Vocht trekt vanuit vetput door muur naar kruipruimte

SemTex

  • #1
Hallo allemaal,

Ons jaren '40 huis heeft een droge kruipruimte, behalve op de plek waar tegen de buitenmuur de vetput van de keuken zit. Het vocht uit de put trekt door de muur naar de kruipruimte. In de kruipruimte is de muur en het zand over een lengte van ong. 1 meter klam en vochtig. Dit is op de eerste foto goed te zien. Boven in beeld is de afvoer van de keuken naar het putje te zien. Direct boven deze afvoerbuis zit een vloerbalk die inmidddels behoorlijk verrot is.

Voordat ik me op de vloerbalk ga richten, wil ik natuurlijk het vocht hier weg krijgen. Ik moet bekennen dat ik hier totaal geen ervaring mee heb; wat zijn hier beproefde methodes voor? Heeft impregneren hier zin? Waarmee?

Alvast bedankt!

Foto 1: Kruipruimte


Foto 2: Buitenmuur met put
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou een kunststofput ingraven ben je echt van het probleem af. :wink:
 

Pirke

  • #3
Zo,n put heb ik hier ook gehad. Zijn gemetselde stapelputjes en zijn wel aangesloten op het riool (keramische grespijp) De putjes zijn 9 van de tien keer zo lek als een mantje, door ouderdom.

Wil je het goed doen, dan is er eigenlijk maar 1 manier. Namelijk de put gewoon wegbreken. Hij is simpelweg niet meer nodig. als het even kan dan wel het riool buitenshuis vervangen door PVC of nog beter door Polypropyleen rioolbuizen.

ALs je wil blijven frotten...dan maak je hem goed zuiver en smeer je de binnenkant weer een keer aan met specie. Dat gaat dan goed zolang het niet weer kapot vriest.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het doortrekken van vocht zou ook kunnen ontstaan door de te korte bocht van de hemelwaterafvoer, verleng de bocht tot die niet meer boven de stenen hangt maar boven de put en kijk het een tijdje aan of het vocht in de muur minder wordt.
 

SemTex

  • #5
Helder, dank voor het meedenken!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu