Vloer renovatie: kan ik een geoliede planken vloer lakken?

Nynke en jouwert

  • #1
Ons huis heeft een planken grenen vloer die 8 jaar geleden in de olie is gezet. We willen de vloer nu renoveren. Onze voorkeur gaat uit naar lak. We horen verschillende berichten: de één zegt dat lakken na olie absoluut niet kan, de ander verzekerd ons dat het wel degelijk kan. Wat is wijsheid?

Nynke
 

Loudandproud

  • #2
Wij hebben hetzelfde gedaan met onze vloer die 4 jaar eerder in de olie was gezet.
We hebben de vloer eerst meerdere malen grondig geschuurd met een steeds hogere korrel; begonnen met korrel 40 (!) en geeindigd met 400
Darna gelakt ,en dat ging prima!
 

Tealon

  • #3
Lakken kan alleen als de vloer eerst geheel kaal geschuurd wordt. Direct lakken over een olielaag zal niet gaan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Olie trekt in de toplaag van de houten vloer. Afhankelijk van de houtsoort kan dit enkele mm diep zijn. Die zul je dus geheel af moeten schuren...
 

Chathanky

  • #5
Buiten schuren is het wel handig om het hout te ontvetten. Met vettige houtsoorten doe je dit namelijk ook. Denk aan bv. teak.
 

Mark en 3 meiden

  • #6
Hele goeie opmerking na het ontvetten schuurt het ook lekkerder
wel goed laten drogen voor het schuren en lakken
 

Nynke en jouwert

  • #7
Inmiddels is de vloer door 2 deskundigen geheel kaal geschuurd. Na veel wikken en wegen hebben we toch besloten de vloer opnieuw in de olie te zetten, aangezien we dit makkelijker plaatselijk kunnen bijwerken. overigens zijn we zeer content over het resultaat: de vloer is stukken opgeknapt en zit er weer fris en mooi uit (hij was 15 jaar geleden voor het laatst echt behandeld). Dank voor alle reacties.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu