Vloerverwarming Niet te regelen / Drukverlies / Waterverlies

A

Anonymous

Gast
  • #1
Hallo, ik huur een huis met Wolff ketel - Giersch brander waarop een Viessmann Vitotronic 200 control unit is geïnstalleerd. Drie kringen, één voor het warme water, één voor 4 chauffages met thermostatische kranen en tenslotte één voor een vloerverwarming. Alles is, net als het huis, 20 jaar oud. We hebben verschillende problemen en ik zou graag willen weten wat we hiertegen kunnen doen en of ze gelieerd zijn. Ik heb ondertussen drie verschillende 'verwarmingsspecialisten' over de vloer gekregen, maar geen één van de drie lijkt deftige kennis te hebben over vloerverwarming.
Om te beginnen is er een drukverlies. Om de 5 à 6 dagen dien ik de druk te verhogen, en ik doe dit tot ongeveer 1,2 à 1,3 bar. Die waarde is me aangeraden, is dat correct? Elke dag is er 0,2 tot 0,3 bar drukverlies, zo tot 0,2 bar. Eén keer heb ik tot meer dan 1,3 bar druk verhoogd, en onmiddellijk was er een groot lek aan de thermometertjes waar de leidingen in de grond gaan. Wat kan hiertegen gedaan worden? Ik veronderstel dat dit niet normaal is.
Vervolgens staat er een grote bidon onder de ketel, waar het overtollig water (ik veronderstel van het expansievat) naar toe loopt. Verleden winter diende ik deze bidon één keer per week leegmaken (ongeveer 10 liter), maar nu dient dit om de 3 dagen te gebeuren. Waar dient dit juist voor? Is een dergelijk verlies normaal? Wat kan hiertegen gedaan worden?
Tenslotte is de vloerverwarming ONMOGELIJK af te regelen. Binnen in de ruimte waar de vloerverwarming ligt (keuken en living één grote ruimte) is er een regelaar Vitotrol 200, waar je de gewenste temperatuur op instelt. Ongeacht of je die nu op 12 - 15 - 19 - 21 -23 graden instelt, in de kamer is het op elk moment van de dag altijd 20 graden. Alleen toen ik die eens heb ingesteld op 30 graden, liep de temperatuur in het huis op. Nu heb ik, op aanraden van die specialisten en zelfs een Viessmann kerel, die vloerverwarming al ingesteld op 22 uur dagtemp en nachttemp enkele graden minder, op constant dagtemp, op dagtemp van 6 tot 22 en dan enkele graden minder, en nu zelfs dagtemp van 6 tot 22 en nachttemp gewoon op vorstbeveiliging. Het doet er allemaal niet toe: de ketel draait en brandt 3 tot 6 uren per dag, met een totaal van 30 tot 50 starts. Probleem is dat we voor niet zo een groot huis met een EPC norm van 305 in de wintermaanden op die manier 500 tot 600 liter per maand verstoken. Hoe dient een vloerverwarming nu effectief correct afgesteld te worden? Hoe kan het dat ik die temperatuur niet aangepast krijg? Ideaal zou het vanaf 23 tot 6 mogen koeler zijn, in de dag zou het rond de 21 moeten zijn aangezien mijn vrouw thuis is.
Wie kan me helpen? Indien gewenst kan ik foto's nemen, technische data doorsturen en van de voorbije twee maanden Excel sheets met metingen één maal per dag met keteltemp, gevraagde temp, werkelijke temp, branderuren, branderstarts,....
Hartelijk bedankt alvast!!

Dimitri
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Vloerverwarming stoken met grote temperatuurs verschillen tussen dag en nacht gaat niet.
Vloerverwarming is traag omdat de vloer eerst moet opwarmen of afkoelen.
Daar dit vaak een best blok beton is gaat dat even duren.

Drukverlies, daar is dus iets lek.

Maak maar eens een foto van die bidon opstelling.
1 a 2 bar zou gewoon goed moeten zijn, als er water lang thermometers omhoog komt lekt daar iets.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Staat er niet een emmer onder de overstort?
Die overstort zou gewoon lek kunnen zijn.
Plaats daar inderdaad eens een foto van.
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
Sorry voor het late antword. Er staat inderdaad een bidon onder, die dus alle drie dagen vol is.
Ziehier de geuploade foto's...


 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Dus is het best om verschil tussen dag- en nachttemp slechts enkele graden te houden, of is het beter om zelfs zonder nachttemp te werken?
Hoe kan het dat een Viessmann technicus met aanraadt om met de eerder vermelde settings te werken?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Maak eens een foto van waar het water nou precies uit komt... want dat zie ik nog steeds niet.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Volgens mij is op de onderste foto de ontluchterautomaat lek.
Altans ik denk water te zien op de balk, en dat valt in die potjes eronder, dus ontluchter automaat vervangen.
Gezien het kalk op die andere ontluchter komt daar ook water mee.
Dus ook vervangen.
Gezien de lokatie van die bidon denk ik ook dat er een overdrukventiel staat te lekken, ook vervangen dus en waarschijnlijk een defect drukvat(rode ton)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu