Vocht in dwarsmuurtje en achter de voordeur op de grond

Jeroenmuj

  • #1
We hebben een vochtprobleem achter de voordeur en in een dwarsmuurtje van de wc die naast de voordeur zit en aansluit op de buitenmuur (spouw) (Zie tekening).

Geen idee waar het water vandaan komt. De buitenspouwmuur heeft roosters die in verbinding met de kruipruimte staan en die zijn allemaal schoon. De kruipruimte is vochtig maar er staat geen water in.

Toch staat de schimmel onder de mat achter de voordeur en ruikt het muf. Achter de voordeur is niet de toegang tot de kruipruimte want die zit onder de trap.

Wat kunnen we doen? Is de vloer en het muurtje met iets te bewerken waardoor het vocht er niet meer in kan? Wat is de oplossing?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik denk dat achter de voordeur de bewuste oppervlakken te koud zijn.
De vochtige woonlucht condenseerd daar.
Hoe oud is de woning. Wat voor een vloer.
Heeft de voordeur een raam zo ja is dat enkel of dubbelglas.
*wgb*
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3

Jeroenmuj

  • #4
Het dwarsmuurtje is met de wc op de tekening. De deur is een dichte deur. Vanaf de brievenbus zit er ook een raam in. De deur is goed geïsoleerd met tochtstrip en zo. Achter de voordeur ligt een mat en onder die mat zit het vocht (en schimmel). Onder het dwarsmuurtje had ik een gat ontdekt wat ik volgespoten heb met siliconenkit. Misschien had ik dat met purschuim moeten doen? Anyhow, het vocht onder de mat blijft een irritatie. Wat is er aan te doen? Onder de mat tegelen? En dan een dunnere mat erop?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Check voor de zekerheid nog even de watermeter.
Alle kranen dicht en dan de meter aflezen. Die moet stil staan.
 

Jeroenmuj

  • #6
Nee er is geen lekkage in de vloer. Kan het optrekkend vocht vanuit de kruipruimte zijn? Maar dan dwars door de betonvloer? En nogmaals wat is er aan te doen? Is mijn idee met de tegels beter? Dan ligt de vloer open en bloot, een klein matje erop. Kan de boel drogen? Is dat het?
 

Michiel_H

  • #7
Tegels leggen geeft geen verbetering. Heb je een foto van de deur en met name de onderdorpel? Ik denk je daar een koudebrug hebt, daar zal dus de vloer kouder zijn, waardoor er condensatie optreedt. Hangt er een radiator in de hal en zo ja, is die wel eens aan?
 

Jeroenmuj

  • #8
Ja er hangt een radiator en die is meestal aan. De gedachte is om met dat ding de kamers boven een beetje te verwarmen. Zou dat de condensatie onder de mat opleveren?
 

Jeroenmuj

  • #9
Zijn er smeersels om de vloer te sealen zodat er vanuit een andere plek geen vocht meer kan komen?
 

Michiel_H

  • #10
Die radiator is zeker niet de oorzaak van de condensatie. Ik vroeg het omdat als er wel een radiator zou hangen, maar deze nooit aan staat (wat bij veel mensen zo is), dan zou dat juist een oorzaak kunnen zijn. Maar dat is het dus niet (ik neem tenminste aan dat de hal dus een normale temperatuur heeft).
Het sealen van de vloer zal niet helpen, condens komt uit de ruimte zelf, het is geen lek vanuit buiten.
Probeer eens onder je voordeur door te kijken, kun je dan naar buiten kijken?
 

Jeroenmuj

  • #11
Nee, ik kan niet onder de voordeur doorkijken. En er zit ook een mooie tochtstrip op. Boven de deur zit trouwens een ruime overstek van een meter over de hele breedte van de gevel dus de deur zelf wordt vrijwel nooit nat door regen of zo.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Als de woning redelijk nieuw is zou ik nog eens onder de vloer kruipen en kijken of de isolatie op die plek in orde is.
*wgb*

Ik lees net dat je woning uit 2004 is dus heeft het zin om even te kijken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu