Vloerverwarming op alle verdiepingen

Krakakaa

  • #1
Beste allemaal,

Wij hebben pas een nieuwbouwhuis gekocht wat begin volgend jaar wordt opgeleverd. We krijgen op elke verdieping vloerverwarming, en temperatuur regeling gebeurd door een thermostaat in de woonkamer. Hier wordt nog bij vermeld dat bij gelijktijdig functioneren van alle verwarmingselementen, bij gesloten ramen en deuren er bepaalde luchtemperaturen gehaald worden:
Verblijfsruimte(slaapkamers/woonkamer keuken) 20 graden
Verkeersruimten 15 toilet 15
Badkamer 22
Nu mijn vraag, is het goed te regelen met 1 thermostaat? Wij hebben nu ook nooit de verwarming op de slaapkamer aan, maar als ik het goed begrijp ontkomen we daar niet aan?
Is het aannemelijk dat je op de 1e verdieping een aparte pomp/verdeler krijgt? En zo ja kun je hier ook iets op regelen? Want de badkamer is wel weer prettig als die lekker warm is.
We kunnen eventueel voor €1400 temperatuurregelaar voor 1e verdieping erbij nemen waar we elke kamer afzonderlijk kunnen regelen. Is dit noodzakelijk of zonde van het geld?
Alvast bedankt voor de reacties
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Is het een installatie op de cv-ketel of stadsverwarming?Met 1 thermostaat het hele huis regelen vraagt in beide gevallen om problemen.
De thermostaat registreert de temperatuur in de ruimte waar deze hangt en schakelt daarop de cv-ketel.
Als je de temperaturen in elke ruimte, op elke verdieping, onafhankelijk van elkaar wilt regelen, zal er in iedere ruimte een thermostaat nodig zijn.
Een verdeler voor de vloerverwarming op iedere verdieping is wel gebruikelijk en ook juist.
Een temperatuurregeling per ruimte op de 1e verdieping voor € 1400,00 is behoorlijk duur.
Google maar even op "etageregeling" dan zie je al snel dat er voor zo'n bedrag aanzienlijk meer comfort gekocht kan worden. Er is in iedere geval veel mogelijk, maar met 1 thermostaat alles regelen.....nee, dat zal niet lukken.
 

Krakakaa

  • #3
Het is een installatie op een cv-ketel. De hoge kosten zijn omdat het een meerwerkoptie is, dat is volgens mij altijd wat aan de (te) dure kant.
In ieder geval bedankt voor je reactie, zeker de moeite waard om die etageregeling is te onderzoeken. Maar als ik het goed begrijp zijn er dus mogelijkheden om na de oplevering zelf iets te maken om de temperatuur per kamer of per verdieping te regelen?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Het is altijd mogelijk om nadien een regeling aan te brengen. Bedenk ook dat de ontwikkelingen op dit gebied razend snel gaan.
Het is ook van groot belang HOE de vloerverwarming gelegd wordt en of er wel per ruimte geregeld kan worden. De groepen zullen dus keurig per ruimte gelegd moeten worden om ook afzonderlijk geregeld te kunnen worden.
Let er in ieder geval op dat er bij de bouw een juiste verdeler wordt gebruikt met zeker een label A pomp. Accepteer geen andere pomp of een simpele verdeler waarmee nadien weinig re regelen valt.
 

Krakakaa

  • #5
Wij hebben helaas geen invloed hoe de slangen gelegd worden, maar ik neem wel aan dat de badkamer apart is en de slaapkamers ook apart. Dit omdat de badkamer een andere temperatuur kan behalen dan de slaapkamers.
Ook op de pomp hebben wij geen invloed, en ze zijn niet echt scheutig met informatie, dus dit wordt waarschijnlijk gewoon afwachten wat er in komt. Maar ik mag toch aannemen dat er een goede verdeler in komt in deze tijd. Wat is precies een label a pomp? En waar zouden we dan eventueel op moeten letten bij die pomp?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Aannames......ik weet uit ervaring dat er heel wat aan gerotzooid wordt op dit gebied. Ik zou er echt maar eens achter aan gaan, want voor je het weet ligt alles er in en is er niets meer aan te doen.
Je mag aannemen dat er volgens regels geïnstalleerd wordt, maar de praktijk wijst echter uit dat er meer dan eens een loopje wordt genomen met de regel- en wetgeving.
Een energiezuinige label-A pomp is volgens EU regels nu verplicht voor nieuwe installaties.
De temperatuur van het water wat door de buizen circuleert is overal gelijk.

In de bouw speelt men dan met de afstanden tussen de buizen: hoe dichter bij elkaar des te meer warmteopbrengst en hoe verder uit elkaar des te minder warm. M.i. een slechte manier van regelen en nadien nooit meer aan te passen. Het beste is een regeling per ruimte, waarbij de buizen zo dicht mogelijk naast elkaar liggen (ca. 10 cm)

Ik kom echt veel gevallen tegen waarbij iedere keer weer helaas geconstateerd moet worden, dat men veel te veel betaalt voor te weinig.
Juist die meerwerkopties zijn schandalig duur.
Ook aangeboden opties zoals "voorbereiding vloerverwarming", waarvoor men al snel bedragen van 400-500 euro vraagt, zijn complete onzin.

Mijn advies is altijd om je licht op te steken bij professionele bedrijven, zodat je weet waarover je praat en zeker tijdens de bouw constant zicht te houden op hetgeen er op de bouw gebeurt en welke materialen men toepast.
Het is JOUW toekomstige woning en JIJ bepaalt wat daarin gebeurt, want je betaalt er genoeg voor. (zeker meer dan het dubbele dan wanneer je nadien vloerverwarming in je woning zou laten aanleggen!)
 

Krakakaa

  • #7
Ik moet dus even navragen of er een label-A pomp in zit, en of er in elke ruimte een aparte groep ligt. En ook of dat in elke ruimte de slangen even ver uit elkaar liggen?

Maar zoals de situatie nu is, 1 thermostaat en verschillende temperaturen per vertrek als alles aanstaat kan het mijn inziens niet anders dan dat ligt aan de slangenafstand toch? Of kan dat ook op andere manieren?

Dit geldt trouwens alleen voor 1e verdieping. Begane grond houden we op zelfde temperatuur, en de zolder ligt officieel geen vloerverwarming, maar een aantal slangen op ruime afstand. Om op zolder echt vloerverwarming te realiseren kost 500 euro en dit lijkt ons overbodig.

Ja en helaas heb je gelijk dat je er het dubbele voor betaald met nieuwbouw, en dan heb je ook zo weinig mogelijkheden :cry:
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
- Met 1 thermostaat de temperatuur op alle verdiepingen per ruimte regelen is onmogelijk.

- Accepteer geen situatie waarbij de buizen op een grotere afstand van elkaar liggen dan 10-12 cm.

- let er bij de bouw op dat de groepen op de 1e verdieping per kamer worden gelegd anders valt er nadien weinig te regelen.

- Als op de begane grond de buizen verder uit elkaar liggen en je wilt bijv. laminaat of parket over de vloerverwarming krijg je gegarandeerd problemen.

- Op zolder een paar slangen "op ruime afstand" lijkt nergens op: dat is geen vloerverwarming en levert niets op.

- accepteer geen verdeler met een andere dan een energiezuinige label-A pomp.
 

Krakakaa

  • #9
Ik ga morgen maar is bellen om het één en ander na te vragen

Nog 1 vraagje, ik zat is te Googlen, en kon zo gauw niks vinden, maar zijn er ergens regels te vinden omtrent vloerverwarming in nieuwbouw?

In ieder geval bedankt voor de heldere info tot nu toe!
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #10
Dat is nu juist het probleem: er zijn nauwelijks regels voor vloerverwarming. Men schermt wel vaak met allerlei warmteverlies-berekeningen en een aantal voor de leek onduidelijke normen.
In de praktijk is er een enorme wildgroei op het gebied van (ondeskundige) installateurs en materiaal wat niet aan de huidige EU regels voldoet.

Juist "in de bouw" gaat het vaak fout en worden de goedkoopste materialen toegepast met afwijkende maatvoeringen, zodat nadien uitbreiden lastiger wordt en verdelers waar nadien weinig regelmogelijkheden zijn (met nog steeds energie-onvriendelijke pompen, die al snel ruim € 180,00 - 200,00 per jaar aan elektriciteit kunnen kosten)

Men kijkt bij de keuze voor een installatie te veel naar een "prijsje" voor te weinig verwarmingsbuis in de vloer (te weinig groepen) en let nauwelijks op het toegepaste materiaal, waardoor nadien de problemen ontstaan.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
Ik zou sowieso nooit kiezen voor volledige vloerverwarming overal.
Als je toch al vloerverwarming kiest, neem het dan voor een deel van het
benodigd vermogen en daarbij een snel systeem zoals radiatorconvectoren.

Vloerverwarming is vreselijk traag, niet alleen bij het opwarmen maar zeker
ook als er flink wat warmte door bv zonnestraling binnen komt.
 

Krakakaa

  • #12
Hier hebben wij helaas geen keuze in Ronny.

Wat bedoel je met die traagheid met zonnestraling?
 

Krakakaa

  • #13
Net even contact met de aannemer gehad.
Zij geven geen garanties over dat er in elk vertrek een aparte groep ligt. De badkamer kan een hogere temperatuur halen dan de slaapkamer omdat daar idd de slangen dichter bij elkaar liggen.
Zijn woorden waren dan ook dat het ons eigen risico is om het te gokken dat we later zelf de temperatuur willen regelen per vertrek. Daar wordt in ieder geval geen rekening mee gehouden met het leggen.

Vind het maar een rare gang van zaken. Als ik het goed begrijp wordt er standaard iets geleverd wat totaal niet functioneerd. En wil je het wel goed laten functioneren en tevens energiezuiniger zijn moet je nog even €1400 bijleggen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #14
Is inderdaad een vreemde gang van zaken: blijkt dat men weinig op de hoogte is van wat men eigenlijk verkoopt en hoe vloerverwarming werkt.

Wil je de temperatuur in diverse ruimten (of verdiepingen zoals hier) onafhankelijk van elkaar regelen, dan kan het niet anders dan dat je de groepen keurig over de ruimten verdeelt (en geen groep bijvoorbeeld verdeelt over 2 ruimten, want dan valt er weinig te regelen)

Het dichter of verder van elkaar af leggen van de buizen is inderdaad een methoden, die men vaker toepast, maar nadien kan je echt niets meer veranderen. Werkt ook niet optimaal, omdat daarbij ook geen rekening gehouden wordt met de vloerbedekking: tegels, hout, laminaat, PVC etc.

Je kunt niet even de boel openbreken om de buizen dichter bij elkaar te leggen als je een hogere temperatuur wenst...
Daarom leggen wij alles op 10 cm en dan kan je met zoneregeling alles regelen wat je wilt en elke ruimte op een eigen temperatuur verwarmen.

Is wel een mooi voorbeeld van een bouwer die totaal niet weet waar hij mee bezig is ! (maar helaas niet de enige....
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #15
Krakakaa schreef:
Hier hebben wij helaas geen keuze in Ronny.

Wat bedoel je met die traagheid met zonnestraling?
Door zonnestraling kan een ruimte snel een heel stuk warmer worden.
Vooral bij moderne, goed geïsoleerde woningen met grote glas oppervlakken
kan dit gemakkelijk voorkomen.
Heb je daarbij vloerverwarming dan zal die nog een lange tijd zijn warmte afgeven.
In combinatie met die opwarming door de zon zal de ruimte temperatuur veel te hoog worden.
Met een sneller werkend systeem of een combinatie heb je dat niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu