Vloerverwarming in ongeisoleerde betonvloer

Edwinhengelo

  • #1
Hallo,

Ik wil de garage verbouwen tot speelkamer. De huidige garagevloer is een 'gewone' garagebetonvloer. Ik wil vloerverwarming. Nu krijg ik van verschillend vakmensen verschillende tips. De vloerverwarming installateur zegt dat ik de vloer, die ongeisoleerd is, kan laten liggen. Volgens hem weegt her werk niet op tegen het geringe warmteverlies tegen een wel geïsoleerde vloer. De aannemer, die ook de muren en het dak isoleert, zegt dat het verschil aanzienlijk is en dat ik moet isoleren.
Beiden zouden natuurlijk in huneigen belang kunnen praten. Ik snap dat isolatie uiteindelijk wel het beste zou kunnen zijn, maar als het verschil gering is, bespaar ik liever dit werk.
Vloerverwarming wordt gelegd met afstand 10 cm.
Hebben jullie tips?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Als u een ruwe betonvloer hebt, zal infrezen van vloerverwarming niet mogelijk zijn: een dergelijke vloer is veel te hard om in te kunnen frezen. Inslijpen zou een mogelijkheid zijn, maar daar hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan en lost het isolatieprobleem niet op.

Ik zou in deze situatie een droogbouwsysteem adviseren, maar dan komt de totale vloer wel ca. 4-5 cm hoger te liggen. Alleen op die manier kunt u voorkomen dat u te veel energie nodig zult hebben om de ruimte te verwarmen.
Een alternatief voor vloerverwarming is het verwarmen d.m.v. infrarood verwarmingspanelen.
 

Edwinhengelo

  • #3
Dank voor hetantwoord
Kan kloppen dat frezen niet ging, (hij had wel krachtstroom nodig zei ie voor de buizen.

Ophogen vinden we minder mooi ivm aansluiting naar keuken.

Die panelen kende ik nog niet. Is dat uiteindelijk niet een duurdere oplossing ivm stroomverbruik? Het zal vast ook een aparte groep in de meterkast eisen..?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Stralingpanelen kunnen ook op water.
 

Edwinhengelo

  • #5
Ik heb onderzoek gedaan naar de in panelen op internet. Voor zover dat kan.. Nergens echte duidelijkheid. Zou dit echt een goed alternatief zijn? Ook ivm kosten elektriciteit?

Daarnaast: vloerverwarming in de nietngeisoleerde vloer is dus niet aan te raden?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Een "onderzoek" .......wat wil je weten? Het is een prima oplossing voor ruimten die niet permanent gebruikt worden. Waarom denk iedereen, zodra ze het woord "elektrisch" zien aan duur? Elektrische verwarming is juist in opkomst...denk ook eens aan elektrische verwarming onder laminaat. Vermogen in dit soort toepassingen ca. 100 watt/m2
 

Edwinhengelo

  • #7
Hallo,

Ik denk niet aan duur, maar er is niet echt een onafhankelijke site/forum die aangeeft wat de werkelijke kosten zijn en hoe goed het nu echt werkt., waarbij ik weet dat er variabelen zijn. Heb zowel nl, Duits als Engels gekeken.
Overigens wordt op veel ifabrikantensites ir-panelen ook geadviseerd als hoofdverwarming, dus ook voor permanent te gebruiken ruimtes. Als zodanig wil ik het ook gebruiken. 1000watt voor 15m2, hoogte 2,20. Dit zou volgens al die sites ruim voldoende moeten zijn.
Misschien is er hier ervaring mee?
Ivm aansluiting rest het huis wil ik tegels (met houtsturctuur), worden dan doorgelegd.
Wat ik concreet wil weten, hoeveel watt is nodig (volg mij dus rond 1000), welk merk en schatting jaarverbruik. En vooral: werkt/bevalt het..
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
Het toe te passen vermogen is sterk afhankelijk van de ruimte waarin een infrarood verwarmingspaneel gebruik zal worden. Is die ruimte goed geisoleerd dan ligt het vermogen op ca 75 Watt/m2. Is de ruimte mjnder goed geisoleerd, dan ligt de dat vermogen hoger, op ca. 100 - 125 Watt/m2.
Wat het verbruik per jaar is een onzinnige vraag.
Is hetzelfde als: "wat kost een auto per jaar...", onmogelijk als je niet meer info hebt.
Elke 100 Watt/m2 kost je ca 2 cent per uur, is is een richtgetal. Deze panelen worden veelvuldig met suuces toegepast in diverse toepassingen.
 

Edwinhengelo

  • #9
Dank voor het antwoord. Ik besef dat schattingen lastig zijn, zeker op basis van weinig gegevens. De isolatie is redelijk, temp 19 graden, uitgaan van 8 uur die temp en 180 stookdagen (zo rekenen de Duitse sites).
Afijn, in ieder geval zeg je dat het goed werkt en dat is mooi, kan me een hoop werk besparen. Is het ook zo, net als bij auto's ;-), dat het bekend is wat de betere merken zijn?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #10
Over merken laten we ons op dit forum niet uit. En.....een merk zegt je denk ik niet veel als je nog weinig kennis van dit soort producten hebt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu