Vloerverwarmingsverdeler uitbreiden

Fbakkum

  • #1
Geacht Forum,

In ons "nieuwe" huis hebben wij de keuken uitgebreid door de garage erbij te betrekken. Op de begane grond is vloerverwarming met 5 groepen op de vloerverwarmingsverdeler van het merk Thermo Briljant. Het is een actieve verdeler.

Met de uitbreiding van de keuken heb ik een zesde groep nodig. De leiding heb ik reeds gelegd en de vloer is gestort. Mijn broer is werktuigbouwkundig ingenieur en kan deze zesde groep op de verdeler erbij plaatsen.

Vraag: Is de aanvoer- en retourbalk hol? Ofwel kan daar een extra groep (bovenop, want onderop is geen ruimte) bijgeplaatst worden, zonder iets inwendigs te beschadigen?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
De balken zijn hol, vaak uit vierkante buis met een wanddikte van een millmeter of drie.

Waar je rekening mee moet houden met bijboren of frezen en tappen van een aansluitng is dat er geen kleine metaaldeeltjes in de balk achterblijven want die kunnen klem komen te zitten in je ketel, in thermostatische regelventielen of de pomp ruineren.

Bij bovenop plaatsen krijg je misschien ontluchtproblemen. Daarom indien mogelijk een extra onluchter plaatsen op het hoogste punt van de leidingen.

Alternatief zou je kunnen kijken naar een al bestaand extra aansluitpunt voor de aan/afvoer of ontluchtingsnippels die al op de balken aanwezig zijn om daar je zesde groep op aan te sluiten. Dat is minder riskant dan zelf een aansluiting erbij maken.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
1 slang losmaken, in het 1/2"gat wat vrij is gekomen een dubbele nippel 1/2" schroeven.

Op de nippel een Tstuk schroeven met de twee tegenoverliggende gaten en vervolgens de losgemaakte slang weer bevestigen in het onderste gat.

In de zijspruit van het Tstuk, een knie 1/2" binnen /buiten schroeven en in het gat van de knie een slangnippel schroeven en daar de slang van de nieuwe groep op bevestigen uiteraard met een regelkraan en stopkraan.

Vr Gr en succes ermee
 

Fbakkum

  • #4
Bedankt Krunnie en CVolieboy. Ik ga voor de oplossing van CVolieboy. Dat is het minste werk en hoef ik de verdeler niet van de wand te halen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu