Vochtprobleem! Schuur isoleren

Vinc

  • #1
Hallo,
In onze achtertuin hebben wij een soort twee onder kap schuurtje staan van hout met plat dak, wat is voorzien van een bitumen. Het schuurtje is van de buren gescheiden middels een houten tussenwand.
In eerste instantie was de schuur zo vochtig dat onze fietsten er in weg zouden roesten.
Om mijn gereedschap vochtvrij (voor zover mogelijk) op te kunnen bergen heb ik aan de binnenzijde, tegen de houten staanders, spaatplaten panelen aangebracht voor een zekere vorm van isolatie. Ook heb ik voor het optrekkend vocht de bodem uitgegraven tot ongeveer 30 cm diep, zeil aangebracht met hierover het zand en als afwerking stoeptegels. Maar het probleem blijft. Laatst, na een weekje wintersport, kwam ik weer in het schuurtje en vond mijn houten gereedschapskist voorzien van zwarte schimmelplekjes terug.

Nu had ik het idee om samen met de buren de schuur goed te gaan isoleren zodat ik niet elk jaar mijn gereedschap, ter bescherming, naar zolder hoef te verhuizen. Wie helpt mij aan een idee om een droge schuur te kunnen realiseren.

BVD vr gr Vincent.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Het is zaak om vocht uit de schuur te weren, maar dat redt je niet alleen door isolatie oid. ook ventilatie is van groot belang.
Hout is een natuurproduct en zal water doorlaten, zit het goed in de verf dan is dat een heel stuk minder, maar er zijn altijd wel kieren en naden waar water doorheen kan komen.
Heb je dan je schuur hermetisch afgesloten dan kan dat vocht geen kant op en zal alles gaan roesten en schimmelen.
Zorg je voor voldoende ventilatie dan zal het wel vochtig worden, maar zodra het buiten weer droger wordt zal ook de hoeveelheid vocht afnemen.

Een probleem wat mijn vader had is dat hij, als hij aan het werk ging, de kachel aan zette zodat het niet zo koud was in de schuur.
Stopte hij met het werk dan ging de kachel ook weer uit, maar de schroevendraaiers en steeksleutels ed. waren binnen de kortste keren rood verroest.

Op zich logisch, immers warme lucht zet uit en kan meer vocht bevatten. Koelt het daarna af dan moet dat vocht ergens naar toe en slaat neer op de koude ijzeren voorwerpen.

Na een half jaar ging de kachel de schuur uit werden er extra ventilatieroosters aangebracht en het probleem was weg.
Alleen moet er nu hard gewerkt worden om warm te blijven. :mrgreen:

suc6

Gerrit Bakker
 

Vinc

  • #3
Van het ventileren wist ik en hier heb ik ook maatregelen voor getroffen. Maar ik wil graag adviezen en ideeën over de isolatie. Vooral de vloer is erg vochtig en ik denk dan ook dat hier het probleem vandaan komt.
 

Pepjo

  • #4
Het idee was goed, de uitwerking minder : door weer zand bovenop de afdeklaag te leggen maak je weer een vochtbron.

Actie voor de zomer : graaf de boel uit, zorg voor een stabiele zandlaag, leg daarop stevige folie en stort een gewapende betonvloer van een cm of 10.

Dat zou het moeten doen.
 

Haaitje

  • #5
Als het vocht uit de grond komt en je gaat het afdekken met plastic,is dat tegenstreidig met het ventileren.
Naar mijn idee kun je beter het plastic weg halen en drainage aan leggen.
dat kun je het best als volgt doen:Je graaft een geul van ongeveer 40cm en daar leg je ongeveer 5 tot 6 cm grof grind in daarna de drianage en weer een laag grint van ongeveer 5 tot 6 cm de rest vul je weer op met grond.
Hou er wel rekening mee dat het af moet lopen naar een sloot of regen afvoer. Dan weet je zeker dat het niet meer uit de grond komt

suc6 er mee
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Als het vocht uit de grond komt en je gaat het afdekken met plastic,is dat tegenstreidig met het ventileren.
Waarom is dat tegenstrijdig ?
Wanneer het vocht tegengehouden wordt door de folie kan er toch niets m,eer doorheen naar boven ?
Waarom een dure ingreep als drainage ?
 

Haaitje

  • #7
Natuurlijk moet je ook nog ventileren.
Maar als je het afdek met plastic kan er inderdaad niks meer omhoog maar er kan ook niks meer naarbeneden.
Enbij een flinke regen bui komt het water op het pastic en kan dus niet weg.
Of is dat tever gezocht??
Het is maar een idee ik heb ook geen idee wat het totaal er van zal gaan koste.
Ik weet alleen wel dat het werkt.
 

Pepjo

  • #8
Het leuke van een schuur is dat er meestal een dak op zit.
Eventuele regen wordt zo wel ondervangen. :wink:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Misschien toch zaak om eens naar de regenafvoer te gaan kijken.
Immers dat water moet ergens naar toe en als dat de grond in moet trekken, of door een defect in de riolering de grond ongewild intrekt dan kan dat natuurlijk ook het vochtprobleem geven.
Is de vloer dan ook nog eens met zeil/plastic dichtgemaakt dan kan dat vocht ook nog niet wegtrekken en kan dat alleen maar door ventilatie worden kwijtgeraakt en dan heb je toch wel een probleem.

Zelf had ik een vochtprobleem onder het huis, bij veel regen stonden de plassen water in de kruipruimte. (ik heb een kruipruimte met betonvloer) Na eerst van alles te hebben geprobeerd bleek na goed kijken dat de tegels in het oprit ipv. met een afschot van het huis af juist met een afschot naar het huis toe waren gelegd.
Nu waren we toch al van plan om die lelijke tegels te vervangen door klinkers, dus dit maar versneld uitgevoerd en nu met een afschot van het huis af en totaal geen vocht meer en eerder een te droge kruipruimte want als je er in moet dan geeft dat vaak heel veel stof. (ik heb dan ook al een begin gemaakt op deze te stofzuigen)

suc6

Gerrit Bakker
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu