Vochtigheidsgraad vocht meten

A

Anonymous

Gast
  • #1
Hai,

ik krijg de vochtigheidsgraad niet goed in mijn huiskamer(walnoten houten vloer).
Ik heb inmiddels een vochtregulator gekocht maar ook deze laat te wensen over.
Apparaat zou volgens de bijsluiter opppervlakte van 50m2 aan kunnen.
Aangezien ik in de husikamer geen radiator heb (gas haard) wil ik weten welke apparaten er nog meer zijn om de luchtvochtigheid omhoog te brengen.
Ik zit nu op gemiddeld 45% (met overal bakjes water zetten en het apparaat en dergelijke).

gr
dennis
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Geen apparaten, maar... planten!

Die geven de beste luchtvochtigheid. Overigens is tijdens een koude periode de lucht altijd droger. Die gaskachel zal waarschijnlijk een gevelkachel zijn, haalt zijn lucht van buiten en blaast de afgewerkte lucht weer naar buiten en levert zo geen enkele bijdrage aan de luchtvochtigheid, het is net een radiator.

Laat je trouwens niet bedotten door je hygrometer!

Die zijn vaak verre van betrouwbaar.

Ik heb er thuis drie: 2 elektronische in zo'n weerstation en 1 losse analoge.

Allemaal geven ze een andere waarde aan varierend van bijv. 40-60% Eigenlijk zou je een geijkte hygrometer moeten hebben, maar die zie je alleen in sommige bedrijven. Ik bedoel: als je niet teveel elektrostatische schokken hebt (of een piano...), maak je er niet té druk over!
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Kees,
1: de gashaard is een "open haard " afgesloten door glasplaat.
2: het vocht word gemeten door een ge-ijkte hygrometer.
3: ook in de zomer is het moelijk om het vocht probleem aan te pakken.

Ps: ik ga planten proberen!!!!(komt heel logisch bij me over) Maar helaas moet ik me er wel heel druk om maken, omdat mijn vloer teveel aan het werken is.......

gr dennis
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
Neem planten met veel blad-oppervlak (grote bladen, of véél bladen), maar let er wel op dat ze voldoende licht krijgen. Die vloer is hetzelfde probleem als de door mij genoemde piano (klankbord dat scheurt indien te droog), dus dan moet je je inderdaad zorgen maken. Bakjes met water helpen niet, een echt goed bevochtigingsapparaat wel maar die heb je in allerlei kwaliteiten! Wellicht is die open haard juist de oorzaak van het probleem. Die zuigt immers lucht uit de kamer weg, en laat het verdwijnen in de schoorsteen. Dat is dus die lucht die je zojuist hebt bevochtigd met dat apparaat. Door de onderdruk in de kamer wordt (veel) nieuwe lucht aangezogen, die via via van buiten komt en niet (extra) bevochtigd is.

Dat bevochtigingsapparaat van jou is weliswaar geschikt voor jouw ruimte, maar moet veel meer vocht in brengen om de afvoer via de schoorsteen bij te houden.
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Kees, de gashaard is een gesloten systeem. gr dennis
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu