Vochtige watermeter en put

Klingel

  • #1
Alweer een topic over vochtige watermeter/leidingen en put maar kon geen passend topic vinden m.b.t. mijn issue.

Ik weet dat de kans op lekkage van de meter vaak nihil is en het een condens probleem moet zijn dus daar ga ik ook vanuit.

Eigenlijk al sinds dat we hier wonen is de watermeter put vochtig maar mij was altijd verteld dat dat geen kwaad kon.
Op een bepaald moment de onderzijde van de deksel van de put voorzien van plastic omdat we dachten dat het vochtige gevoel/geur in de hal daar vandaan zou komen. Hielp wel iets maar niet veel.

Een hele poos niks aan gedaan of gekeken tot ik voorkort de stand weer eens moest opnemen en ik het maar te vochtig vond.
Tegels op de bodem gelegd om vocht uit de grond tegen te houden maar dat lijkt geen effect te hebben.

We hebben een vloer op zand dus is er geen ruimte rondom de put maar daar zijn de muurtjes droog van behalve dan aan onderkant omdat het vocht ergens heen zal gaan. Dat kan ook niet de oorzaak zijn lijkt me.

Ik kan de leiding droog maken wat ik wil maar binnen no-time is deze zo'n beetje overal weer vochtig behalve bij de gele leiding.

Wat is nu wijsheid/verstandig?
Dacht zelf met daarvoor geschikte band de leiding te vrpakken maar dan de leiding is en zal vochtig blijven en met het ook op verstikking wordt het misschien alleen maar erger.

Alles vervangen met nieuwe leiding en deze isoleren of gebuik maken van pex leidingen als ik het goed heb.

Mogelijk dat het voor iemand die er handiger in is toch nog krap wordt met het kraantje rechts boven in?

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dit is niet op te lossen. Het leiding water heeft een lage temperatuur het vocht condenseerd op die koude oppervlakken van buizen en meter enz.
Zorg dat de kranen gangbaar blijven en dat je het systeem kan afsluiten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Zorg in de hal voor een goed afgesloten deksel op de put en eventueel wat ventilatie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat is goed, maar heb je dan geen condens meer?
 

Celeritas

  • #5
Waarom niet simpel inpakken met isolatie? Dan slaat het condens niet meer op de koude leidingen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik was het met Wgb eens dat het niet op te lossen is, daarom had ik dit niet in mijn bericht staan. Het afsluiten van het deksel zorgt in ieder geval ervoor dat je er in de hal geen last meer van hebt.

Isoleren van de leiding heeft geen zin, want condens ontstaat op het koudste oppervlak, en dat is de leiding (vanwege het koude leidingwater). Condens achter isolatie verergert juist de corrosie.
 

Poster

  • #7
Even brainstormen, misschien zit ik er naast maar,

Als je nou een zwaar geisoleerde "kist" om de watermeter bouwt, met "inspectie" deksel, zodat er geen omgevings temperatuur bij kan, dan wordt het condenseren toch minder ?
Deze ruimte neemt dan de watertemperatuur aan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Er dampdichte leidingsisolatie. Deze wordt ook gebruikt in de koeltechniek en bij airco's en warmtepompen. Hier thuis heeft de installateur de koelleiding van de warmtepomp hiermee ingepakt, omdat bij normaal gebruik de temperatuur van de leiding daalt tot 3 graden en enorm veel condens veroorzaakt.

Omdat dit zeer specifieke isolatie is die niet via de bouwmarkt verkrijgbaar is, plaats ik hier toch even een link. Uiteraard zullen er ook andere merken zijn, maar ik ken ze niet. (link werkt helaas niet meer)
 

Poster

  • #9
Mooi en werkend product.
Vond het al vreemd dat er niets zou zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Dan moet je die isolatie aanbrengen als de leiding op kamertemperatuur en droog is. Bovendien rondom volledig dampdicht afwerken. Terwijl de kranen bereikbaar blijven. Lijkt me praktisch onmogelijk.

Maar wat is nu precies het probleem dat de leiding vochtig is? Is er wel een probleem?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
De TS geeft aan dat er sprake is van vochtig gevoel/geur in de hal. Het product dat ik bedoel is zelfklevend en ook aan te brengen op leidingen die in gebruik zijn. Idd wel even droogwrijven. Bij de kranen kun je een "hoedje" maken. Zo zit dat bij mij thuis ook.
 

Tiho

  • #12
Een vochtig gevoel in de hal zal echt niet van de waterleiding komen. Dat komt eerder doordat het onder het huis helemaal vochtig is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu