Vloer en fundering samen storten

Olle

  • #1
Dag Klussers,

Ik heb al eerder vragen gesteld over de verbouwing van onze stal (9 x 6m) en zeer nuttige tips gekregen. Hopenlijk kunnen jullie mij nu ook weer helpen!

Wat ik wil doen is een betonvloer (20 cm, gewapend, komt op de zandbodem te liggen) storten in de stal. Maar omdat er aan de binnenzijde van de bestaande muren een nieuwe muur wordt opgemetseld, moet er rondom dus ook een fundering gestort worden.

Mijn vraag is hoe ik die fundering en de vloer het beste kan laten storten:
Kan dit in een keer? Dus dat de vloer als het ware in de fundering komt en daarbovenop dus de muren worden gemetseld? Of moet ik de fundering en de vloer apart houden? Al vraag ik me wel af hoe ik dan de fundering kan bekisten.

Ik ben benieuwd naar jullie mening!
 

Pepjo

  • #2
Als er een binnenspouwblad op komt, zonder zwaar dragende functie, dan kan je die gerust op de gewapende vloer zetten.
 

Olle

  • #3
Tja, er komt juist wel een dragende binnenmuur op te staan die de dragende functie van de huidige muur grotendeels moet overnemen.

Wat ik mij vooral afvraag is of het ineens storten van vloer en fundering problemen kan geven als bijvoorbeeld de betonvloer gaat krimpen of zelfs verzakken.
Achtergrond van dit alles is dat ik straks de vloer en fundering in een keer wil laten storten als de betonwagen komt.
 

Pepjo

  • #4
Dan moet je een fundering storten, die kun je niet laten rusten op een vloer.

Ik kan maar een goede raad geven : ga naar een architect of bouwkundige en laat het hele zaakje doorrekenen. Dan weet je wat voor fundering je dient te storten.

Kleine bijkomstigheid : in de boerderij die wij hadden was de buitenmuur gefundeerd op een soort "piramide": een basis van stenen die naar boven toe smaller werd. Die kom je (als het bij jou ook zo zit) tegen als je een binnenmuur wil funderen vlak langs de huidige buitenmuur. Nog een reden om een bouwkundige in de arm te nemen.
 

Olle

  • #5
We hebben er al twee architekten bij gehaald. De ene zegt dat een fundering helemaal niet nodig is, de ander vindt een ongewapende fundering van 50 cm voldoende. Voor de zekerheid wil ik dus wel een fundering maken, maar weet dus niet hoe. De architekt die wel een fundering wil zegt dat ik die eerst moet storten en dan de vloer, maar dan moet ik dus twee keer een betonwagen laten komen en dat doe ik liever niet.

Gelukkig loopt de oude gemetselde fundering recht naar beneden tot zo'n 120 cm diep dus da's geen probleem.

@pepjo: hoe hebben jullie de vloer + fundering destijds gestort?
 

Pepjo

  • #6
Ik zou zelf wel een fundering storten, al is het alleen maar om me later niet voor m'n kop te slaan dat ik het niet gedaan heb. :mrgreen:
Dan maar twee keer een betonwagen. En als je het dan doet dan zou ik er ook wat ijzer in leggen.

En wat betreft onze vloer : daar kwam aan de binnenkant slechts een cellenbetonmuur op als spouw. En die hoefde niets te dragen. Dus we hebben een betonvloer van 15 cm dik (op isolatie) gestort, met daaroverheen een smeervloer met vloerverwarming erin.
En gezien het oppervlak (100 m²) hebben we inderdaad een betonwagen laten komen.
 

Olle

  • #7
Je hebt gelijk, denk dat ik dan toch een fundering laat storten en dan pas de vloer. Thanks voor de tips & snelle reactie!

Groet,

Olaf.
 

Pepjo

  • #8
Verstandig !

Laat een van die architecten even een berekeningetje maken hoe diep en breed die fundering moet worden. Dan zit je safe.

Enne : het is lekker weer om te graven, toch ? :D
 

Arie

  • #9
Maar Pepjo het is mij nog niet helemaal duidelijk of hij de fundering en de vloer in 1x mag storten.
Dus vooraf fundering graven, ijzer erin en dan volstorten met de vloer mee.
Ik vraag dit omdat ik misschien zelf ook nog eens zoiets moet doen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
De enige fundering die in de praktijk in 1 keer wordt gestort is een vorstrandfundering. Lijkt mij niet handig in jouw geval.

Een architect is niet de juiste persoon in deze. Een constructeur wel. Waarschijnlijk adviseert die om de nieuwe fundering op hetzelfde aanlegniveau (=diepte) als de oude aan te brengen.

Je plan is trouwens bouwvergunningplichtig, en bij de aanvraag horen ook de berekeningen van de nieuwe constructie.

Ik hoop dat het gaat lukken wat je van plan bent, maar denk wel aan de regels én de veiligheid!

grtz
henk
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu