Vocht op zolder; hoe isoleren?

Hermanium

  • #1
Ik heb sinds geruime tijd 's winters last van vocht op zolder tegen het dakbeschot. Wanneer het buiten warmer wordt is het dakbeschot weer helemaal droog. Het betret een woning uit 1936. Het dak ter hoogte van de 1e verdieping en plafond van de 1e verdieping zijn geïsoleerd. De zoldervloer is geïsoleerd met steenwol met alufolie. Het betreft een hellend dak met houten dakbeschot (veer en groef). Op zolder is een voelbare tocht merkbaar en staat in open verbinding met de spouw.

Het vochtprobleem is echter erger geworden na het installeren van centrale verwarming op de eerste verdieping. Het hele dakbeschot is vochtig en hier en daar ontstaat zelfs schimmel... Mijn idee is dat het probleem wordt veroorzaakt doordat de warme lucht (doordat de vloer van de zolder niet fantastisch is geïsoleerd) condenseert tegen het dakbeschot. Klopt dit of kan het nog ergens anders door komen?

De oplossing is waarschijnlijk het isoleren van het dak op zolder van binnen uit. De afstanden tussen de balken is groter dan 1,20m waardoor een product als IsoEasy niet mogelijk is te gebruiken. Het aanbrengen van regelwerk, isolatie, folie en gips is zo arbeidsintensief. Heeft iemand een andere oplossing? Oh ja, en moet er dan een luchtlaag tussen de isolatie en dakbeschot, of juist niet?
 

Chathanky

  • #2
Woonvocht ziet dan toch de kans om de zolder te bereiken.
Als je een open verbinding hebt met de zolder kan het vocht simpelweg de zolder bereiken die door het isoleren van de vloer een stuk kouder is.
Tegen het dakbeschot onstaat dan condens.

Dat de vloer geïsoleerd is met een damprem is opzich goed maar dit zal niet afdoende zijn met een open verbinding of kieren naar de zolder.

De zolder voorzien van isolatie kan, maar dan moet je ook een damprem aanbrengen. tussen de afwerking binnen en de isolatie.
De zolder afsluiten van de eerste verdieping kan ook. Door het tochtig karakter op zolder lijkt mij dat er voldoende ventilatie is.
 

Hermanium

  • #3
Er is een vlisotrap naar zolder, geen open verbinding dus. Vandaar dat ik ook denk dat de vloerisolatie gewoonweg niet voldoende is. Je zegt 'isoleren kan'. Zie je nog andere mogelijkheden?

En ik was nog benieuwd naar wat een handige oplossing is voor isolatie. Is er meer isolatie verkrijgbaar wat direct mooi is afgewerkt zonder gipsplaten te bevestigen? En is het dan nodig om een luchtlaag tussen de isolatie en dagbeschot te houden?
 

Chathanky

  • #4
Woonvocht kan als de vloerisolatie niet goed aangelegd is er voor zorgen dat er alsnog teveel vocht naar je zolder trekt.
Het kan ook zijn dat het vocht is wat bij je buren vandaan komt. (slechte woningscheiding)
Ik kan er zo niet echt op oordelen omdat je bij dit soort problemen afhankelijk bent van een totaalplaatje.

Je zou zelf nog op onderzek uit kunnen gaan waar het vandaan zou komen.
Een kierende vlisotrap kan al voldoende zijn dat er warme vochtige lucht afkoelt en condenseert op zolder. De zolder zou een goedeluchtdichtheid moeten hebben met de onderliggende verdieping, zo niet dan trekt de warme vochtige lucht zo je zolder op
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Zet of leg een hygro-en een temperatuurmeter op je zolder.
Meten is weten. :wink:
*wgb*
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu