Vloerverwarming hoofdverw radiators bijverw instellingen?

Nielsv

  • #1
Beste mede klussers.

Ben mij de afgelopen dagen gaan verdiepen in de wondere wereld van de centrale verwarming met vloerverwarming. Er zijn zoveel opties en mogelijkheden dat ik graag jullie advies krijg. Om het te begrijpen heb ik 2 huizen vergeleken die van mijn vader en die van mij zelf. In deze post zet ik die van mijn vader zal ik een andere open voor die van mij of mag dat in 1 post graag advies?

Bij mijn vader is de situatie als volgt.
Installatie een Nefit ecomline hrc 30 h cv ketel met een moduline 3 thermostaat in het hoofd verblijf (kamer/keuken).

Type woning is een vrijstaande slopboerderij met matige isolatie zoals gebruikelijk eind jaren 70 wel dubbelglas.

Situatie bgg.
Hoofdverblijf met de moduline 3 dit is de kamer keuken deze wordt verwarmt met vloerverwarming en radiators grote ongeveer 130m3 op 20,5 graad
Badkamer verwarmt met vloerverwarming en radiator grote 25m3 op 22 graden.
Slaapkamer verwarmt met vloer verwarming en radiator grote 30m3 op 5 graden eigenlijk staat de verwarming nooit aan alleen bij hele strenge vorst.
hal/bijkeuken verwarmt met vloerverwarming en radiator 65m3 op 5 graden eigenlijk staat de verwarming nooit aan alleen bij hele strenge
vorst.

Situatie 1e verdieping.
3x slaapkamer verwarmt met radiator grote 25m3 op 5 graden eigenlijk staat de verwarming nooit aan alleen bij hele strenge vorst.
Kantoor verwarmt met radiator grote 25 m3 op 20 graden.
Ik denk schets de situatie maar zo uitgebreid mogelijk krijg je meestal het beste advies.

Situatie van de warmte afgifte met als uitgangspunt het hoofdverblijf (kamer/keuken) omdat hier ook de thermostaat hangt.
De situatie is nu dat de ruimte vooral wordt verwarmt door de 4 radiatoren met een oppervlakte van 4,5 m2 met dubbel blad en lamelen er tussen.
De vloerverwarming verwarmt een beetje bij is mijn gevoel dit wil ik graag anders hebben omdat het volgens mij veel zuiniger is om met deze ketel op lage temp te stoken. De vloerverwarming is om de 15 cm aangebracht met 5 groepen voor de kamer/keuken, 1 groep badkamer, 1 groep slaapkamer, 2 groepen hal/bijkeuken. Normaal staan alleen de groepen van de kamer/keuken en badkamer open.

Situatie vloerverwarmingspomp is nu als volgt 8 groepen op 200 m2.
Op de aanvoerleiding van de cv ketel zit een thermostaat knop die is gekoppeld aan het aanvoerblok van de vloerverwarming deze staat op 50 graden. De pomp van de vloerverwarming is aangesloten via een temp meter en als volgt. Van het stopcontact loopt er een draad naar de temp meter met regelaar die is aangesloten op het aanvoerblok. Daarna gaat de draad van de temp meter naar de vloerverwarmings pomp.

Nu de vragen.
1. Situatie vloerverwarmings pomp deze wordt aangestuurd door de temp meter/regelaar op het aanvoerblok. Maar nu is het zo als ik de regelaar omhoog draai dan gaat de pomp draaien en als ik de regelaar naar beneden draai dan stop de pomp. Dus als ik de regelaar onder de gemeten temp instel dan stopt de pomp. Dit vind ik vreemd want als de temp hoger wordt als de ingestelde temp dan stopt de pomp. Wat ik er van weet is het juist bedoeling als de temp onder de 20 graden zakt in het aanvoerblok de pomp uitgaat om energie te besparen of begrijp ik dit verkeerd? Nu ze hij de pomp uit als hij warmer wordt als de ingesteld temp (regelbaar tussen 10 en 80 graden). Dit volgens mij juist gevaarlijk omdat de pomp stopt als het aanvoer blok warm wordt dan gaat de cv ketel rechtsteeks over de vloerverwarming lopen. Met als gevolg dat de temp in de vloerverwarming veel te hoog wordt omdat de pomp uit staat en het water niet meer mengt met het retour water van de vloerverwarming.

Vraag 2.
Nu is het zo dat het verschil tussen het aanvoerblok en retourblok van de vloerverwarming 2 graden is. Met een gemiddelde bedrijfstemp van 30 graden in het aanvoerblok deze varieerd van 18 graden als de verwarming uit staat en 33 graden als max. Nu wil ik graag weten op welke stand ik de vloerverwarmings pomp het beste kan zetten. Hij heeft 3 standen als ik hem op stand 1 zet laagste doorstoming dan is het verschil tussen de aan en retour blok het grootst 2 graden. Dit is volgens mij het verdeligst omdat de afgifte het hoogste is en de pomp het minste stroom verbruikt.
Als ik de pomp op stand 3 zet dan is de aanvoer en retour temp bijna het zelfde. Dit komt volgens mij ook omdat de druk in de leiding tussen het retourblok en aanvoerblok waar het water met het warme cv water wordt gemengd hoger wordt en de cv ketel meer moeite heeft om er warm water bij te mengen en het water naar de radiators stuurt om die minder weerstand geven.

Vraag 3.
Instellen radiators nu is het zo dat de radiators het huis snel verwarmen en de vloerverwarming hier achter aanloopt omdat deze veel langzamer werkt. Nu wil ik de radiators knijpen zodat ze minder afgifte hebben en de vloer meer werk doet. Nu kan ik dat doen door de radiator knop dichter te draaien of het voet ventiel wat is beter? Nu is het zo dat de retour temp van de radiators vrij hoog deze wil ik graag naar beneden hebben omdat het zuiger is.

Vraag 5
Daarmee kom ik bij de cv ketel als ik het goed begrijp werkt een cv ketel het zuinigst met lage retour temp omdat hij dan hoger redementen kan halen. Nu is het retour van de vloerverwarming goed tussen de 20-30 graden maar van de radiators komt gewoon heet water terug. Nu kan je hier 2 dingen aan doen. Volgens mij is de capaciteit van de cv ketel ruim voldoende want als ik de ruimte wil verwarmen van 18 naar 21 graden heeft hij dit in 45 min voor elkaar. Vaak is de vloerverwarming nog geen eens warm omdat deze traag is. Kan ik dan het beste de pomp snelheid van de ketel terug schroeven of de stook temp lager zetten om de vloerverwarming meer te gebruiken? De stook temp loopt op tot 87 graden max deze ketel is modulerend dus dit gaat wel geleidelijk alleen als de vraag heel hoog is gaat de ketel naar 87 graden.

Vraag 6.
De ketel is modulerend en heeft veel instelling in combinatie met de moduline. Nu is een van de opties dat de temp die ingesteld staat in het programma gehaald wordt op de tijd dat hij ingesteld staat. Dus dat hij eerder begint met stoken als ingesteld zodat het als op 7 uur 20 graden moet zijn het dan ook is en niet dat hij om 7 uur begint te stoken om het naar 20 graden te brengen. Nu heb ik deze stand aan staan maar erg veel doet hij er niet mee als het verschil tussen de gemeten temp en ingestelde temp 0,5 graden is begint uit 1 minuut eerder met stoken als het verschil 2 graden is begint hij 10 min eerder. Maar dit is natuurlijk niet voldoende als het goed is leert de ketel dat ook maar die van mijn niet staat er nog een instelling fout? Ik heb geen buitenvloer dus die heeft er niets mee te maken.

Kortom gaat het er om hoe kan ik het zuinigst kan verwarmen zowel de stroom en gas rekening. Met natuurlijk wel het zelfde comfort want ik snap als je de temp lager zet je ook bespaar en isolatie ook beter werkt maar ik wil nu het hoogste rendement uit de installatie halen.
Dit is volgens mij te halen door de pomp snelheid te verlagen zodat je meer warmte afgift heb en de retour temp lager wordt en de ketel met een hoger redement gaat stoken. De ketel temp verlagen want dan hoeft hij minder zijn best te doen want ik denk dat de ketel zuininger stookt op 60 graden dan op 90 graden. Nu moet hij wel langer stoken op 60 graden om de zelfde warmte af te geven maar volgens mij is dit zuiniger of niet?
Tevens is dit ook beter voor de vloerverwarming en worden de radiators ook gelijk minder warm en heeft de vloerverwarming verhoudings gewijs meer inbreng in de verwarming. Enigste nadeel is dat het langer duurt om het warm te krijgen en ik het programma eerder moet instellen. Bijvoorbeeld smorgens wil ik het om 7 uur 20 graden hebben dan zal ik het programma om 6 uur op 20 graden moeten zetten dan heeft de ketel een uur de tijd om de ruimte te verwarmen (vloerverwarming op temp brengen) en zal het om 7 uur 20 graden zijn. Dit kan volgens mij wel omdat de ketel/vloerverwarming ruim voldoende capaciteit heeft om de temp te verlagen en het via de vloerverwarming te verwarmen.
Dit kan in mijn huis niet omdat hij het dan niet meer op temp krijgt te weinig capaciteit maar dat wordt een apart verhaal deze is al lang genoeg
:lol:

Het is een heel verhaal geworden maar als ik iemand wil helpen heb ik ook graag zoveel mogelijk info om een goed antwoord te kunnen geven.

Alvast bedankt voor de hulp.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #2
Hoi Wurth,

Heel veel tekst, je wordt moe van het lezen.
Kun je niet heel kort omschrijven wat je probleem is of waar je tegen aan loopt? Dan krijg je waarschijnlijk ook meer reactie's
Dit is waarschijnlijk de langste topic start ooit.

Calenta :cool:
 

Nielsv

  • #3
Ja dat kan ik.

Hoe kan ik het zuinigste stoken met mijn installatie als je naar het gas en stroom verbruik kijkt. Belangrijk is dat je het zelfde comfort houdt dus geen temperatuur verlaging.

Omdat ik al heel wat verschillende advies heb gelezen en het voor elke situatie anders is heb ik zo'n uitgebreide omschrijving gegeven. Met de hoop dat ik een zo'n goed mogelijke advies krijg voor mijn situatie.

Tevens vind ik vraag 1 het belangrijkst omdat ik vermoed dat dit een installatie fout is.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
In vraag 1 zit je vermoedelijk aan je maximaal thermostaat te draaien.
 

Nielsv

  • #5
Volgens mij niet maar ik kan het verkeerd hebben want dit is toch de thermostaat knop op de aanvoerleiding met een voeler op het aanvoerblok?

Waar ik het over heb is een temp regelaar/meter op het aanvoerblok die tussen het stopcontact en de pomp is geplaatst.
 

Nielsv

  • #6
Dit heb ik opgelost het is de beveiliging van het invoerblok als de temp in het invoerblok boven de ingestelde temp komt schakelt hij de pomp uit en wordt er geen nieuw water in het invoerblok gepompt.

Nu vraag ik mijn af of het nu nog verstandig is een om extra meter op de aanvoerleiding te plaatsen? Als de aanvoertemp onder de 25 graden zakt (ketel uit) dat hij de pomp van de vloerverwarming uitschakelt zodat deze niet onnodig stroom verbruikt. Want het water wordt toch niet meer warm omdat er geen nieuwe aanvoer meer is kan het net zo goed stil staand koud worden toch? Zo ja hebben jullie nog een advies voor een merk en type?

Alvast bedankt voor de hulp.

ps Moest mijn gebruikers naam aanpassen omdat de vorige een merk naam was en dat mag niet.
 

Nielsv

  • #7
Het is gelukt om de installatie goed af te stellen.

Heb bij de vloerverwarming de volgende dingen gedaan.
De aanvoertemp van de ketel op 50 graden gezet zodat de aanvoer bij het vloerverwarmingblok 50 graden is. Daarna heb ik de kraan tussen het aan en retourblok dichter gedraaid zodat er minder retourwater bij het nieuwe warm water wordt gemengt. Resultaat is dat het aanvoerblok 40 graden wordt en het retourblok 22 graden de pomp staat op stand 2.

Op de pomp heb ik een pompschakelaar aangebracht zodat de pomp alleen draait als de aanvoertemp boven de 43 graden komt. Deze staat zo hoog omdat anders als er warmtapwater wordt gevraagd de vloerverwarmingspomp de radiators over de aanvoerleiding leeg trekt.

Daarnaast heb ik de radiators geknepen op de voetventielen en radiatorkranen resultaat is dat de woning nu ongeveer met 1 graad per uur warm wordt i.p.v. 3 graden per uur dus de vloerverwarming neemt veel meer voor zijn rekening. Heb de situatie eigenlijk omgedraaid van radiators als hoofdverwarming naar radiators als bijverwarming en vloer als hoofdverwarming, Nu is het retour water bij de ketel ongeveer 30 graden dit is het water uit de vloerverwarming 22 graden en radiatorwater ongeveer 38 graden gemengd.

Daardoor heb ik nu een mooi rendement bij de ketel met een retourtemp van 30 en een aanvoer van 50 ik hoop dat de installatie in de winter blijft werken met deze temps. Hij stookt nu zonder te pendelen op 1 van de laagste standen lekker rustig de rookgaspijp wordt geen eens meer warm.

Nu heb ik nog 2 vragen over dit is die over het instellen voetventiel en radiatorknop. en max doorlaat 22mm leiding zonder geluid.

1. Het instellen van de radiator doe ik met de voetventielen en radiatorknopen ik begrijp dat ze het zelfde effect hebben maar werken ze ook dubbel op?
Bijvoorbeeld ik zet het voetventiel op een kwart open en de radiator knop vol open heb ik dan net zoveel doorstroming als dat ik de radiator knop half dicht draai omdat het voetventiel op een kwart open blijft staan.

2. Nu heb ik een 22mm leiding naar de vloerverwarmingspomp maar ik kan de pomp op 3 standen zetten daarom wil ik graag weten hoeveel water l/uur kan er door een 22mm leiding met 2 bar zonder dat de leidingen extreem geluid gaan maken wat is het advies?

Alvast bedankt voor de hulp.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #8
*************************


Commerciële site verwijderd. Mod

Dit zinnetje had ik hier ook verwacht!

Redelijk selectieve Mod. Me dunkt :?

Calenta :cool:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Link verwijderd.
Om van selectieve mods te gaan schrijven lijkt me iets voorbarig tenzij je vergeet dat mods ook maar mensen zijn die iets over het hoofd kunnen zien. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu