Vloerverwarming infrezen of ophogen

Lefthand

  • #1
Hallo,

wij willen in onze woonkamer vloerverwarming aanleggen. Ik twijfel over de uitvoering.
a. We kunnen het laten infrezen in de afdekvloer. Nadeel is dat we hiermee ook de ondervloer (12 cm nehobo) opwarmen. Nu valt dit via de kruipruimte wel van onderen te isoleren maar het feit blijft dat de constructievloer onnodig wordt opgewarmd en je altijd wat energieverlies hebt. Het is waar dat nehobo gevuld met lucht is en daardoor vrij snel warm is, nadeel lijkt mij ook dat de warmte gemakkelijk kan ontsnappen naar diezelfde lucht in de nehobosteen.
b. De andere mogelijkheid is ophogen. Wij hebben maximaal 5-6 cm om evt. op te hogen. Tegenwoordig zijn er vloerverwarmingssystemen met een totale opbouwhoogte van 20 mm. Er blijft dan nog ruimte over voor 30 mm isolatie. Voordeel hiervan is dat je ook randisolatie kunt aanbrengen en dat de verwarming sneller is te regelen.
Mijn vraag: wat heeft jullie voorkeur en wat is energiezuiniger?
Graag reacties.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
De opwarmsnelheid van die Nehobo elementen valt volgens mij wel mee. Het grootste deel is lucht en dat isoleert direct. Aan de andere kant zou ik mij in een woonkamer met meer 2 centimeter dekvloer op isolatiemateriaal niet prettig voelen. Dat is m.i. veel te gevoelig voor scheuren.

Persoonlijk zou ik voor vloerverwarming in de bestaande vloer gaan en eventueel aan de onderzijde isoleren. Dat is wel iets energie onzuiniger door het warmtelek dat richting de muur ontstaat, maar die dunne dekvloer die anders ontstaat is wel erg dun.
 

Lefthand

  • #3
Mijn gevoel zegt mij dat je beter een massieve steen kunt isoleren dan een materiaal dat hol is (zoals nehobo). Bij een holle steen kan de massa van de nehobosteen de warmte heel goed kwijt aan de lucht in de steen. Hierdoor verwarm je mijn inziens vooral de lucht binnen in de steen. En deze warmte ben je naar mijn gevoel grotendeels kwijt omdat de lucht deze warmte niet teruggeeft aan de steen. Ik hoop dat het nog te volgen is....
Overigens, Krunnie: het vloerverwarmingssysteem van 20 mm is geen normale afdekvloer. Het is een soort compact/noppenplaat met daarin de verwarmingsbuis, waarover een soort vloeibare opvulmiddel wordt gegoten. Hieroverheen kunnen direct de tegels.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Dat is allemaal gevoel, maar natuurkundig zit het wat anders. Lucht is op zich namelijk een hele goede isolator. Isolatiematerialen op basis van wol zoals glaswol en steenwol werken volledig op het principe van lucht dat slecht warmte doorgeeft. Het enige verschil tussen een isolatiewol en die nehobostenen is dat de ruimte in die stenen zo groot is dat de lucht een beetje kan gaan rondstromen door convectie en op die manier wat warmte transporteren. Maar zolang de zijkanten van de elementen dicht zijn zodat de lucht niet door de spouw naar buiten kan waaien is er niet zoveel aan de hand.
 

Lefthand

  • #5
Goed om te horen; zijn er nog anderen die er een mening over hebben?
 

Pigion

  • #6
Het infrezen is te verkiezen boven een opbouwvloer etc.
Ingefreesde VVW heeft ook nog het voordeel dat het sneller reageert dan opbouwvloer. De registers liggen vlak onder de tegels.
Toch en paar hints:
-Het regelen van een VVW , gemengd met radiatoren heeft zijn nukken. Kijk maar eens op dit forum en bedenk wat je gaat doen. Eigenlijk zit je vast aan ee WAR en deze is perdefinitie niet zo zuinig.
- Vloerverwarming betekend ook extra stroom voor de circulatiepomp.
- Plaats de verdeler niet op een 1/2 steensmuur, grenzende aan de kamer. Je krijgt geluidsoverlast. Ik weet ervan...... Indien gaa andere mogelijkheid, dan de verdeler accoustisch ontkoppelen van de muur.
Pigion
 

Back to basic

  • #7
Ik zelf heb een vloerverwarming die 2 cm dik is met de tegels erop ben ik in totaal 3,5 cm hoger dan de oude vloer.
het is een zwevende vloer met soort Alupex leiding erin van 11,8 mm met een hart op hart afstand van 10 cm.
het systeem is wel prijzig,maar geeft zeer snel zijn warmte af ,sneller als gewone vloerverwarming.
de platen zijn 60 x 100 en worden op een bepaalde manier gelegd ook heb ik er glasvliesweefsel opgedaan tegen het scheuren.
de groepen mogen ook niet langer zijn dan 70 mtr.
er zijn inmiddels meerdere fabrikanten die dit hebben.
de platen worden aangegoten met een soort luchtige mortel waardoor d e warmte naar boven gaat de platen zelf zijn soort vermecel.

succes in ieder geval.
in combinatie met radiatoren zeker een apparte thermostaat gebruiken dat werkt iets prettiger en natuurlijk niet een te hoge vloer themperatuur.
thuis staat hij bij mij op 32 graden, lagere themperatuur en snelle afgifte lijkt me goedkoper.
succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu