Vochtdoorslag schuurmuur

Mikey

  • #1
Ik heb een probleem met mijn schuur.
De vloer en 2 van de muren (de onderste 40cm) zijn vrijwel altijd nat aan de binnenzijde en hierdoor kan ik weinig met de schuur, want metaal roest en hout rot door het vocht.

Nu is het probleem, dat de schuur de erfafscheiding van mijn tuin met de buren is en mijn buurman weigert iets aan de wateroverlast te doen; hij heeft nergens last van en hij staat ook niet toe dat ik de afwatering aanpas, oid.

Nu heb ik dit voorjaar in zijn vakantie de muur wel behandeld met een transparante waterafstotende laag, maar dat heeft weinig geholpen, omdat op de hoek van mijn schuur altijd een grote plas ligt als het geregend heeft. Hierdoor komt het water ook door de fundering en de grond de schuur in.

Aangezien ik niet aan de buitenkant het probleem kan oplossen, is mijn vraag; kan ik wat van de binnenkant uit doen zodat ik mijn schuur droog kan maken/houden?

Afsmeren met bitumen of een spouwmuur maken of...?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Ik zou eerst zorgen, dat die grote plas water niet meer blijft liggen.
Dit kun je doen, door het straatwerk wat op te hogen op die plek.
En wat de buurman betreft, jij maakt zelf uit wat je op je eigen plek doet, en niet je buurman.
 

Geus

  • #3
Ligt die plas water op jouw grond of op die van de buurman?
Ik weet er het fijne niet van, maar er is wetgeving dat je buren mee moeten werken als jij onderhoud aan je bezit wilt verrichten. Zo zijn ze in ieder geval verplicht om je toegang te verlenen tot hun grond als dat nodig is. Ik weet niet hoe vervelend jouw buurman is, maar misschien loont het de moeite dit eens juridisch uit te laten zoeken. Als een plas water op zijn grond jouw probleem veroorzaakt, moet hij logischerwijs meewerken aan een oplossing en is hij misschien zelfs wel aansprakelijk voor de al geleden schade.
 

Mikey

  • #4
De plas water ligt in de tuin van de buurman en hij geeft mij geen toegang tot zijn tuin. De bestrating van zijn tuin loopt niet goed af; het loopt precies naar de hoek van mijn schuur en blijft daar liggen. Ik heb al aangeboden om die hoek anders te laten bestraten, maar dan is hij bang dat hij water in de schuur krijgt en wil dan zijn hele tuin opnieuw laten bestraten en dat mag ik dan betalen; immers ik heb een probleem.

Wettelijk gezien heb ik wel rechten, maar ik heb echt geen zin in een gang naar de rechter en de bakken geld die dat kost. Een brief van een advocaat alleen werkt niet weet ik van de buren aan de andere kant van hem die ook al het nodige met hem te stellen hebben gehad.

Het liefst wil ik het op eigen terrein oplossen, maar als iets een klein klusje is wat binnen een dag kan (hij is wel eens een dag weg) zonder dat het opvalt, vind ik dat ook nog wel het overwegen waard.
 

Geus

  • #5
Gezellige buurman en een lastig dillema.
Als je de oorzaak niet weg kan nemen, blijf je bezig met symptoombestrijding. Het vocht blijft je muren inkomen. Ik ben geen expert, maar kan me voorstellen dat je dan ook het risico op schade aan de muur loopt door vorst.
Ik zou toch eens informeren hoe sterk je staat in geval van een eventuele civiele zaak. Als je in het gelijk wordt gesteld, zijn de kosten voor je buurman. Als de kans groot is dat dat lukt, zou ik het toch zeker overwegen. Misschien zou dit ook nog wel kunnen via een rechtsbijstandsverzekering.
Of anders toch maar Natasja Froger bellen..
 

Bouwstakker

  • #6
Het probleem langs de binnen zijde oplossen is niet zo gemakkelijk.
je zou je schuur vloer op kunnen hogen maar zit je ook met kozijn/deuren die dan te lang zijn denk ik
veel sc6 met je meewerkende buurman.
"beter een verre vriend dan een slechte buurman"
 

Kacheltje

  • #7
Aan de buitenzijde kun je een vochtscherm plaatsen.
Dit kan met bv een stuk dakbedekking te plakken tegen de buitenmuur en deze zo hoger aanhouden dan de plas bij je buurman.
Je moet de buurman aanschrijven dat je een vochtprobleem wilt oplossen en hem vragen waneer je op zijn erf mag om de werkzaamheden uit te voeren. De buurman kan je niet weigeren. Binnen een billelijke tijd moet hij je toestemming geven tenzij hij kan aantonen dat er dringende redenen zijn dat dat niet mogelijk is.
Het straatwerk zal ook langs de muur uitgebroken moeten worden om de dakbedekking onder het maaiveld aan te brengen. Het straatwerk dien je wel weer te herstellen zonder dat je buurman schade of nadelige gevolgen daarvan ondervindt.

De kans is groot dat hij niet wil meewerken en dan zit er niets anders op om dat via burenrecht aan te vechten. Stuur de brief dan ook aangetekend. Als je rechtsbijstand hebt kun je vragen of ze een dergelijke opzet willen geven wat er in de brief moet staan om een eventuele weigering succesvol aan te vechten.
Als het daar op uitloopt is het geen klusvraag meer voor hier.

PS. Bij je buurman op het erf ongevraagd werkzaamheden uitvoeren zoals je gedaan hebt is ook niet toegestaan.

Veel sterkte ermee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu