Vloerverwarming icm gashaard goed inregelen.

Paulus Jensen

  • #1
Hallo,
ik wil deze winter eens iets nieuws uitproberen voor mijn situatie. Ik hoop dat jullie mij van advies kunnen dienen. Wat ik wil is mijn gashaard vaker kunnen gebruiken icm mijn vvw zonder dat het in de woonkamer een sauna wordt. Dit is namelijk de huidige situatie.

Ik heb dus vloerverwarming (10cm hart op hart) in mijn woonkamer en ook een gesloten gashaard. De vvw ligt vrij diep in het beton, ongeveer 10 a 13cm. De gashaard heeft ruim voldoende capaciteit om in z'n eentje de hele woonkamer te kunnen verwarmen. Echter ik vind vloerverwarming ook erg lekker en ik zoek dus een compromis zodat ik van beide kan genieten. Na wat experimenteren afgelopen winters heb ik nog steeds niet de goede mix kunnen vinden (te warm, te koud maar meestal te warm).

Even mijn technische situatie:
Ik heb een intergas HR-36/30 + Honeywell Chronotherm Vision (in de woonkamer). Voor alle andere vertrekken in huis heb ik een 2e ketel en een gescheiden waterleidingnet en dat is allemaal al prima geregeld.

Wat ik wil gaan proberen is om de vvw iets aan de koude kant te houden en met de haard bij te gaan stoken. Ik wil de vloertemperatuur aan de oppervlakte dus gelijk houden het hele stookseizoen (18 graden?). Wat ik aan warmtebehoefte te kort kom wil ik met de haard opvangen. Omdat ik ervaren heb dat het uitschakelen van de ketel middels de kamerthermostaat zeer onregelmatige warmtepieken met zich meebracht wil ik de kamerthermostaat constant op AAN zetten zodat de vvw constant gevoed wordt met warm (lauw) water.
Mijn huiskamer is overigens heel goed geïsoleerd.

Mijn vragen:

1- Is dit een goed idee volgens jullie?
2- Gaat de vloertemperatuur aan de oppervlakte dalen als het buiten kouder wordt denken jullie? Ik kan in dat geval ook mijn buitenvoeler gaan inzetten om weersafhankelijk te gaan regelen.
3- Hoe lang moet ik mijn CV pomp in deze situatie laten nadraaien volgens jullie. De pomp bij de vvw verdeler draait constant overigens.
4- Welke temperatuur aan de vloeroppervlak denken jullie?

Groet,
Paulus.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
1 ja prima uitvoerbaar.
2 oppervlakte temperatuur is prima constant te houden, de ruimte temperatuur zal met de buitentemperatuur mee gaan de vloer niet.
3 bij WA regelen laat je de pomp gewoon draaien.
4 18 graden vloertemperatuur voelt koud aan, behaaglijk is tussen 22 en 24v graden.

Het mooiste is dan om de temperatuur van de vloer te meten en daarop te regelen\, dan blijft deze constant, en dan bijstoken indien nodig met de gashaard.
 

Paulus Jensen

  • #3
The headhunter schreef:
2 oppervlakte temperatuur is prima constant te houden, de ruimte temperatuur zal met de buitentemperatuur mee gaan de vloer niet.
Bedankt voor je heldere antwoord.

Dat is eigenlijk mijn hoofdvraag. Als het buiten kouder wordt moet de haard dus harder werken dus langer aan en hogere vlammen. De haard heeft zijn eigen kamerthermostaat in de vorm van een afstandsbediening dus hiermee regelt de haard zichzelf.

Werken met verhoging/verlaging van de watertemperatuur werkt eigenlijk alleen maar in mijn nadeel want hierdoor zal de haard nooit lekker voluit kunnen branden.

Ik ga hiermee aan de slag. Ter info: mijn keteltemp. staat nu op 30, de retourtemp. is nu gem. 24. De gemeten temperatuur aan het vloeroppervlak is 22,8 graden. De temperatuur in de woonkamer is aangenaam, een tikkeltje warm maar het was vandaag ook een warme dag. Als ik nu niet zou testen zou ik de vvw niet aangezet hebben.

Even nog een vraagje over het rendement van de ketel. Ik heb gelezen dat hoe lager hij stookt hoe beter het rendement is. Klopt dit ook nog als je zo laag gaat stoken als ik (30 graden)? Wat als ik nog lager wil gaan?

Groetjes,
Paul
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Hiervoor zijn pasklare oplossingen: google op "zoneregeling open haard".
Pas een thermostaat toe met vloersensor, die regelt op ruimte- en vloertemperatuur. Daarmee kun je een boven en onderwaarde instellen voor de vloertemperatuur en tevens op de ruimtetemperatuur regelen
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Je kunt ook de ketel gaan aansturen door een aanlegthermostaat, op bijvoorbeeld de retourbalk van de vloerverwarmingsverdeler.
Op die manier kun je de vloertemperatuur regelen door middel van die aanlegthermostaat. Met de haard in de kamer kun je dan de temperatuur in de kamer regelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu