Vloerbalken "halverwege" vervangen

PMKoning

  • #1
Klussers,

ben bezig om op de BG de vloeren ter vervangen. In de oude keuken en bijkeuken zijn helaas een flink aantal van de balken rot en die zal ik dus moeten vervangen.

Op zich geen probleem, vloer is eraf, kruipruimte is diep, dus dat gaat prima. Maar.... meerdere van de rotte balken zijn niet "enkel" maar onderdeel van een veel langere lengte die ook de vloer draagt in de naastgelegen ruimte. Die naast de keuken is van mij (toekomstige woonkamer), maar die naast de bijkeuken is van de buren (tja rare bouw in de jaren 30 :) ).

Nu loop ik dus tegen het probleem aan dat eruit slopen wel makkelijk is, maar dat ik dan met een stomp balk in de muur blijf zitten op de plek waar de nieuwe balken moeten gaan rusten.

Iemand suggesties dit te fixen zonder de halve muur uit te bikken? Ik had al gedacht aan bv uitboren tot een bepaalde diepte, maar dat lijkt me ook niet eenvoudig.
Alternatief is nog om nieuwe rij te beginnen in nieuwe gaten maar dat is ook onmens veel werk en balkdragers lijken me gezien het ongelijke metselwerk ook niet echt een optie.
Is het ook nog een idee om de balk richting te veranderen van dwars op de diepte van het huis naar in de lengte? Dus maar 1 balk aan het begin en eind vervangn en tussenliggend balken in de lengte plaatsen??

Dank weer voor alle tips en inzichten!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Een balk over de breedte vastboren op de muur, daarop balkdragers monteren.
 

PMKoning

  • #3
Hoe briljant kan eenvoud zijn :D !!

Ik denk wel dat het verstandig is om die ligger dan in z'n geheel in de menie te zetten, niet waar?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Alleen de kant tegen de muur is voldoende.

Kijk ook de ventilatie na, de rot in het hout is waarschijnlijk ontstaan door te weinig ventilatie in de ruimte onder de vloer.
 

PMKoning

  • #5
Hi Jan,

ok, dat scheelt weer wat werk. De rot is ontstaan door een lekke riolering (oude vergaarbakken die lekten) en dat ben ik nu ook allemaal aan het vervangen. De ventilatie is verder gelukkig OK!
 

PMKoning

  • #6
Nog een vraag over de bevestiging van de langsbalk aan de muur: dit wil ik doen met keilbouten (5 stuks over de lengte van ca 300 cm). Is dat OK? Zal ik die keilbouten en balkdragers ook nog even in de menie zetten (misschien overbodig voor dat gegalvaniseerde spul?)?

Dan voor de balkdragers: moet ik die aan de bovenkant nog de dikte van t stalen profiel infrezen zodat de bovenkant van de balk helemaal vlak is?

Hoe kan ik het beste de dwarsbalken "nivelleren" in de balkdragers? Als ik de nieuwe balken daarin leg zijn ze net wat lager dan de bovenkant van de andere balk/dragers?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
U kunt ook raveeldragers gebruiken, dan hoeft u niets weg te halen aan de bovenkant.



Nivelleren kunt u doen door stukjes hout of kunststof plaatjes onder de balken te leggen.

De bevestiging is met keilbouten te doen maar ik ben daar niet zo'n voorstander van, door het lopen en andere trillingen kunnen ze los gaan zitten.
Ik zou chemische ankers gebruiken.
 

PMKoning

  • #8
Goedemorgen Jan,

ik heb m'n keilbouten omgeruild voor chemische ankers. Enige vraag die nog een beetje blijft is hoeveel ik er precies zal gebruiken. De 6 balken zullen krap 2 meter moeten overstrekken en de langsbalk waar ze in hangen zal ca 350 lang zijn. Ik had gedacht er 6 ankers (M12), dus per balk 1x, in te zetten. Zou dat voldoende zijn?

Daarnaast kan ik ook nog in de afgezaagde goede koppen van de balken die doorlopen een paar draadbouten schroeven als extra, of is dat overbodig?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu