Vochtige buitenmuur

Pookster

  • #1
We hebben een berging met een eensteensmuur. Aan 1 zijde is de onderste laag stenen erg vochtig. Zo vochtig dat het doorslaat naar de binnenzijde van de berging. Aan de buitenzijde heeft langs deze stenen een dikke wortel gelopen, welke ik inmiddels heb verwijderd. Ik heb verder een gat gegraven zodat er geen modder tegen aan ligt en de stenen kunnen drogen. Ik ben bang dat ik hiermee alleen niet de oorzaak oplos.

Ik zou graag willen weten of er een oplossing voor is als het te maken heeft met eventueel op kruipend vocht vanuit de grond. Is er eenvoudige drainage te maken? De regenpijp die je op de foto ziet lekt niet.

 

Millew

  • #2
Aan het metselwerkverband te zien bedoel je waarschijnlijk halfsteens muur, ca. 11 cm dik.
Mijn idee is de muur schoonmaken, loszittende en slechte voegen uithakken en opnieuw voegen met voegspecie. Daarmee herstel je de muur zoals hij oorspronkelijk was.

Voegspecie met heel weinig water aanmaken (aardvochtig) en goed aandrukken en gladstrijken met een voegspijker.
Op Youtube vind je wel filmpjes, hoe je een muur moet voegen.
 

Pookster

  • #3
Altijd in verwarring met half en enkel :D

Is het verstandig dat ik, nadat ik opnieuw heb gevoegd, een laag kiezel langs te muur stort zodat de modder in mindere mate direct contact met de muur heeft en ik op die manier op kruipend vocht tegen houd.
 

Millew

  • #4
Als de rest van de muur, waar de wortels niet hebben gezeten, altijd droog is geweest, dan lijkt het mij niet nodig om verder nog maatregelen te nemen.

Is het 'van nature' een modderig hoekje, dan kan wat drainage natuurlijk geen kwaad. Maar een laag grint is dan niet voldoende. Je zal dan ook iets moeten doen aan afvoer van het water en er voor moeten zorgen dat het grint op den duur niet vol slibt. Bijvoorbeeld inpakken in filterdoek of eventueel antiworteldoek.
 

Pookster

  • #5
Probleem is dat we hier nog maar 3 jaar wonen. Naar mijn idee is het wel een aardig vochtig hoekje.

Bedankt voor de tips in elk geval!
 

Riette

  • #6
Witte vlekken op een muur is vaak zoutuitslag, dit is een reactie van de steen of het cement. Dit zal erger, minder worden afhankelijk van het weer. Dit kan jaren duren voordat dit over gaat, maar zal uiteindelijk vanzelf verdwijnen.
Mocht je de plekken lelijk vinden dan kan je ze met verdund zoutzuur worden verwijderd.
Volgens mij zie ik ook mos op de muur, dit zal je moeten schoonmaken en dan met een mosdodend/schimmeldodend middel behandelen. Daarna goed afboenen met water.
Mocht het komen door optrekkend vocht dan zal je daar wat aan moeten doen. Er zijn hier wel middelen voor te krijgen.
Succes
 

Pookster

  • #7
Ik heb de muur eerst alleen met water schoon geschrobd. Klopt dat er mos op zat dus een goede tip om dat goed te behandelen.

Ik laat de muur eerst aan de lucht drogen om te kijken of het helpt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu