goed bij om het oude lood weg te halen en het nieuwe op de een of andere manier goed vast te zetten. Gewoon nieuw lood er onder proberen te maken en dat dusdanig aanbrengen dat er via de scheuren geen water achter de pannen kan komen.
 

Stroopwafel_Klusser

  • #4
Wgb schreef:
Gewoon nieuw lood er onder proberen te maken en dat dusdanig aanbrengen dat er via de scheuren geen water achter de pannen kan komen.
Bedankt voor de antwoorden (jij ook Rola);

- het bestaande lood is in delen aangebracht (max 1 meter) - er zou dus een andere reden moeten zijn waarom het lood is gescheurd
- ik heb het oude lood opgetild en eronder gekeken; ik zag toen het hout van de voorkant van de dakkapel. Veel ruimte is er niet - maar zou ik daar bijvoorbeeld met een loodknelstrip of alu-strip het nieuwe lood op kunnen schroeven? En dan iets aflopend zodat het water naar de pannen loopt en niet terug naar het hout?
- klopt het dat ribbellood het beste werkt op mijn pannen?

Groeten!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
24 uur per dag verandert de lengte van het lood. Op den duur scheurt het. Niets bijzonders.
Ribbel lood is een ontwikkeling in de toepassing. De werking, uitzetten en krimpen van het lood gaat nu, door de ribbels, over de volledig lengte van het lood. Voorheen of bij jouw komt het op een punt uit, namelijk waar nu de scheur is ontstaan.

Nogmaals schuif er lood onder. Volgens mij heb je genoeg ruimte en kom je met een nieuwe strook voorbij de scheuren. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu