Vocht problemen bij verder isoleren bovendaks platdak?

Guhlenn

  • #1
BEste Allen,

Ik ben neiuw hier, zit met een probleem bij de verbouweing van een schuur tot kantoor annex geluidsstudio. Ik wil graag het plafosn verder isoleren. Dat si nu als volgt geïsoleerd: BAlken, daarop OSB plaat daarop 5 cm thermische dakisolatie (harde spul), daarop bitumen. Nu wil ik ivm het geluid ook onderdaks nog isoleren. De balken zijn 27,5 cm diep dus dat biedt perspectief. Ik wilde 10-11 cm glaswol tussen de balken duwen, dan een gipsplaatdie leunt op profielen die ik op de balk schroef. De naden kan ik dan evt. afkitten. Nu wordt mij dat iafgeraden TENZIJ die glaswol kan ademen richting de spouw, ivm de zondensatie grens die dan richting de glaswol zou zakken, waarbij de glaswol dus vochtig wordt door condensatie en gaat schimmelen.

Klopt dat en zo ja, zijn daar standaard oplossingen voor?

Dank!

Guhlenn
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zoals je al gelezen zult hebben is dit niet de ideale oplossing je dakconstructie gaat een bepaald risico lopen.
Wat is belangrijk geluid of warmte. Geluid zou je als de constructie sterk genoeg is grind of tegels op je dak kunnen leggen.
Het plafond van het kantoor zou je zo kunnen ontwerpen dat het vrij blijft van het dak.
Wat voor muren heeft de schuur en wat bedoel je met dat de glaswol vrij kan ademen richting de spouw.
 

Bernhard

  • #3
Guhlenn,
Er is een verschil in geluidsisolatie voor demping in de ruimte en geluidsdoorgang naar buiten.
Demping in de ruimte doe je met glas- of steenwol.
Reductie van doorgangsgeluid doe je met massa, bv dubbele gipsplaten.
Het dak en de muren moeten dezelfde geluidsreductie, bv 40db , hebben.
mvgr Bernhard
 

Guhlenn

  • #4
Beste,

Ik begrijp dat de situatie niet ideaal is, maar een zwevend plafond snoept teveel van mijn ruimte op, dat is iet zinvol. De muren zijn spouw, met daarvoor voorzet wanden (enkel laags gips en daarachter glaswol).

Het gaat om zowel isolatie als akoestiek. Ik wil dus liefst zowel de akoestiek verbeteren met die oplossing als de geluidsisolatie (iets) verbeteren. Grind en tegels en dergelijke zijn voorlopig geen optie. Tius een stevig dak, dus een dubbel gipsplaat laag zou ook nog te overwegen zijn.

Mijn vraag gaat echt specifiek over of ik last krijg van vocht problemen als ik die ruimte tussen de balken afsluit met een gipsplaat, men heeft mij gewaarschuwd voor een dalende condensatie drempel door de bovendakse thermische isolatie, waardoor de glaswol nat wordt en kan gaan schimmelen. Ik zou die ruimte evt kunnen laten ademen richting de buitenmuur, maar veel zal het niet zijn.

Dank voor jullie reacties!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Je wilt dus tussen de balken isoleren om meer ruimte over te houden.

Als je 100 of 110 mm glaswol tegen het dakbeschot aanbrengt, vervolgens een damprem en dan een gipsplaat van 12,5 mm dik krijg je een constructie welke gevoelig is voor vocht. Het dauwpunt onstaat al vrij snel direct onder de bitumen bedekking. In deze zone is het niet zo gevaarlijk. Maar geen idee wat zoiets het seizoen door veroorzaakt.
Hoe reageert de bestaande isolatie daarop.
De vraag is ook hoe goed kan je die damprem aan brengen. Hoe dampdicht krijg je de aansluiting met de balken van het dak. Ook de aansluiting van het plafond en de voorzet wanden.
Een ruimte tussen het isolatie materiaal en de OSB maakt de situatie niet beter.
Die ruimte laten ademen richting de buitenmuur hoe moet ik me dat voorstellen.
 

Guhlenn

  • #6
PRecies dit bedoel ik ja.

Daarbij heb ik twee vragen: hoe ernstig is het als het dauwpunt in de isolatie komt te zitten? Als het vocht weg kan, heb ik geen problemen toch? Daarvoor heb ik twee 'oplossingen' :


Ik kan de ruimte tussen de balken, OSB en gipsplaat, dus waar de isolatie komt, laten uitmonden achter de voorzet wanden. Kortom, de zijkanten zijn dan niet afgedekt. Vocht kan theoretisch weg achter de voorzetwanden, maar praktisch lijkt me die ventilatie niet erg makkelijk, de balken zijn bijna 6 meter lang, dus vanuit het midden zou het vocht 3 m moeten verplaatsen om weg te kunnen richting buitenmuur.. Ik kan de isolatie op de op maat gemaakte gipsplaat plakken en die gipsplaat leg ik op panlatten die ik in de balk schroef, het geheel kan ik dan luchtdicht afkitten.

OF: ik monteer de gipsplaten net niet luchtdicht, maar laat ventilatie openingen bestaan over de lengte van 6 m. De isolatie kan dan richting de ruimte ademen. Ik vraag me alleen af wat dat met de isolatie waardes doet (nou ja, ik weet dat ze dan minder worden). Voor de akoestiek is dat denk ik wel ok.

Mijn vraag: hoe erg is dat vocht en als het erg is: wat is volgens jullie een goede oplossing?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Wat is het resultaat van je damprem als deze moet maken in een aantal vakken en de balken die het vocht wel zullen doorlaten. Zoals getypt het condenseerd aan de onderzijde van de bestaande bedekking. Wat de gevolgen daarvan zijn kan ik niet voorspellen. Wellicht een ander.
 

Guhlenn

  • #8
Dank voor je reactie wederom. Je eerste zin 'Wat is het resultaat van je damprem als deze moet maken in een aantal vakken en de balken die het vocht wel zullen doorlaten.' begrijp ik niet.

Overigens : Als de balken het vocht doorlaten, is er dan nog een probleem? Dan gaat het via de balken naar de verwarmde ruimte en ventileert het vanzelf?

Dank en groet!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik begrijp dat je tussen de balken wil isoleren. Je balken blijven in het zicht.

Zo stel ik het me voor.
 

Guhlenn

  • #10
Exact.Dank voor de moeite van het plaatje, had ik natuurlijk ook zelf kunenn doen bij nader inzien. Maar goed, mijn dank dus!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu