Vloer storten:inwateren, aftrillen, wel of geen pijn

Red

  • #1
Ik hoor tegengestelde meningen over het volgende bij het storten van een nieuwe betonvloer met isolatie tbv een tegelvloer met vloer verwarming:
- Bij het op juiste hoogte brengen van de zandbodem in de kruipruimte van de woonkamer, deze aftrillen of juist ouderwets inwateren? Kan het water nog weg na het storten van beton?
- Mag je wel of geen puin storten in een kruipruimte van ca 70 cm, die ongeveer 40cm moet worden opgehoogd? We zouden het puin van de huidige 6cm deklaag uit de keuken kunnen ingraven in de kruipruimte van de woonkamer.

bdv
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Inwateren is voldoende.
Leg een folie voor u beton gaat storten.
Het water kan wel weg in de bodem eronder.

Ik weet niet of het toegestaan is puin onder de betonvloer te storten, het lijkt me geen groot probleem, misschien kunt u (voorzichtig) bij de gemeente informeren.
 

Gerrit

  • #3
Als ik het goed begrijp is het de bedoeling om een betonvloer te storten over een laag puin.
Dan is het wel erg belangrijk dat het zandbed goed wordt ingespoeld om verzakken van de vloer te voorkomen.
Ik heb mooie granietvloeren zien breken omdat er niet goed was ingewassen.
 

Red

  • #4
Ok op die laatste opmerking zat ik te wachten. De leverancier van de tegels geeft aan beter geen puin er onder te storten, maar de buurman die wil meehelpen met slopen/kruien denkt daar anders over.

Op een dergelijke kostbare vloer (ca 50m2), maakt het afvoeren van ca 3m3 puin via een container ook niet alles meer uit.


Maar is op zich aantrillen, net zo goed als inwateren?
 

Onno

  • #5
Inwateren is beter (tenzij je ipv een trilplaat (speciale) trilnaalden gebruikt).
Bij trillen pers je de lagen op elkaar, waarbij de zandkorrels lang niet altijd alle holtes opvullen. Bovendien bereik je alleen de bovenste lagen.
Bij goed inwateren verdicht je veel dieper, en voegen de zandkorrels zich beter naast / tussen / op elkaar.

Overigens gebruiken wij bij het aanleggen van pleinen met natuursteen waarover ook vrachtverkeer (expeditieverkeer) rijdt tegenwoordig een puinfundering van ongeveer 30 cm dikte, vervolgens inwassen met cement, laagje beton (10 cm) en dan de natuursteentegels. Maar misschien is dat voor een vloer in huis wat overdreven :-)
 

Red

  • #6
Ok, zo zie je er komt steeds meer nuttige info los :cool:

Dat inwateren is dus een goed idee. Het gebruik van puin zou dus wel kunnen zolang het goed ingewaterd wordt met zand en het puin niet de overhand krijgt. In de woonkamer zou ca 9,5m3 zand moeten terwijl ik ca 4m3 puin verwacht (incl puin van drijfsteen binnenmuren), bijna 50% puin gebruiken lijkt me wat overdreven. Als het nu een laagje van 10cm was, weet je zeker dat het goed ingewaterd kan worden, maar bij dikke lagen puin...?
 

Gerrit

  • #7
Het gebruik van puin is op zich geen enkel probleem. Het mag alleen niet zo zijn dat er eerrst gestort wordt en dan pas begonnen met inwassen.
Dus eerst een laagje puin, dan inwateren met zand, weer een laagje pu... enz.
 

Robbe

  • #8
Ben zelf geen voorstander van puin omdat het verdichten altijd moeilijker zal zijn als zonder (er kunnen theoretisch holtes overblijven)

Zou bij deze minimaal 20 cm zand erin doen, zand is goed te verdichten puin en klei niet.(vergeet niet om de beluchting van het spouwblad dmv buizen door te verbinden, als je deze dichtmaakt zien we over een tijd de vraag komen over vochtige muren.

boven op het zand folie eventueel daarop een isolatie laag, dan wederom folie, beton storten (denk aan de wapening)

Zorg er bij vloerverwarming voor dat de vloer aan de onderzijde goed geïsoleerd is, scheelt aardig in de stookkosten.
 

Red

  • #9
Over het beluchten van het spoublad:

Aan de buiten zijde van de hoekwoning is reeds ontluchting aangebracht, net boven het maaiveld op meerdere plaatsen van de drie buiten muren. Wil je met boven staande opmerking zeggen dat dit onvoldoende is?

Is het dan je bedoeling om in de huidige kruipruimte eerst PVC buizen aan te brengen van de ene zijde van de binnenmuur naar de andere zijde van binnenmuur (andere kant woonkamer)? Heb je dan ook enig idee hoeveel ontlucht er ongeveer zou moeten zijn. De woonkamer is ca 6x4m, met één lange zijde op het zuiden.

Ik ga er geen puin in storten, ik heb uitgerekend dat in totaal ca 40% van de op te hogen ruimte gevuld zou worden met puin en aangezien puin in de praktijk zo'n beetje het dubbele volume heeft wordt dit veel te veel en moet er toch een puincontainer komen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu