Vloerverwarming: Verdelerunit wordt warm maar vloer niet

WarmeJan

  • #1
Mijn vloerverwarming wordt nauwelijks warm. Ook als je de andere radiatoren dicht zet en de ketel 2 uur laat branden wordt de vloer niet warm.

Het lijkt alsof de aanvoer via de thermostaatkraan rechtstreeks door de pomp en dan naar de afvoer gaat. Aan- en afvoer zijn allebei vergelijkbaar heet. De aanvoerslangen naar de circuits zijn koud, de afvoerslangen zijn lauw.

De thermostaatkraan staat maximaal, de afslagthermostaat voor de pomp staat op ca. 50 C. (pomp slaat ook af als het warmer wordt). Wanneer ketel brandt gedurende een tijdje wordt de de temperatuur op de witte thermometer ca. 45-50 C.

Ketel: Vaillant vhr 24-28 c. De ketel is onlangs geplaatst. Met de oude ketel werd de vloerverwarming ook al niet echt warm, maar nu lijkt het helemaal niets meer te zijn. De installateur heeft verder niet aan de vloerverwarming gezeten.

De aansluiting van de vloerverwarming is als volgt: de buizen naar de radiator in de keuken zijn verlengd en lopen onder de vloer door naar de hal (ca. 2 meter). Ze komen daar ca. 1 meter omhoog uit de vloer en zijn dan aangesloten op de verdeler unit (zie foto). De vloerverwarming ligt in de keuken (ca. 8 m2) en de kamer (ca 29 m2).

Probleem is dus dat het lijkt alsof het water nauwelijks in de circuits wordt gepompt. Als je de leiding in de vloer volgt is hij ca. de 1e 2 meter voelbaar warm. Daarna is al bijna niets meer te voelen.

Wat kan ik nog verder afstellen aan de vloerverwarming om e.e.a. goed te krijgen?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Probeer eventueel een schema te tekenen van de vloerset, er zijn vele mogelijkheden en ik ben ook verschillende sets tegengekomen die slecht gecontrueerd waren.

Probeer echt goed na te denken over de werking van de set. Bij een goede set wordt het water gedwongen om door de vloer te lopen, in de praktijk heb ik zelfs al een pompen omgedraaid om een set te laten werken.





In dit voorbeeld lijkt het erop dat het retourventiel geknepen is of er
lucht in de leidingen/set zit.
 

WarmeJan

  • #3
Bedankt Ronny,

Als ik naar die foto kijk, dan lijkt het alsof zijn invoer precies andersom zit als bij mij. Ik vind het moeilijk om te achterhalen hoe de waterstroom nou zou moeten lopen in die verdeler/pomp etc. Er valt bij mij ook weinig te stellen verder, lijkt.

Je tip op lucht in het systeem heeft mij toch aan het denken gezet. Kan er ook alleen lucht in de vloerverwarming zitten? Zo ja, iemand enig idee hoe ik alleen de vloer bijvul? Het lijkt een systeem.

Toevoeging
Ik heb nav Ronny's verhaal nog wat verder getest. De aanvoerslangen bleven koud, echter na het stopzetten van de pomp werden ze wel heet! Er lijkt nu gewoon water in de vloer te stromen als ware het een radiator. Alleen dan snap ik of de werking van die pomp niet, of de pomp zit verkeerd aangesloten. Als ik nu de pomp weer aan zet, worden de aanvoerslangen weer ijskoud :roll: Waar zit hier de logica? Iemand enig idee?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Als de pomp werkt dan wordt het koude retourwater gemengd met het warme aanvoerwater. Je kunt dit meestal voelen aan de thermostaatkraan, als het goed is wordt de kraan warm/heet tot het punt waar hij in aanraking komt met het retourwater.

Probeer het simpel te bekijken, zie de vloerverw. als een los circuit. In dat circuit zorgt de pomp voor doorstroming, die doorstroming hoeft niet hoog te zijn. Om het water op temperatuur te houden moet er af en toe warm water worden toegevoegd door de thermostaatkraan.

Die gaat open en de pomp zuigt als het ware (om het simpel te houden) het warme water in het circuit naar de aanvoer van de vloer. Aan de andere kant wordt het "teveel" aan water de retour van de CV in gepompt.
Het lijkt er bij je op dat de pomp verkeerd om gemonteerd is, of eventueel de aanvoer/retour verkeerd op de set gemonteerd.

Als je een vloerv. set goed wilt aansluiten en ontluchten dan moet je van elke groep de aanvoer en retourslang losnemen en doorspoelen met water tot er geen lucht meer in zit. Sluit daarna alle groepen weer aan, vul en ontlucht de set af en draai de aanvoer en retour weer open. Daarna de pomp weer aanzetten.

Op een andere manier ontluchten is bijna niet mogelijk, of duurt erg lang. Als het goed is moet de vloer weer op temperatuur komen. Dit kan de eerste keer erg lang duren, het belangrijkste is dat de aanvoerkraan tot op de set goed voelbaar heet blijft. Alleen dan stroomt er continu warm water in het systeem.
 

Petje

  • #5
De vloerverwarmingsslang is niet difussie dicht!

Om dit kort samen te vatten, er komt zwarte rommel vrij welke zich hecht in de verdeler en de slangen doet verstoppen! Het beste kan je hiervoor een installateur voor in schakelen, ook gezien het feit dat dit gescheiden moet worden van het cv systeem, anders vervalt enige vorm van garantie van het toestel !!!
 

Mik

  • #6
Petje heeft helemaal gelijk, bij die zwarte slangen altijd een scheidings wisselaar plaatsen en dan gelijk goed spoelen dan zal het een stuk beter gaan.
 

WarmeJan

  • #7
Dat klinkt allemaal wel erg serieus. Het feit dat ze niet diffusie dicht zijn, betekent dat ook dat de druk dan af zou moeten nemen of dat er water in m'n vloer loopt?
 

Erik

  • #8
Hallo jan.

Niet direct in paniek raken, als je de vloerverwaming scheidt (wat je wel moet doen), ben je van de meeste diffusie problemen af in ieder geval gaat je cv-installatie niet verder naar de knoppen.

Het kan zijn dat je verstopping hebt is mogelijk.

Kun je mij vertellen wat de stromings richting is van de pomp op de zijkant aan het huis of achter kant is een pijl getekend.

Groeten erik
 

WarmeJan

  • #9
Hi Erik,

De pijl staat van onder naar boven. Ik begrijp toch niet goed hoe de stroming in die unit zou moeten lopen. Gaat het warme water de U van de pomp in, of alleen als de pomp draait? Maar als hij draait, lijkt het water niet de voorste slangen in te gaan (met de schroefkranen). Ik neem aan dat die voorste slangen de aanvoer van de buizen is? Hoe kan de pomp in dit geval dan het water door de vloer pompen?

Sowieso lijkt het me wat vreemd dat de oranje thermostaat beveiliger in de afvoerunit zit. Hij zou toch het water van de aanvoer moeten meten?

Ander vraagje:
Hoe weet ik zeker of deze slangen niet diffusiedicht zijn? Er staat op: Deltaplast PE32.

Ik heb even gekeken naar zo'n warmtewisselaar unit, maar die zijn toch al snel eur 660 - 1100.

Bedankt alvast.

Jan
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
Als ik het zo bekijk dan zou de pomp het water naar beneden moeten pompen. Op de zijkant van het pomphuis moet dus een pijltje staan die naar beneden wijst. Het koude retourwater wordt dan gemengd met het warme aanvoerwater.

Als de pijl de andere kant (naar boven) wijst dan gewoon de pomp omdraaien. Let er ook op dat het streepje in de afsluiter A in lijn staat met de afsluiter, controleer ook of de afsluiters op de aanvoeren helemaal open staan.
 

Erik

  • #11
Hallo jan.

Jouw vloerverwarming werkt als volgt.

De thermostaatkraan is de aanvoer van de cv-installatie.
De voorste twee zwarte buizen zijn in dit geval de retour van de vloerverwarming.

De pomp zuigt dus aan de aanvoer cv-instal. en retour vl. verw.
waardoor er een menging ontstaat. De pomp stuurt dat gemengde water (aanvoer vloerverwarming) in je achterste koker(dus je achterste slangen zijn de aanvoer.

Dat betekent dat je aanlegthermostaat dus ook goed zit die zit namelijke op de achterste koker. Je moet er nu alleen voor zorgen dat het aanvoer water in je vloerverwarming komt en niet rechtstreeks in de retour van je cv-installatie.

Dat doe je dus door je retour ventiel A in te draaien(knijpen.) op die manier dwing je het water na je vloerverwarmings slang.
Let wel niet helemaal dicht draaien want dan wordt die ook niet warm.

Zo werkt jouw vloerverwarming.

Misschien zijn je slangen wel dichtgeslipt of je koker gedeeltelijk dicht geroest. Dat houd in dat de weerstand in je vl.verw. verd. groot is waardoor je het retourventiel cv-instal. verder moet knijpen.

Dus begin maar met het knijpen van je retour ventiel, en dan maar afwachten.

Zwarte vloerverwarming slang is nooit diffusie dicht.
Het ombouwen is inderdaad prijzig maar als je het zo laat zitten roest de rest van je cv-installatie ook verder.

succes Erik

P.s. waar zit nu eigenlijk je voeler van je thermostaat kraan die hoort volgens mij bij B te zitten.
 

WarmeJan

  • #12
Beste Erik,

Hartelijk dank voor je heldere uitleg. Nu snap ik pas eindelijk hoe e.e.a. werkt en dan begrijp je ook beter wat en waarom je iets zou moeten doen.

Ik heb de thermostaatkraan en het retourventiel allebei helemaal dichtgezet en de pomp uit om verdere schade te voorkomen. Ik dacht eraan om van het weekend eerst de vloerverwarming maar eens door te spoelen om te kijken hoevel drap eruit komt.

De voeler vd thermostaatkraan is inderdaad wat moeilijk te volgen. Het lijkt erop alsof hij rondjes draait rondom de thermometer en dan gekoppeld is aan een hoekprofiel achterop de U buis naar de pomp. Je kunt dat profiel niet goed zien, maar op de foto vd onderkant zie je die 2 spiraalveren die hem op z'n plaats houden.

Iedereen (en vooral Erik) bedankt voor de hulp. Ik weet nu wat ik moet doen!

Groet,

Jan
 

MarcoDezicht

  • #13
Hoi Warmejan

Ik wil nog even iets aanvullen op het verhaal van Eric.

Ik mis hier een ding in waar je ook op moet letten een dat is dat de aanlegthermostaat op een temperatuur van maximaal 60 graden staat.
Want als je deze te laag zet dan wil je pomp niet meer draaien, waardoor je vloer verwarming ook niet warm wordt.

Succes er mee .
p.s Let op als je het gaat scheiden dat je het goed aansluit .
 

WarmeJan

  • #14
Bedankt voor de tip Marco.

Iemand nog aardige tips waar ik zo'n unit met warmtewisselaar vandaan kan halen?
 

MarcoDezicht

  • #15
Jan, die kan je waarschijnlijk wel bij een installateur bestellen. Ze zijn er in twee types: in staal, maar ook in rvs (deze is wel wat duurder.
Je kan hem ook zelf bouwen, maar dan wordt het een heel bouw werk en maakt kwa prijs niets uit.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #16
De uitleg van Erik was correct, ik heb me vergist.
De 2 afsluiters zitten in de retour, ze zijn ook in stromingsrichting gemonteerd van beneden naar boven.

Het probleem is volgens mij het volgende, de Grundfoss pompen hebben een metalen "waaier". Die "waaier" is vaak helemaal verstopt door roest, haal dus de pomp uit elkaar. Imbusschroeven losmaken en het pomphuis demonteren daarna de waaier schoonmaken. De grote pompmoeren kun je laten zitten.

Het beste kun je een pomp monteren met een kunststof waaier, die roest niet. Zelfs niet met die niet diffuus dichte leidingen :wink: . Verder is de beveiliging van de set wel in orde, als de pomp uit zou vallen dan stroomt het warme water door de U van de aanvoer naar de retour en de vloer blijft koud.
 

Janneman

  • #17
Heb je al geprobeerd om het retourventiel te smoren?
Volgens mijn gaat het water wat via de aanvoer erin gaat er via de pomp bij de retour weer uit.

Als er 10 delen wordt rond gepompt door je vloer, dan komt er 1 deel bij de aanvoer binnen. Dat is de verhouding van de deltaT van een vloerverwarming.

Dus smoren die retour.

Gr. Janneman
 

Geert van den Heuvel

  • #18
Je kunt ook een spirovent vuilafscheider plaatsen.
Kost veel minder en is volgens vaillant ook voldoende en véél goedkoper en beschermt ook tegen vuil uit de rest van de radiatoren.
 

Geert van den Heuvel

  • #19
Ik heb het zelfde probleem gehad.
Bij mij kwamen de aanvoer en retoer van boven naar beneden maar liepen daarna weer door een horizontale leiding ongeveer 2cm naar boven.

In deze stukjes pijp was zoveel vuil gaan zitten door de zwarte leidingen dat ze totaal verstopt waren.
Heb de leidingen recht gelegd en het systeem doorgespoeld.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu