Vloerverwarming, vraag over RTL thermostaatknop

DvdMark

  • #1
Hallo,

In onze nieuwbouwwoning (die gebruik maakt van stadsverwarming), is er vloerverwarming aangelegd. Vloerverwarming is bijverwarming en wordt tesamen met de radiatoren in de woonkomer geregeld door een chromoterm kamerthermostaat.

Nu heb ik een vraag over op welke stand de RTL knop ingesteld moet worden. Bij aanleg is deze op stand 3,5 gezet en met deze stand ben ik inmiddels begonnen met het langzaam instellen van de gewenste temperatuur. Nu hadden we last van een storing en dit is verholpen door een monteur, deze heeft de RTL knop naar stand 4 gezet (de hoogste) en de storing opgelost.

Als ik nu de RTL knop terugzet naar stand 3 en ik begin weer op dezelfde instelling voor het verwarmen van het water komt de watertemperatuur niet boven de 30 graden en daalt daarna weer naar net boven de 20. Bij instelling 4 van de RTL knop komt de watertemperatuur boven de 30. Hoe komt dit? Welke instelling is juist voor een vloerverwarming (moet 2 verdiepingen verwarmen)

Verder had ik de vloerverwarming vandaag nog niet aangezet maar bleek bij thuiskomst de watertemperatuurmeter een temperatuur van 50 graden aan te geven (kamerthermostaat stond aan) Kan dit kwaad voor de vloer?

Een heel lang verhaal, mocht mijn vraag onduidelijk zijn laat het mij dan weten. Groet,

Daniel
 

Xr8

  • #2
Als het er een van Heimeier is dan staat er op de kop als het goed is RTL aangegeven. De schaalverdeling 1 tm 5 geeft aan 10 tm 50 graden.

Als ik het zo lees dan is het in de woonkamer. Hier is een RTL ventiel bij mijn weten niet geschikt voor, er mag volgens mij maximaal 30 meter slang aan, anders wordt de weerstand van de retour te groot en heb de risico dat de radiator niet meekomt. In een woonkamer zal het aantal meters waarschijnlijk veel groter zijn. Een verdeler met pomp is dan noodzakelijk.

Als u de knop op 3 zet is het dus logisch dat de watertemperatuur niet hoger als 30 graden wordt. Het ventiel werkt naar behoren, hierdoor zal de radiator ook niet meer verwarmen omdat er geen stroming meer mogelijk is door het dichtgaan van het ventiel.

Ietwat vreemde regeling, misschien zijn er mensen die dit vaker zo gemaakt, gezien hebben. Ben benieuwd hoe het werkt, en of het werkt.

Succes.
 

DvdMark

  • #3
Vloerverwarming is voor boven (woonkamer, 50 m2 groot) en beneden (keuken/hal ong 30 m2 groot) verdeler zit in de woonkamer. De vloerverwarming en radiatoren in de woonkamer worden gestuurd door de kamerthermostaat, radiatoren in de rest van het huis hebben thermostaatkranen. Op de verdeelunit van de vloerverwarming zitten 2 knoppen, 1 rtl (staat nu op 3,5) en een knop om de watertemperatuur te verhogen tot de gewenste temperatuur (aanbevolen 40 graden) Deze knop staat op 4,5 nu en de temperatuurmeter op de vloerverwarmingunit/verdeler geeft nu tussen de 20 en 30 graden aan (nog te laag dus) en lijkt alleen te stijgen als ik de RTL knop naar 4 zet..(is dit dan de juiste stand?) dit lijkt mij niet correct?


Oh ja, nog wat anders, de radiatoren in de woonkamer, uitgezonderd 1 die half warm wordt, worden niet warm!

Groet,

Daniel
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Die rtl is in principe niet om te regelen...
Maar de temperatuur regel je dus met die kraan die aanbevolen op 40 graden moet.
Ik zie het nut van die rtl eigenlijk niet..
Komt er op neer, dat die normaal gesproken niet dicht zou moeten gaan.
 

Chathanky

  • #5
Met zo`n grote oppervlakte zal ik hem ook niet in de retour zetten.
Met 50m2 heb je al gauw een paar honderd meter buis liggen en stook je de vloer in het eerste deel met bloedheet water bij de rtl aangekomen is dat afgekoelt waardoor je de vloer in het begin veel te warm stookt.
 

DvdMark

  • #6
Dus eigenlijk zeggen jullie, zet de rtl knop op stand 0 ipv 3.5?
 

Fiesiekus

  • #7
Dan stroomt er niets meer doorheen. In principe wordt de temperatuur begrensd door de temperatuurknop op de verdeelunit van de verdeler.

Dus kan het RTL óf weg óf helemaal open.

Blijft nog het probleem van je radiatoren die niet 100% warm worden: is er goed ontlucht?
 

Chathanky

  • #8
De vraag is waar hij zit.
Ingmar gaf de mogelijke oorzaak al aan, als hij in de aanvoer zit kan dit effect optreden.
Dan mag hij gerust op 4 maar met 1 rtl op 50m2 zal je de vloer niet warm krijgen. In de retour zal ik hem zeker niet zetten, dit geeft het probleem wat ik aangaf.
 

DvdMark

  • #9
De rtl knop zit op de retour (leiding is lauw). de aanvoer buis wordt wel heet en daar zit ook de knop die de temperatuur regelt maar wat ik ook doe watertemperatuur komt niet hoger dan 25 graden (als de RTL op 3.5 staat) de temperatuur stijgt naar 30 graden als de RTL op 4 staat. Ik heb geen verstand van vloerverwarmingssystemen en verwarmingen dus begrijp de werking ook niet. Ben dan ook bang dat ik iets verkeerd instel.

alle verwarmingen zijn ontlucht, morgen komt de installateur om het probleem van de niet warm wordende radiatoren op te lossen

Groet,

Daniel
 

Chathanky

  • #10
Ik snap het systeem eigenlijk niet zo als je het uitlegt.
Wat ik begrijp is een rtl in de retour en een temperatuursknop op de aanvoer.

Als er in de aanvoer de temperatuur al geregelt wordt is de rtl overbodig.
In de aanvoer kan de temperatuur terug gebracht worden naar 40 graden Maar om voldoende water door te geven zal het vanaf je stadsverwarming gemengt moeten worden. De stadsverwarming geeft veel meer dan 40 graden.
Dit mengen kan met retourwater net zoals een vloerverdeelset met een pomp.

Ik kan er zo geen wijs uit worden hoe het bij jou zit.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #11
Ik begrijp wel hoe het zit.
Hij heeft een vloerverwarmingsverdeler, met op de aanvoer naar deze verdeler een regelkraan, en op de afvoer een RTL.
Persoonlijk zie ik het nut van die RTL niet, maar warmte leveranciers als nuon en essent eisen dat.
Ik heb nog nooit begrepen waarom.
Ik zou zeggen zet die rtl maar helemaal open, (hoogste stand dus, 5 ofzo?) zorg er in ieder geval voor dat hij niet dicht gaat.
 

Chathanky

  • #12
Dit is om net te heet water terug te sturen naar de stadsverwarming.
Een extra zekerheid dus.
Met 30 graden retour moet het goed gaan als alle vloergroepen goed ingeregeld zijn.
Fototje van de situatie maakt het mischien wat duidelijker.
 

DvdMark

  • #13
Ik zal vanavond een foto van het hele systeem maken. Misschien dat dat het wat duidelijker maakt. In ieder geval al bedankt voor de antwoorden tot nu toe!

Groet,

Daniel
 

DvdMark

  • #14


zoals beloofd hierbij de foto van de vloerverwarmingsinstallatie. Links op de foto de RTL knop en rechts de instelknop voor de temperatuur. De monteur die hier was voor mijn probleem met de radiatoren heeft gezegd de RTL op max te zetten (maakte niet uit, is beveiliging zodat er niet te heet water weer terug naar de stadsverwarming gaat). Hij vertelde mij ook dat het lang duurt voordat ik de temperatuurmeter zal zien stijgen omdat er warm en koud water gemengd wordt in de unit?? Inmiddels zit ik al op stand 6 en temperatuur is nog maar 30 graden..

Ook heb ik de kamerthermostaat anders geprogrammeerd. Tussen dag en nacht zit nu max 3 graden verschil, ik hoop dat de vloerverwarming dan niet teveel afkoelt.

Groet,
Daniel
 

Chathanky

  • #15
Als de rtl vol open staat betekend het nog niet dat je temperatuur op de verdeler warmer wordt.
De andere knop stel je de vloerverdelertemperatuur mee in.
Wat de monteur aangaf is juist de rtl zorgt er voor dat er geen heel warm water terug gaat naar de stadsverwaming.

Met die andere knop kun je de verdelertemperatuur verder verhogen.
 

DvdMark

  • #16
Het begint mij al wat duidelijker te worden, hoe het systeem werkt.
Duurt het inderdaad lang voordat de watertemperatuur op de verdeler de ingestelde temperatuur bereikt of zou die meteen moeten stijgen zodra je de "instelknop" een stand verhoogt?

Volgens de monteur werkt het zo: water komt rechts binnen en wordt door de pomp verstuurd door de leidingen heen (blauwe knoppen) maar vloer is nog niet helemal warm dus koel water komt ook de pomp binnen (voorzijde) dus warm en koel water wordt vermengd en daardoor duurt het lang voordat de vloerverwarming de juiste temperatuur bereikt, is dat logisch?

Groet,
Daniel
 

Chathanky

  • #17
Als het retourwater koeler is bij aanwarmen zou de thermostaatkraan verder open moeten gaan om de water de gewenste temperatuur te geven.
Echter zit daar een grens aan verder dan vol open gaat niet.
Dan zal het enige tijd duren eer de temperatuur op de meter oploopt.
De vloer moet dan al op temperatuur zijn eer de meter verder zal oplopen.
Als de vloer goed warm wordt zal je vloerverwarming gewoon goed werken.
De verdeler werkt met een verschil van 10 graden of iets minder.
Bij een koude vloer wordt je aanvoer niet warmer dan 30 graden als je vloer 20 graden is, als de vloer wat warmer geworden (25 graden) zal je 35 graden op de meter zien.

Maar nogmaals als je vloer goed op temperatuur komt en geen koudeklachten hebt zou ik het zo laten. Het heeft geen invloed op meer verbruik en zal niet langer duren om je vloer aan te warmen.
 

Chathanky

  • #18
Ps. de meeste knoppen hebben een schaal van 1 tot 5 dit staat normaal als 10 tot 50 graden.
Zet hem niet te warm, de vloer moet je niet warmer dan 28 graden willen hebben dit is niet zo goed voor de gezondheid.
Vloertemperatuur is niet gelijk aan de aanvoertemperatuur. Een aanvoer/retour van 40/30 betekend niet gemiddeld 35 graden vloertemperatuur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu