Vloerverwarming aanpassen van bij naar hoofd verwarming

Frix

  • #1
Hallo,

Wij zijn voornemens een woning aan te kopen waar op dit moment een vloerverwarming ligt die als bij verwarming is aangelegd.
In onze huidige woning hebben wij de vloerverwarming als hoofdverwarming en zouden in ons nieuwe huis dat ook graag willen.
Mijn vraag is of het mogelijk is dat als er al `slangen` liggen en vloer is al ingefreesd ten behoeve van bijverwarming, is het dan nog mogelijk om dit aan te passen naar hoofdverwarming.
Wat moet er dan gebeuren (buiten het aanpassen van de pompunit) en wat kost zoiets per vierkante meter?
 

BeeTeeWee

  • #2
Wat er dan moet gebeuren: enkele dagen met een breekhamer aan de slag om de oude leidingen inclusief de dekvloer te verwijderen. Vervolgens leg je de nieuwe leidingen enkele centimeters dichter bij elkaar en stort je een nieuwe dekvloer.

Het verschil tussen hoofd- en bijverwarming wordt namelijk grotendeels bepaald door de onderlinge afstand van de lussen. Het is niet een kwestie van even een zwaardere pomp monteren of de stroomsnelheid maar even verdubbelen.
 

Frix

  • #3
Kan het niet dat je de huidige leidingen geheel laat leeglopen zodat al het water eruit is en dan opnieuw fresen door de plavuizen heen die er nu liggen?? :oops:
 

Heat

  • #4
De vorm met zogenaamde bijverwarming zou eigenlijk nooit gelegd moeten worden: raden wij altijd af.
Is een verkoopsmoesje en besparing, die tot niets leidt. (maar helaas in de bouw veel toegepast wordt: uw woning is voorzien van vloerverwarming, maar vraag nit of de gleverde capaciteit ook voldoet aan uw wensen)
Van bijverwarming kun je nooit hoofdverwarming maken: de buizen liggen veel te ver uit elkaar. (omgekeerd is het wel mogelijk)
Zeker bij toepassing in combinatie met een houten- of gietvloer moet je de buizen zo dicht mogelijk naast elkaar laten infrezen (en nooit meer dan ca 12 cm uit elkaar laten leggen)
Je bespaart een paar meter buis, maar vloerverwarming als bijverwarming werkt nooit optimaal en voldoet zelden of nooit.

Vraag dus een offerte aan voor een geheel nieuwe vloerverwarming: alleen dan verkrijgt u het gewenste resultaat.
 

Kacheltje

  • #5
Hoeveel groepen heeft de verdeler en hoeveel m2 vloer wordt er verwarmd?

Daarnaast hangt het af of er veel warmtevraag is. Een goed geïsoleerde woning kan met wat minder vermogen verwarmd worden.

Mocht je geen grote verbouwingen hebben kun je het eerste jaar eens kijken of de woning warm wordt zonder dat de radiatoren open staan van de ruimte met vvw.
 

Frix

  • #6
De gehele beneden verdieping is plm.60 vierkante meter.
Ik had alleen de hoop dat het slopen van plavuizen en dekvloer bespaard kon blijven om een nieuwe hoofdverwarming structuur te frezen dwars door de oude bestaande situatie heen zeg maar.

Nadeel is natturlijk wel dat de vloer iets hoger komt maar scheelt in dat geval wel veel sloopwerk.(en kosten wellicht)
 

BeeTeeWee

  • #7
Als die plavuizen een beetje hard gebakken zijn is het sowieso al een hele toer om er doorheen te frezen. Ik zou de plavuizen sowieso eerst verwijderen. Misschien kun je inderdaad de bestaande leidingen afkoppelen en er dan dwars doorheen frezen, maar wat al die losse luchtkamertjes in je toekomstige vloer voor de sterkte (uitzetting?) en de warmtegeleiding gaan betekenen weet ik niet. Het lijkt mij niet echter voor beide niet echt bevorderlijk.

Je zou inderdaad eerst eens kunnen bekijken of het systeem als hoofdverwarming aan je wensen voldoet. Misschien draai je straks alleen bij flinke vorst nog eens een radiator open. Of wil je sowieso geen enkele radiator meer zien?
 

Frix

  • #8
Het liefst wil ik geen enkele (stofnest) radiator meer zien.
Situatie is dat we voor de aankoop van een huis gaan waar deze situatie dus is.ivm de kosten ben ik aan het uitpluizen wat de mogelijkheden zijn om de huidige vloerverwarming aan te passen naar hoofd verwarming. Als ik het me goed herinner zijn het nu 2 of 3 groepen.
En.... we willen het natuurlijk als één van de eerste klussen gaan aanpakken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Kacheltje schreef:
Daarnaast hangt het af of er veel warmtevraag is. Een goed geïsoleerde woning kan met wat minder vermogen verwarmd worden.
Creatieve oplossing: hele woning beter isoleren! :)

Dit soort zaken is altijd slim in het geheel te bekijken: moet er meer aan de woning gebeuren (zoals isolatie)?
 

Frix

  • #10
Nee, isolatie is niet van toepassing, woning is van 1988
 

Kacheltje

  • #11
Een eind jaren 80 woning is overigens geen vergelijken met de huidige norm.

Maar als de isolatiewaarde van je woning op een goed peil is kan een legafstand van 15 cm ook al voldoende zijn zoveel verschil is dat niet met 10 cm afstand.
Nu heb ik 60 m2 gezien maar nog niet hoeveel groepen er zijn.

Is er een energielabel aanwezig op je nieuwe woning?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu