Vloerbedekking over een laminaat vloer

Bwee

  • #1
Hallo,

Ik laat binnenkort vloerbedekking leggen. Nu ligt er een laminaat vloer in de kamer waar de vloerbedekking komt. Aangezien ik het niet zelf doe maar laat doen wil ik graag wat dingen voorbereiden.

Kan de vloerbedekking over de laminaat vloer heen of moet de laminaatvloer eruit?

De vloerbedekking geeft aan dat deze bij voorkeur gespannen moet worden op een ondervloer.

Bij de winkel konden ze het me niet vertellen wellicht dat ik hier wat wijzer wordt.

Alvast bedankt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Eigenlijk vind ik het vreemd, dat de winkel niet kan aangeven, of de vloerbedekking wel of niet over het laminaat gelegd kan worden. Zij zijn toch degenen, die het (laten) leggen en dus garantie op de vloerbedekking en het leggen geven.

Bij spannen worden, voorzover mij bekend, spijkerlatten langs de kanten bevestigd, en daar het tapijt overheen gelegd. De mogelijkheid om die latten goed aan de bestaande vloer vast te zetten, is via de PC niet te bekijken. Ik ben overigens geen vloerenspecialist. :wink:

Je zou om te beginnen nog kunnen vermelden wat er onder dat laminaat ligt, dus waar de ondergrond uit bestaat. Waarschijnlijk te zien in andere kamers... beton, hout, een ondervloer, en zoja wat?

Anders toch even nadrukkelijk vragen bij het bedrijf dat het legt, hoe het zit met die ondervloer. En als je het inderdaad daar bestelt voor leggen op het laminaat, dan duidelijk op de verkoopovereenkomst laten vermelden dat dit op laminaat komt te liggen. Dit in verband met eventuele garantie-aanspraken naderhand!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Bij het leggen van tapijt zijn er eigenlijk twee mogelijkheden om het tapijt te bevestigen
  1. Opspannen op tapijtlatten. Deze methode wordt vaak gebruikt in combinatie met rubber ondertapijt. Het tapijt ligt simpelweg gespannen tussen de latjes waar de spijkertjes het tapijt op de plaats houden. De tapijtlatjes worden ofwel op de vloer gespijkerd, wat op laminaat niet kan.

    De laminaatvloer zou dan niet meer kunnen werken want de spijkers zullen door het laminaat heen de ondervloer in moeten, of de latjes worden gelijmd. Hierbij bestaat het risico dat delen van het laminaat onder spanning omhoog komen. Ook moet je maar afwachten of de latjes goed houden op het laminaat. Deze optie is dus niet haalbaar.
  2. Verlijmen, alleen langs de kanten of helemaal. Wanneer je dit doet zonder ondervloer is ook maar weer de vraag of de lijm goed zal hechten op het laminaat. Bovendien zit je met de werkingsvoeg rondom de vloer.

    Een mooie afwerking tegen de muur is dus een probleem. Om dit te ondervangen zou je eerst een ondervloer van groene platen moeten leggen. dan krijg je echter wel een heel dik pakket op je vloer. Met mogelijk gekraak etc.
Gewoon die laminaatvloer eruit halen dus. Vervolgens eventueel de vloer afdoende egaliseren en of een ondervloer toepassen. Zelf vind ik de combinatie van tapijt gespannen op latjes met daaronder een rubber ondertapijt het mooiste resultaat geven. Het rubber zorgt voor extra demping en veerkracht. Het is wel de duurste oplossing....

Merkwaardig trouwens dat men niet gelijk zegt dat het laminaat eruit moet. Erover heen leggen zal vrijwel zeker tot problemen gaan leiden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu