Voegen blijven barsten in douchevloer

Dolfijntje33

  • #1
Hopelijk kan iemand mij met goede raad verheugen.
Na 3,5 week druk bezig te zijn geweest om de badkamer uit 1963 te renoveren naar een modern hedendaags uiterlijk dacht ik eindelijk weer lekker van mijn eigen douche gebruik te kunnen maken. Het kan ook wel, maar de voegen tussen de sommige tegels in de betegelde douchevloer blijven barsten. Er zit dus misschien toch iets van beweging in de vloer.:-( of er is iets anders niet in orde.

Als ik na het douchen op 2 tegels druk uitoefen dan komt er water door de voeg naar boven.
De ondervloer onder de tegels is als volgt opgebouwd.
- bestaande betonvloer
- gasbetonblokken om de afvoerleidingen in te laten verzinken (deze zijn verlijmt met de betonvloer)
- ruimtes tussen de gasbetonblokken, en waar de afvoerleidingen dus tussen liggen, opgevuld met metselspecie
- egalisatielaag
- kim gebruikt over de gehele vloer om deze waterdicht te maken (incl een overloop van 10 cm tussen de vloer en de muren
- 6 mm Marmox constructieplaat
- vloertegels (deze zijn gelegd in tegel pastalijm voor vloertegels van de Gamma)

Ik heb de voegen waar deze lekten al eens uitgekrabt en opnieuw ingevoegd. Het voegmiddel is antracietgrijs van de Praxis zelf en geschikt voor zowel binnen als buiten tegelwerk. Toch blijft deze op dezelfde plaats elke keer barsten waardoor er water tijdens het douchen tussen de tegels door loopt. Op sommige plaatsen blijft de voeg dus ook langer donker na het douchen, en kun je dus zien dat de voegen daar langer 'nat' blijven. Meestal zijn ze de dag na het douchen 's morgens wel weer redelijk droog en lichter van kleur.

Wat kan ik het beste doen om deze voegen toch goed dicht te krijgen? Misschien deze voegen voorzien van een dun laagje transparant sanitairkit (jawel... ik ben creatief in gedachten)? Hoplijk hoef ik niet de vloer eruit halen en deze helemaal opnieuw te leggen. Goede tips zijn dus van harte welkom.
 

Henkvis

  • #2
Ik zou zelf NIET die 6mm Marmox plaat ertussen gebruikt hebben.
Waarom ben je niet in 1 keer op de vloer gaan tegelen?

Ook denk ik dat je verkeerde lijm gebruikt hebt.
Pastalijm is NIET bedoelt voor vloertegels. Hier zou je cementgebonden lijm moeten gebruiken.

Suggestie: opnieuw beginnen met de vloer.

Suc6
 

Dolfijntje33

  • #3
Ik heb de marmox plaat er tussen gelegd om juist de vloer gelijker te krijgen met de rest van de badkamervloer. Daarbij kwam ik ook nog hoogte tekort om het doucheputje nog net onder het tegelnivo te krijgen.
Ik heb ook niet rechtstreeks op de vloer getegeld omdat er op de plaats waar nu de douche zit een nivoverschil zat wat 6-7 dieper lag dan de rest van de badkamer vloer. Hier stond namelijk eerst een gietijzeren badkuip. De douchevloer ligt nu ongeveer een cm hoger dan de rest van de badkamervloer. Doot het plaatsen van een dorpel valt dit overigens nauwelijks op.

Als ik de Marmox plaat eruit zou halen, dus opnieuw zou gaan tegelen. Dan zal ik de vloer alsnog met die 6 mm op moeten hogen. Of kan ik dit compenseren met tegel (poeder) lijm. Denk je trouwens dat met poederlijm dit probleem niet was ontstaan? Beetje vreemd trouwens dat de bouwmarkten op de verpakking van de pastalijmen wel schrijven dat deze geschikt is voor tegelvloeren en dat hier op het forum vaak wordt gezegd dat dit niet geschikt is voor het leggen van vloertegels. Lijkt erop of ze alles doen voor de verkoop.
 

Dolfijntje33

  • #4
Oh ja... als ik de marmox plaat weg zou halen dan zit ik op de kim deklaag. Kan ik hier alsnog egaliseer of cement overheen storten ipv de marmox plaat te gebruiken? Die 6 mm zal ik hoe dan ook in de hoogte moeten compenseren omdat het doucheputje anders boven de tegels uit komt..... en dan weet ik zeker dat er water in de douche zal blijven staan.;-)
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
De lijmkeuze is afhankelijk van de ondergrond.
en het doel van getegelde ruimte.

pasta is niet per definitie ongeschikt voor vloeren
 

Dolfijntje33

  • #6
Ik zou dus kunnen volstaan met het eruit halen van de tegels en deze met een cement gebaseerde lijm (poederlijm) opnieuw te lijmen?
De hele vloer eruit halen en opnieuw ingieten is geen optie want deze is verder stabiel genoeg. Het gaat tenslotte maar om 2 tegels waar het voegsel op een paar kleine plaatsen los laat. Het is niet de hele voeg rondom de tegels die loslaat.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Zit op die plek toevallig een warmwaterleiding ?
 

Dolfijntje33

  • #8
Nee, de waterleidingen zitten allemaal in de muur.
 

Bbtb77

  • #9
Heb je de marmoxplaat wel vastgelijmt op de ondergrond?
 

Dolfijntje33

  • #10
Ehm.... nee. :oops:
Komend weekend wil ik de tegels er weer uit gaan halen om het opnieuw te leggen. Ik zit erover te denken om dus de marmox plaat te vervangen door een egaliseerlaag. Onder de Marmox plaat zit een kimband laag over de hele vloer uitgestreken. Ik vraag me dus af of een egaliseerlaag hierop zal houden? De nieuwe egaliseerlaag wil ik dan ook weer voorzien van een kimband laag, en dan gaan de tegels er weer overheen met een poeder tegellijm.

Weet iemand of een egaliseerlaag houdt op een kimbandlaag? Of moet ik deze kimbandlaag voorstrijken?
 

Bbtb77

  • #11
Dat houdt wel.
 

Dolfijntje33

  • #12
Bedankt voor de antwoorden en de tips. Ik zal me komend weekend dus niet vervelen.;-) Hopelijk zal het resultaat een stuk beter zijn.:-)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu