Vloerverwarming in badkamer, vv-verdeler of niet?

Stevves

  • #1
Hallo,

Ik ben voornemens mijn badkamer te voorzien van vloerverwarming. De reden ligt enerzijds in het verhogen van het comfort bij gebruik van de badkamer. Anderzijds kan ik met deze actie mijn gehele woning op lage temperatuur gaan verwarmen aangezien de benedenetage vloerverwarming heeft (als hoofdverwarming) en de slaapkamers voorzien zijn van dubbele lvt-radiatoren.

Enfin. De badkamer is ongeveer 9 m2 groot en het te verwarmen oppervlakte zal ongeveer 8 m2 zijn waarbij ik de vloerverwarming als hoofdverwarming wil gebruiken. Ik wil dus 10 cm h-op-h afstand tussen de vloerverwarmingsbuizen hanteren. Als cv-ketel heb ik een 2009 Nefit Topline 30 CW5.

Ik zag laatst een systeem waarbij er enkel een termosstaatkraan op een bestaande leiding was aangebracht die het water vervolgens door de vloerverwarming van de badkamer leidde. Er was hier dus geen verdeler geplaatst. Is het noodzakelijk op dit (kleine) oppervlakte om een verdeler met aparte vv-pomp aan te brengen? Wat is juist de meerwaarde om dit wél te doen?

Graag jullie mening.

groet,
Stevves.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #2
Zoek eens op rtl ventiel. Staat al een boel over geschreven op her forum.

Groeten b.[/code]
 

Stevves

  • #3
Hallo,

bedankt voor je snelle reactie Boudewijn. Hierop héb ik gezocht en veel informatie gevonden. Het verschil met alle draadjes die hier lopen is het in mijn geval geen hoge temperatuur systeem betreft. Het water in de aanvoerleiding is immers maar maximaal 45 graden (lager nog bij voorkeur).

Wat is er dan voor meerwaarde om de vloerverwarming op de retourleiding aan te sluiten? Die discussies die ik tegen ben gekomen gingen allen over de maximale temperatuur. Zou ik dit systeem niet 'gewoon' als een radiator in mijn cv-systeem kunnen inbrengen? Wat is daar het nadeel van?
 

Pigion

  • #4
Als de temp. van de aanvoer max 45 C. is, dan kan de vloerverwarming direct op de aanvoer worden aangesloten. Badkamervoer komt dan mooi op temperatuur, iets te warm voor een kamer of keuken doch prima voor badkamer. Zet er ook geen duur RTL ventiel op, geld kan je in de zak houden.

Voor de h.o.h. 10 cm., wil ik nog opmerken dat dit overdreven is. Het levert niets extra op. De warmteafgifte wordt bepaald door het aantal m2 van de voer. Bij een zeer nauwe afstand neemt wel de reactiesnelheid iets toe, doch een VVW is geen radiator die je af en een aan kan zetten naar behoefte.

Pigion
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu