Vloer en wanden badkamer

Ski

  • #1
Beste mensen,

Deze vragen betreffen een vloer en wanden voor een badkamer. Excuus voor de lange tekst, ik heb redelijk wat vragen die mijns inziens allemaal samenhangen.

Uitgangssituatie (zie ook foto van tijdje geleden - let niet op de leidingen die door de vorige eigenaar zijn gemaakt, die zijn weg, net als de gasleiding):
De badkamer van mijn jaren 50 woning ligt op een tussenverdieping en meet grofweg 2,5 bij 2 meter. Badkamervloer ligt op 16 cm gewapend beton - broden die van de ene kant van de woning naar de andere kant lopen. Een bestaande cementvloer is grotendeels verwijderd tot op het beton, een ander deel bestaat uit de oorspronkelijke granietvloer die op het beton ligt (links op de foto). Het hoogteverschil tussen beide vloerdelen is ongeveer 5 cm en het hogere deel is ongeveer 50% van het totale oppervlakte.

De betonvloer is door het verwijderen van de vloer die er op lag niet vlak meer, net zo min als de granietvloer (de vorige eigenaar had daar nog eens 12 cm beton op gegooid.... zucht). In het lagere gedeelte wil ik een inloopdouche maken met een drain, alle afvoer en waterleidingen zijn al aanwezig (op deze foto nog niet zichtbaar).

De vloer krijgt geen vloerverwarming. De vloer wordt uiteindelijk betegeld. Gegeven de geringe verdiepingshoogte is de uitdaging om zoveel mogelijk ruimte tussen vloer en plafond te bewaren (dus ik wil geen 12 cm vloer leggen etc).

Van de 4 wanden ontbreken er momenteel 2 (waaronder de wand achterop de foto). Oorspronkelijk overwoog ik om 10cm gasbetonblokken te gebruiken voor het opbouwen van de muren, maar heb e.e.a. gelezen over metal stud muren en dat spreekt mij ook wel erg aan. De plaats van de wanden is overigens momenteel deels hoog en deels laag (om het makkelijk te maken).
In de aangrenzende ruimte bestaat de vloer uit een laag(je) beton (4 cm op de betonnen verdiepingsvloer) met daarop een originele visgraat parketvloer (wasvloer) gespijkerd.

Vragen:
1. Stort ik eerst een vloer of zet ik eerst wanden of maakt dit op zich niet uit? Wat zijn de argumenten die ik hierbij moet overwegen? Is de keuze voor gasbeton of metal stud hierbij nog van invloed?

2. Er zou mij bijzonder veel aan gelegen zijn om de granietvloer te laten liggen. Kan dat met de verschillende hoogtes of levert dat later spanning op met kans op scheuren e.d.?

3. Waarmee bouw ik het beste de ondervloer op? Beton of zandcement? Welke hoogte moet ik minimaal in overweging nemen op het hogere gedeelte? Indien ik beton gebruik, moet er dan nog een zandcementvloer overheen voor het afschot in de douche (afmetingen grofweg 120 breed en 80 diep) of kan ik dit op een andere manier voor elkaar krijgen? Afschot regelen via de lijm bij het tegelen geef ik niet de voorkeur, liever een beter bestuurbare oplossing.

4. Hoe en waarmee kan ik het beste de omliggende vloeren met daarop parket gespijkerd beschermen wanneer ik de vloer aanbreng? Ik wil geen vochtdoorslag van het storten van de vloer en geen spanning. Ik las elders over vilt, maar dat lijkt me niet waterdicht. Ik zag ook voorbeelden met landbouwplastic - is dit een oplossing of zijn er betere manieren?

5. Moet ik nog speciale aandacht besteden aan de samenstelling van hetgeen ik op de vloer aanbreng in verband met krimp (er lopen diverse leidingen doorheen), waterdichtheid en eventueel bewapening en aarding?

Ik heb nog veel meer vragen, maar ik zou al zeer dankbaar zijn voor een aantal antwoorden op bovenstaande, die mij kunnen helpen keuzes te maken en prioriteiten te bepalen.

Alvast mijn grote dank!
Ski

 

Ski

  • #2
Vloer en muren zijn inmiddels geplaatst. Vraag mag worden verwijderd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu