Vloerplaten in twee lagen strak op elkaar lijmen?

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Over een tijdje ga ik de vloer slopen, en er komen multiplex platen voor in de plaats. De balken liggen vrij ver uit elkaar, en als ik op internet zoek naar belastingstabellen zit ik op het randje: de ene tabel zegt dat 21mm platen net kunnen, de ander zegt dat het net niet kan. Op het moment liggen er oude 22mm planken, en die veren meer door dan me lief is.

Ik zou daarom het liefst iets dikker gaan voor de zekerheid, maar helaas is 21 mm de dikste maat die met veer en groef leverbaar is... Nu zat ik eraan te denken om eerst 18 mm met veer/groef te leggen, en daar weer een 12mm zonder veer/groef op te verlijmen. Samen 30mm, dat moet lekker stevig zijn.

Maar hoe klem ik die lagen strak op elkaar bij het lijmen? Waar ik weer aan zat te denken: de gelegde 18mm insmeren met lijm, de 12mm erop leggen, en dan flink wat deeldraad schroeven erdoor (zeg om de 30cm) om ze tegen elkaar aan te trekken. Lijkt dat iets, of zijn er slimmere methodes?

Dank,
Wim
 

Kloek77

  • #2
Lijkt me prima, ik zou de platen dan gewoon verlijmen tijdens het leggen van die tweede laag, ervoor zorgend dat de 2e laag verspingt tov de tweede.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Een nietapparaat scheelt heel veel werk, om de 15 cm nieten is ongeveer nodig.
Schroeven om de 30 cm is trouwens ook niet genoeg bij 12 mm plaat, minimaal 20 cm aanhouden.
 

Wamelis

  • #4
Dank voor reacties, de methode lijkt dus OK.

Ik zat aan schroeven te denken omdat je daarmee de twee platen tegen elkaar aantrekt. Dat leek me beter voor de kracht van de lijmverbinding en het goed vlak houden van het geheel.
Of mag ik er vanuit gaan dat een plaat van 18mm op balken (hoh 80cm) tijdens het plaatsen van de volgende 12mm laag zo weinig doorzakt dat alles vanzelf wel recht blijft?

Als het schroeven wordt, dan kom ik uit op 4x25 schroeven (langer zou door de platen heen draaien) - is OK?

En voor het constructief verlijmen van de platen: gewoon constructielijm gebruiken, of is een ander type lijm aan te raden?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu