Vlonderterras op hoogte

Sorcees

  • #1
De tuin achter mijn huis ligt 1,10 m dieper dan de vloer, ik heb de pui laten vervangen door openslaande deuren en wil in het voorjaar hierop aansluitend een vlonderterras op hoogte maken, ongeveer 6 x 4 meter, en na 4 meter met een brede trap de tuin in.

Ik heb een aantal vragen:
1 houtsoort, ik wil graag hout gebruiken dat niet meer behandeld hoeft te worden, maar wel duurzaam is, bankirai komt dan gelijk op, maar wat is met larix, afgelopen zomer was ik in zweden op vakantie en daar wordt heel veel gebouwd, o.a. aanlegsteigers, van onbehandeld (wel dik) vuren en/of grenen, en dat krijgt na verloop van tijd een mooie gewenste grijze patina uiterlijk.

2 fundatie, ik ben van plan fundatie poeren te metselen, tot ongeveer 10 cm boven de grond, en daarop / daarin palen te bevestigen, waaraan het regelwerk geschroefd / gebout wordt, hoe kan ik dit het beste doen en waar moet ik op letten?

3 bevestiging planken, liefst blind, geen schroeven in het zicht, planken 3 tot 5 mm uit elkaar, hoe doe ik dit het beste?

p.s. het betreft een jaren 30 huis, terras moet een beetje bij de huisstijl passen.

Alvast bedankt.
 

Fiesiekus

  • #2
Larix, mits een goede, traag groeiende soort, is goed hout wat ook veel voor gevels en hekken wordt gebruikt. De duurzaamheid van het langzaam gegroeide Siberische lariks is zelfs zo goed, dat deze eigenlijk binnen de duurzaamheidsklasse II valt en steeds vaker toegepast als een prima vervanger voor vele tropische houtsoorten.

Als palen direct in die poeren komen te staan zal aan de kopse kant vocht intrekken met houtrot als gevolg. Dus m.b.v. een paalvoet zodat de paal niet blijven vochtig wordt.

Blind schroeven kan dan alleen van de onderzijde; je hebt 1 meter om eronder te kruipen? Tegenwoordig gebruik ik ge-bi-chromatiseerde schroeven; die vallen minder op dan RVS, zijn net zo duurzaam en veel sterker.
 

A.Winter

  • #3
Wat lijkt je van de uitstraling en het bouwsysteem van de oude gebinten van boerderijen die ook op gemetselde poeren staan. als je het strak afwerkt past het mooi bij de jaren 30.
 

Sorcees

  • #4
Het idee is op zich best interessant, maar ik kan nog geen detail vinden van de bevestiging / overgang van de houten staander op de gemetselde poer.
Hoe is de bevestiging, en hoe voorkom ik dat het kopse eind verrot op den duur?
Staander op houten plankje/balkje/wiggen voor de vertikale krachten, en een ingestorte verzinkte strip/hoekijzer er tegen gebout voor de horizontale fixering?
Graag meningen en tips, b.v.d.
Groeten,
 

A.Winter

  • #5
Ik kan je wel vertellen hoe we zelf de poeren voor een prieel en afdak hebben gemaakt en de bevestigeng van de palen op de poeren. We hebben eerst gaten geboord in de grond tot op het zand ca. rond 30. Daarin hebben we beton gestort en afgedekt en waterpas, gelijk gelegd met een stoeptegel 30cm.vierkant. Het mooist is als deze tegel gelijk ligt met het maaiveld, anders kijk je er later tegenaan. op deze tegel heb ik 4 hele stenen gemetseld, de zijkant van de tegel gelijk met de stenen. Ik had nog oude friese geeltjes liggen en die hadden verschillende lengtematen. Dat komt hier goed uit. i.v.m. de kopse kanten. Iets oversteken mag ook. daarop heb ik een tweede laag 3/4e stenen gemetseld, deze stenen vallen binnen de onderste laag ( trapje). Dit goed laten drogen, uitharden. Er is nu een vierkant gat ontstaan tussen de stenen. voor de bevestiging van de palen op de poer hebben we stukken draadeind genomen van ca. rond 10mm. Als alles goed is uitgehard komt de laatste laag er bovenop dit zijn twee halve stenen die ook weer in trapvorm worden opgemetseld. Ik heb eerst het gat opgevuld met beton en in het midden het draadeind in de beton gezet tot op de tegel. Gelijk daarna heb ik de twee stenen erop gemetseld en het draadeind zit dan in het midden tussen de twee stenen. Het draadeind moet zover uitsteken dat de paal als hij erop komt te staan niet zomaar van de pen kan schuiven. We hebben onder in de paal een gat geboord van ca. rond 10,5 mm. en de onderkant en het boorgat goed geschilderd met menie. Misschien dat je wat aan Dit idee hebt. Welke houtsoort je het beste kan gebruiken weet ik niet. En misschien kan iemand dit idee weer aanvullen? en of perfectioneren. Voor dit afdak heb ik allerlei hout gebruikt van grote palletbalken tot keetbeschot. Niet alledaags dus. :) Maar dat geeft nou net die uitstraling die ik zo graag wilde.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu