Vloerbalken vrij van buitenmuur op fundering leggen?

Roeloost

  • #1
Hallo iedereen,

Ik ben al een tijdje bezig met informatie te zoeken over hoe het beste een halfsteens muur te isoleren en hoe je kan voorkomen dat de balkkoppen doorrotten.

We hebben nu een woning op het oog waar echt nog alles aan gedaan moet worden en we zijn nu de mogelijkheden een beetje aan het bekijken. Het gaat om een woning uit 1930 met uitbouw, die bestaat uit een halfsteens muur, dus de rest van de woning is met een spouwmuur gebouwd. Nu is het zo dat de balken in de uitbouw deels vervangen moeten worden i.v.m. doorgerotte koppen.

Ik wil hier direct de halfsteens muur isoleren met een wandje van regels met isolatie ertussen en gipsplaten maar, hoe kan ik voorkomen dat de balken wéér doorrotten? Waarschijnlijk zijn ze doorgerot door vocht uit de halfsteensmuur. Is het verstandig om de nieuwe balken niet in de halfsteens muur (zoals nu het geval is) te laten rusten maar op de fundering zodat de koppen vrij van de buitenmuur zijn? Dat betekent wel dat het drukpunt waar de balken op de fundering rusten zo niet in het midden van de fundering is, kan dit kwaad wat betreft "scheef zakken" van de fundering? Ik wil dan een kalkzandsteen of Ytong blokken gebruiken om de fundering op te hogen als het ware, op het punt waar ik de balken wil gaan opleggen is nu namelijk te laag

ik heb een paar schetsjes gemaakt ter verduidelijking:


zoals het nu waarschijnlijk is


zoals ik het nu wil gaan doen.

Is dit een goede oplossing? zou ik misschien de regels met isolatie door moeten laten lopen tot op de fundering? Ik kan niet onder de vloer kijken hoe de fundering er in het echt uitziet omdat er geen kruipluik aanwezig is en omdat we het huis nog niet gekocht hebben. de schetsjes zijn slechts getekend naar mijn idee :wink:


Alvast bedankt voor jullie reacties! :P
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De vloerbalken zullen niet aan de buitenkant zichtbaar zijn...

Balkkoppen zet je goed in de menie of grondverf, dan gaan ze niet zo snel rotten.

e.e.a. toch eerst ter plekke bekijken denk ik. Mogelijk is het meteen het juiste moment er een betonvloer in te leggen. Een kruipluik is er vast wel, misschien ergens onder de vloerbedekking.
 

Roeloost

  • #3
Bedankt voor uw reactie! We hebben inmiddels kruipluiken gevonden, en alles zag er nog prima uit alleen hebben ze op de vloerbalken weer soort van dwarsbalkjes neergelegd die niet helemaal goed meer liggen.

Maar moet ik nou als ik een voorzetwandje plaats van 5*7 regels, isolatie en gipsplaten, het wandje met isolatie door laten lopen tot op de fundering? Naar mijn idee krijg je anders last van vocht op de bovenkant van de balkkoppen/ondervloer, als ik het wandje tot op de vloer laat lopen. De hele vloer moet er toch uit om alles weer recht te leggen dus ik kan er dan mooi bij, waarna in de ondervloer weer tegen het voorzetwandje leg.

Hoop dat t een beetje duidelijk is zo haha.


Bedankt weer!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De kruipruimte wordt geventileerd, dus als er wat condens op de balkkoppen ontstaat, ventileert dat weg.

Maar condens ontstaat op het koudste oppervlak, en dat is de steen, niet het hout.

Het schilderen van de koppen is nodig omdat stenen lang vocht vasthouden. Het hout wat contact maakt moet dus behandeld worden.
 

Pirke

  • #5
Enkelsteens delen slopen en opnieuw in spouw laten metselen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu