Vlekken na verven muur

HansLR

  • #1
Ongeveer 6 weken geleden zijn onze muren in de woonkamer met een dunne laag gestuct. Vorige week zijn we begonnen met het voorstrijken van de muren en het verven met muurverf op waterbasis.

Helaas hebben we na de 3e laag verf nog steeds een vlekkerig resultaat. Zie foto waar de verf nog moet drogen.

We hebben een iets duurdere verfroller vd bouwmarkt, kamer is ong. 19 graden. We proberen een gelijke druk op de roller uit te oefenen en de roller evenredig met verf te bedekken.

Wat doen we fout en is dit nog op te lossen?


Ps. Als je er langs gaat staan en de donkere plekken opnieuw wilt verven heeft dat geen resultaat. De vlekken blijven even donker.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Om een mooi en egaal resultaat te krijgen is er maar een advies, een professionele kwaliteit muurverf en roller aanschaffen. Dit maakt echt het verschil.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Dat kan ik niet ontkennen. Vaak kom je er als goedwillende DHZ-er niet aan toe, maar A- kwaliteit muurverf ( die koop je niet onder de € 85,- per 10 liter ), eerder over de € 100,-, geeft wel het resultaat dat je tevreden stelt. En je wilt er wel jaren tegenaan kijken.

In dit geval is een extreem matte muurverf het beste. Die zul je bij een van de 2 Grote Jongens moeten betrekken. Enige wat ze gemeen hebben is dat ze allebei met een S beginnen.

Een paar tips: schuur je muur heel licht op. Zet daarna opnieuw in de voorstrijk want door het schuren zit je snel weer op de gipslaag die weer onregelmatig gaat zuigen.

Zet daarna met een goed verzadigede vachtroller van 25 cm breed op een telescoopsteel - waardoor je afstand en dus veel meer overzicht op je werk hebt ) de 10 procent verdunde muurverf de banen op, nadat je boven en onder eerst een kader hebt gemaakt met kwast ( voor de scherpe lijn als dat nodig is ivm bijvoorbeeld 2 kleuren ) en een 10 cm vachtrollertje.

De best verzadigde roller krijg je door een dag van te voren de vachtroler enige malen goed in de verf te dopen en uit te rollen. Stop de roller in een plastic zak en sluit deze luchtdicht af. Zo kun je hem weken bewaren. Des te dichter ( met verf ) de vacht zit, des te beter de verdeling en afgifte.

Dus niet uit z'n condoom trekken, 3 x heen en weer halen door de verf en dan gaan smeren, want dan zit er alleen op de toppen van de vacht verf. Het gaat erom dat de verf tot in de kern zit.

Verdun niet al je verf met 10% water maar zoveel je denkt nodig te hebben voor de eerste laag.

De definitieve laag max. 5% verdunnen. Werk vlot door en nat-in-nat, desnoods met 2 personen.
 
  • Informatief
Waarderingen: Klusidee ralf

HansLR

  • #4




Na jullie advies ervoor gekozen om de muur ietsjes op te schuren en voor te strijken. Na een dag de muur opnieuw geverfd met Floetrol aan de verf toegevoegd. Met zn tweeen geverfd d.m.v. muur in stukken opdelen, verf verdelen, kris kras en daarna omhoog rollen.

En zie hierboven het resultaat. Zoals je op de laatste foto kunt zien lijkt de structuur daar ook anders te zijn?

We zijn een beetje ten einde raad en weten niet meer hoe we dit nog op kunnen lossen. Heeft iemand nog ideeen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Zet de lamp eens op een andere plaats en beoordeel dan het resultaat opnieuw, met strijklicht is alles te zien, niemand gaat ergens zitten zoals de lamp nu staat.
 

HansLR

  • #6
@Jan: bedankt voor je reactie. Helaas was het voor nu alleen nodig om de lamp zo te zetten, zodat ik een foto kon maken met de iPad. Wanneer ik gewoon in de woonkamer loop (zonder lamp erop) kan ik de vlekken al zien.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Heb je het resultaat ook bij daglicht bekeken? Ik zie steeds een enorme bouwlamp die sowiso alle oneffenheden accentueert. Aan de glansgraad te zien: de glansgraad van extreem matte muurverf is echt mat. Hier zit duidelijk een eiglans op.(?)
 

Lebber

  • #8
Even kort aanhaken op dit onderwerp, als dat mag... :oops:

Waarom wordt er steeds gesproken over het verdunnen van de muurverf? Is dit gewoon om op verf te besparen of heeft het nog een praktisch nut? Het lijkt me ook zo lastig om dat exact te bepalen/doseren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Zijn de "vlekken" kleurverschillen of structuurverschillen? Zit er vocht in de muur, of is er gerookt/open haard?
 

HansLR

  • #10
De vlekken lijken kleurverschillen, maar als je er met je neus op gaat staan lijkt het alsof de vlekken meer open poriën hebben en die dus niet verzadigd raken met verf.

Voordat de nieuwe stuclaag er op werd gezet leek er geen vocht in de muur te zien. Zelf hebben we de nieuwe stuclaag een aantal weken laten drogen.

In het midden van de woonkamer heeft tot 7 jaar geleden een open haard gestaan, later een gashaard. Deze is inmiddels verwijderd. Er is niet gerookt in de woning.

Omdat de balken qua ondergrond verschillen met de muur, begrijp ik er helemaal weinig van. Het enige dat zij gemeen hebben zijn de stuclaag en pleisterlaag.
 

HansLR

  • #11
Voor de volledigheid hierbij wat foto's met daglicht:


 

John Fohn

  • #12
Oude vraag hier weet ik, maar... stucwerk lijkt niet 100% goed te zijn, als het wel echt goed is moet het spiegelglad/vlak zijn

Een truc wat een echte kunstschilder mij leerde, was om eerst een muur donker te maken, door wit verf met wat zwart te maken.
Een voorraad van dat mengsel klaar te zetten, wat je dan daarna doseert, per liter wit verf, dus dat je onthoudt;
1) hoeveel basismengsel (wit vermengd met zwart) je kiest om te gaan gebruiken per liter wit verf
en dan ieder keer dat je nieuwe aanmaak, precies dat zelfde verhouding aanhoudt, daardoor krijg je al een gelijk grijzige basislaag.
2) daarna ga je met wit verf werken, onverdund, twee laagjes zou genoeg moeten zijn.
3) altijd nat in nat werken
4) in vakjes denken en strak werken. (dus bijv. 1 m links naar rechts of rechts naar links, van boven naar beneden
Ik had nooit iemand zo goed zien schilderen, heel precies, en ook heel zuinig met verf gebruik, hij deed niet de ene keer kletsnat en dan 10 minuten op de ene plek, maar constant een zelfde druk, en een zelfde hoeveelheid verf, nooit vergetend waar hij was, dus nooit heen en weer en 2 x over eenzelfde plek. Hij deed de roller wel goed opladen maar werkte totaal beheerst, geen verf op de grond morsend, nooit. Er waren geen lijnen of gemiste stukjes te zien.
Structuurverf kan ook oneffenheden goed oplossen maar is duur(der).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu