Vloerverwarming / Stadsverwarming

Suryoyo

  • #1
Ik gebruik op de begane grond vloerverwarming (7 groepen) als hoofdverwarming (plus minus 70 m2). Ik heb verder ook geen radiatoren.

De afgelopen 2 jaar ben ik erg aan het zoeken geweest naar hoe ik mijn woonkamer op temperatuur kan houden en tegelijkertijd ook niet al te veel geld kost. Vorig jaar deed ik de vloerverwarming uit zodra ik uit huis ging, en weer aan zodra ik thuis kwam. De kosten per maand in de wintermaanden waren ongeveer 160 p/mnd aan stadsverwarming. Daar ik in de zomer maar 40 euro p/mnd verbruikte vond ik het wel acceptabel aangezien zich dit wel verrekent met elkaar.

Na veel lezen op dit forum kwam ik er achter dat het veel geld kost om de vloer op te warmen doordat je de vloerverwarming aan en uit zet.

Daarom heb ik sinds afgelopen winter (6 dec. 2012) de vloerverwarming continu aangehouden (dag en nacht). Op 26 januari heb ik gekeken hoeveel er verbruikt is, en tot mijn grote verbazing heb ik 16 GJ verbruikt, dit komt neer op 418 EURO (uitgaande van prijs GJ bij Essent incl. BTW voor 26,17 EURO / per GJ). Per dag heeft mij dit omgerekend 8,20 EURO gekost.

Links boven heb ik de retour thermostaat op 2,5 gezet.
En rechts bij de invoer staat de thermostaat op 30 graden.
De Grundfos waterpomp heeft op stand 1 gestaan.

De vragen die ik heb:
Heb ik iets verkeerd ingesteld met de thermostaten en/of waterpomp ?
Of is 8,20 Euro kosten op dagbasis bij continu stoken vloerverwarming i.c.m. stadsverwarming een normale prijs dat betaald wordt?


 

Kacheltje

  • #2
Er gaan idd meningen hier dat een nachtvelaging duurder zou zijn dan geen nachtverlaging.
Ook dat een nachtverlaging wel rendabel is en uit je bevindingen kun je nu de conclusies gaan trekken. :wink:

Voor een geheel objectief beeld zou je de standen van de vorige en deze periode moeten verrekenen met de graaddagen. Vorig jaar was het in januari niet zo koud als deze januari. Vorig jaar was februari een koude maand en januari zacht.

Maar heel simpel gezegd, een vloer opwarmen kost evenveel energie als de de vloer zijn energie af laten staan. Er verdwijnt geen energie in het niets.
De winst zit hem in het verschil tussen de ruimtetemperatuur en de buitentemperatuur. Hoe kleiner het verschil hoe minder energie er nodig is om de warmteverliezen te dekken.
Door het toepassen van een nachtverlaging verklein je het verschil van binnen en buiten, dus kost het minder energie.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Dit laatste gaat dus zeker op bij stadsverwarming.
Bij een cv ketel heb je nog het rendement dat omlaag gaat als de ketel op een hoog vermogen / hoge temperatuur brandt.
Bij stadsverwarming reken je af per Gigajoule, oftewel eenheden verbruikte energie.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #4
Dit is niet te vergelijken. Stadsverwarming heeft een continu aanvoer en de moderne ketel heeft modulerende techniek. Dat kun je niet in gigajoules vergelijken.

Calenta. :cool:
 

Kacheltje

  • #5
Met enkel vloerverwarmng ga je een cv ketel niet op hoge temperaturen laten draaien lijkt me. :wink:
Daarnaast leveren ketels meestal te veel vermogen en zit er vaak de helft aan vermogen op aan radiatoren of andere warmteafgevers.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Calenta schreef:
Dit is niet te vergelijken. Stadsverwarming heeft een continu aanvoer en de moderne ketel heeft modulerende techniek. Dat kun je niet in gigajoules vergelijken.

Calenta. :cool:
Het verschil is dus dat je bij stadsverwarming afrekend in gigajoues.
Bij een cv ketel reken je af in kubieke meters gas.
In gronings aardgas zit 0,0317 GJ per kubieke meter.
Hoeveel je er daadwerkelijk uit haalt hangt af van het rendement van de ketel.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #7
@ingmar,

Thanks voor de reminder. Denk ik?

1 kuub aardgas is bij mijn weten 35,17 Mj. Dan klopt het aantal gigajoules niet echt....( bij 100 % rendement. Bij 107 nog hoger )

Dat probeer ik ook te zeggen, de stadsverwarming draait continu vol vermogen en je cv ketel doet dat gelukkig niet.

Natuurlijk ben je bij beide systemen evenveel warmte nodig om je woning te verwarmen, maar daar kun je heel snel aan komen, of juist heel langzaam.

Vind het sowieso een slecht systeem stadsverwarming.
Rendement van niks en energie verslindend.

Calenta :cool:
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
De circulatiepomp op stand 1 is wel erg zuinig ingesteld voor 7 groepen. Het warme water circuleert dus wel heel langzaam door de instalaltie en daardoor heeft het meer tijd nodig om de zaak op te warmen. Wij adviseren in dit soort gevallen stand 3.
30 graden watertemperatuur is m.i. ook aan de zuinige kant (tenzij u laminaat o.i.d gebruikt als vloerbedekking)
Daarnaast zie ik op de foto geen pompschakelaar..........toepassing daarvan scheelt je ook nog eens behoorlijk aan elektriciteit.
Calenta schreef:
Vind het sowieso een slecht systeem stadsverwarming.
Rendement van niks en energie verslindend.
Calenta :cool:
Dat kan jij nou wel vinden (en is tamelijk ongenuanceerd..........), maar waar in Nederland nog iets gebouwd wordt, ligt veelal stadsverwarming.
De monopolieposities van de energieleveranciers in dergelijke gebieden is m.i. zorgelijker.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #9
@de gooyer,

Ja, het is idd wel wat ongenuanceerd, maar de monopolypositie is wat ik een slechte ontwikkeling vind. Net als het enorme warmteverlies wat aanzienlijk is. Enorme gasverslindende fabrieken. Ik heb het nog niet eens over de CO2 uitbrakende vuilverbranders. Ik heb recent een mooie energie atlas van MMM gehad en je staat versteld wat er allemaal in ons landje staat.

Ik ga voor pv panelen, warmtepomp en verantwoordelijk gebruik van energie.
Daar hoort ook niet meer een standen pomp of pompschakelaars bij, als we spreken over electra besparing. Elke nieuwe pomp die geplaatst wordt of vervangen, hoort een nieuwe generatie toerengeregelde pomp op.
Het zij delta-T of delta- P.

Nu weer on topic :mrgreen:

Zoals de gooyer zei, pomp op stand 2 of 3 en de aanvoer eerst eens op 35 graden zetten.

Calenta :cool:
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #10
Calenta schreef:
@de gooyer,
Elke nieuwe pomp die geplaatst wordt of vervangen, hoort een nieuwe generatie toerengeregelde pomp op.
Calenta :cool:
Ben het met je betoog eens, maar nu de Label-A pompen vanaf 1-1-2013 verplicht zijn (op maar enkele uitzonderingen na overigens) zien we dat men daarvoor toch weinig over heeft. Door de investering in een dergelijke circulatiepomp is de verdeler toch aanzienlijk duurder is geworden. (het scheelt je al snel zo'n 150-200 euro wat een vloerverwarmingsverdeler na 1-1-2013 duurder is geworden)

We stuiten momenteel regelmatig op installateurs, die juist als verkoopargument aanvoeren dat ze nog de Label-B pompen op hun verdelers hebben en label-A pompen totaal nog niet aanbieden.
Dat zal wel doodbloeden, want geen enkele producent levert nu nog de label-B pompen (als het goed is.......).
Er zijn ook zat installateurs die niet de voor stadsverwarming aangepaste verdelers monteren (dat was overigens in dit geval niet zo: hier hangt een juiste verdeler)
Een niet aangepaste verdeler op stadsverwarming veroorzaakt zeker een groot energieverbruik.(al eens voorbij gekomen in dit forum)

Het blijkt dat veel installateurs nog amper op de hoogte zijn van de vanaf 1-1-2013 geldende nieuwe regels m.b.t. de circulatiepompen op verdelers van vloerverwarming.
Mede daardoor onstaan momenteel nogal grote prijsverschillen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu