Vloer schuur waterdicht maken

Sam 78

  • #1
Dag klussers,

De betonnen vloer van onze schuur (enkelsteens) is vochtig, door vocht dat van onder door de vloer heen lijkt te trekken. Enig doorslaand vocht vanuit de muren is niet uitgesloten, maar daar wordt al aan gewerkt.

Zijn er tips om de vloer goed droog (waterdicht) te krijgen? Kan het aanbrengen van een waterdichte laag op de bestaande vloer soelaas bieden? Zo ja, met welk materiaal hebben jullie goede ervaring?
De vloer opnieuw storten is een optie die ik overweeg, maar ik ben eigenlijk op zoek naar een iets eenvoudigere oplossing.
Het gaat om een oppervlak van ongeveer 5 m2. De bestaande betonnen vloer is al oud, >20 jaar, en ik heb geen idee hoe goed het werk door vorige bewoners gedaan is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wanneer in het seizoen is of was jouw vloer vochtig?
Is er iets verandert in je schuur bijvoorbeeld iets van verwarming. Hoe zit het met de ventilatie. Als de ventilatie goed is zou je schuur droog moeten zijn.
Hoe hoog staat het grondwater. Grondwater zou wel capillair in de beton omhoog kunnen trekken.
Er staat geen water tegen de muren van de schuur.
De vloer in de schuur ligt hoger als het straatwerk?
 

Sam 78

  • #3
Beste Wgb,
De vloer is vrijwel altijd vochtig, alleen als er een hele tijd geen regen is gevallen niet. Hij is vochtig zo lang als we weten (we wonen er nu zo'n drie jaar), waarschijnlijk bij de vorige bewoners ook al.

Er zit geen verwarming in de schuur. Ventilatie is wel in orde, genoeg kieren en gaten waar de wind door kan. "Hoger" in de schuur, in kasten etc. is het ook gewoon droog, het is echt de vloer die vochtig is.

Het grondwater staat hier vrij hoog, ik schat op 50-60cm. De vloer van de schuur ligt ongeveer op dezelfde hoogte als het straatwerk, misschien zelfs een heel klein stukje lager (max 2-3 cm?).
Er staat geen water tegen de muur. Tegen een zijde ligt wel grond. Dat verklaart een deel van het vochtprobleem (en gaan we ook weghalen) maar niet alles. Ik vermoed dat er inderdaad ook vocht omhoog trekt door de vloer zelf.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Bij een vergelijkbare schuur heb ik wel eens een zandcementlaag gesmeerd op de vloer. Daarin een waterdichtingsmiddel. Dit loste dat probleem in ieder geval op.

Waar de grond ertegenaan staat kan je een waterdichte laag aanbrengen. Dat houdt het meeste wel tegen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu