Vloerverwarming defect

Doehetzelfmaar

  • #1
Hallo,
Mijn vloerverwarming doet het niet meer! Vanaf de leiding tot aan de thermostaat wordt deze warm en daarna houdt het op. Thermostaat verwijderd en pennetje ingedrukt om te controleren of klep het doet op advies warmteservice. Dit is in te drukken, maar helpt niet. Nieuwe Herz afsluiter besteld na contact met WTH. Tijdens het leeg laten lopen van het systeem heb ik de centrale afsluiters in de meterkast geopend en vervolgens zie ik aanvoer en retour temp oplopen. Aanvoer zelfs tot 60C. Besloten om toch de afsluiter te vervangen. Druk er weer op en beide temp teruggelopen naar 20C. Pomp draait. Nog andere tips? Gr Steef
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
- Vloerverwarming "te laat " aan gezet, duurt vrij lang eer de vloer op
temperatuur komt.
- Vloer leiding verstopt?
- Retour ventiel verstopt?
- afsluiters dicht?
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #3
Fotootje van de verdeler?
 

Xr8

  • #4
Weet je zeker dat de pomp draait? Het zou kunnen zijn dat de waaier los zit van de as.

Succes.
 

Doehetzelfmaar

  • #5
Xr8,
Ik hoor de pomp, dus ik ga er vanuit dat die ok is. Ik de pomp schakelen op stand 1, 2 of 3 en wanneer ik stekker eruit haal stopt ie. Of de waaier los zit durf ik niet te zeggen. Hoe kan ik dat controleren?
Groet
 

Doehetzelfmaar

  • #6
Screech,
Mijn vloerverwarming is als een grote radiator zonder groepafsluiters of zo. Wanneer ik mijn kamerthermostaat opschroef wordt automatisch ook mijn vloerwarm.
Vloerleiding verstopt? Zou kunnen.
Retourventiel verstopt? Zou ook kunnen.
Hoe kan ik van beide achterhalen of deze verstopt zijn?
Groeten
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #7
Groep voor groep los halen en doorspoelen.

en de je kunt de waaier controleren door even de pomp eraf te draaien ( eerst systeem legen :mrgreen:) en dan de stekker even in het contact te steken. de waaier moet meedraaien en goed vast zitten.

Je vlv is vast ingesteld op een bepaalde temperatuur, anders had je al lang op dit forum geklaagd over gloeiend hete voeten :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 

Doehetzelfmaar

  • #8
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #9
Hallo, Dhz.

Dat zou toch gewoon moeten werken.

Deze nieuwe thermostaatkop van Herz, heb je deze tussen stand 4-5 staan?
en staan de beide groepen wel open?
de gleuf op de koppeling hoort in de lengte richting van de buis te staan.
( blauwe buis ) draait de pomp van de CV zelf wel? deze brengt het water naar de verdeler, de verdelerpomp zuigt het niet zelf aan.

Is dit alles gecheckt en nog niets geholpen, dan zou ik toch groep voor groep los halen en doorspoelen.
 

Doehetzelfmaar

  • #10
Hallo Calenta,
Thermostaatknop staat op 45C. Beide groepen staan open. Een pomp op de CV heb ik niet vanwege stadsverwarming. Aanvoer komt vanuit meterkast eerste aftakking gaat naar de verdeler van de radiatoren en vlak daarna een aftakking naar de unit van vloer. Voor en nadat ik de oude afsluiter had vervangen werd de leiding tot aan de afsluiter warm. Voor het vervangen vd afsluiter heb ik een tuinslang aangesloten op de aftapkraan en de afsluiters in de meterkast dicht gedraaid, omdat er toen geen water uit het systeem liep heb ik deze afsluiters weer opengedraaid wat resulteerde dat er heet water uit de aftapkraan wegliep. Maar het vreemde was dat toen ook de aanvoer- en retour temp begon op te lopen en werden zelf de vloerleidingen warm. Zodra ik de aftapkraan dichtdraaide liep vrijwel gelijk de temp weer naar beneden. Telkens als ik dus de aftapkraan openzette begon het systeem te lopen. En wanneer ik de oude theromstaatkraan op 50C zette en de aftap helemaal opendraaide begon alles een klere herrie te maken en begon de afsluiter te resoneren. Dit was voor mij een teken dat de oude afsluiter toch niet goed opende en heb ik deze vervangen. Na het vervangen maakte het geen herrie meer, maar met een dichte aftapkraan koelde alles gewoon weer af.
Doorspoelen kan je dmv leiding los te halen en er dmv tuinslang gewoon water er door heen te spoelen? Moet er nog een spoelmiddel mee?
Gr
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #11
Tja, lijkt erop dat aanvoer en retour niet circuleren over de verdeler van de vloerverwarming.
Hier zal dus een circulatiepompje tussen moeten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Maak eens een foto van de totale installatie:
Ik zie nl rechts nog een verdeler, hoe is de vloerverwarming hieraan gekoppeld?
Mogelijk dat de aanvoer en retour eerst omhoog lopen en vervolgens terug naar de vloerverdeler en dat in die bocht een luchtbel zit.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #13
Ja de verdeler rechts had ik ook al gezien.
Deze is voor de radiatoren en staan buiten de vloer verdeler.

een circulatiepomp is ook niet nodig in dit geval, het water van de stads verwarming wordt nl. vanaf station met flinke overdruk door het leidingnet gejaagd. Deze wordt gereduceerd door de verdeler van de stadsverwarming.

kortom er is genoeg flow naar de verdeelpomp van de vloer.

De vloerbuis koppelingen kun je het best los nemen en spoelen met gewoon leidingwater. wel los nemen, anders spoel je waarschijnlijk alleen je verdeler ipv de vloerbuis.

Zo als ik het lees, denk ik aan of lucht of vuil in de vlv buis en verdeler.
Zelf monteer ik altijd een automatische ontluchter in zowel de aanvoer als de toevoer.

Succes. :wink:
 

Chathanky

  • #14
Ik denk dat je doorstroming te klein is.
Probeer het eens met alle radiatoren in huis dicht en kijk dan eens of de verdeler wel op temperatuur komt
 

Doehetzelfmaar

  • #15
Hallo Chathanky,
Zou best eens kunnen, maar de vloerverwarming heeft al 9 jaar zijn werk gedaan. Ooit geïnstalleerd als bij verwarming tijdens de bouw, maar eigenlijk met 1 radiatorpaneel in de huiskamer te gebruiken als hoofdverwarming en daarom is het zo vreemd dat hij het niet doet.
 

Chathanky

  • #16
Kijk dat is een duidelijk gegeven.
Het kan zijn dat de keerklep in de vloerverdeler niet meer goed werkt waardoor de doorstroom flink wordt belemmerd.

Ook kan het zijn dat je bv met het klussen in huis radiatoren van de muur hebt gehaald en na het aansluiten de voetventielen op de radiatoren volledig hebt open gezet.

Naast dat het altijd goed gewerkt heeft is het mischien handig om even na te gaan of er met werkzaamheden gevolg heeft gehad voor je cv systeem.

Het dichtzetten van de radiatoren kun je altijd even proberen of er dan wel een verbetering is.
 

Doehetzelfmaar

  • #17
Bedankt voor je input Chathanky,
Ik heb vorig winterseizoen mijn badkamer verbouwt en is de radiator daar van de wand afgehaald en vervangen door een design exemplaar. Hierbij heb ik de kunststof leidingen in de vloer moeten verlengen om deze onzichtbaar in de muur te kunnen wegwerken. Volgens mij heeft de vloer- verwarming toen wel nog gewerkt, maar zeker weet ik het nu niet meer. Afgelopen week met alles proberen heb ik wel alle radiatorkranen al dicht gehad om het systeem zich op de vloer te laten richten en heb ik afgelopen dag de radiatorkranen en de voetventielen dichtgedraaid om te voorkomen dat bij het vervangen van de afsluiter al het water uit het systeem te moeten halen. Ik ga nogmaals alles dichtzetten en de temp opschroeven naar 25C. Begrijp ik ook uit je antwoord dat de voerventielen niet helemaal open moeten.
Alvast bedankt weer. Groeten
 

Chathanky

  • #18
Voetventielen moeten sowieso ingesteld zijn en zeker bij een stadsverdeler. Dit is een eis van je leverancier van warmte.

De leverancier heeft als het goed is een beveiliging ingebouwd. Bij te heet retourwater zal de verdeler op de rem trappen. Gevolg is dat je te weinig warmte krijgt. En zo is een "probleem" geboren.
 

Doehetzelfmaar

  • #19
En wat is de oplossing daarvoor of misschien toch beter om even een monteur te bestellen?
Alvast bedankt
 

Chathanky

  • #20
Degene die die designradiator geplaatst heeft weet ook hoe hij het ventiel moet terug stellen neemik aan.

Mocht je het zelf gedaan hebben doe je dat zelf even, toch?

Maar heeft het dichtzetten van de radiatoren nog geholpen dan?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu