Vlas isolatie hellend dak

Timmeh

  • #1
Beste klussers,

Voor isolatie bij het hellende dak van een woonboerderij overweeg ik vlas isolatie te gebruiken. De huidige dakconstructie (vernieuwd in de jaren 70) is op de foto te zien en van buiten naar binnen is het pannen, latten, asbesthoudende platen en sporen. Ik ben niet zo bekend met de terminologie, maar volgens mij gaat het hier om een sporenkap.
Het huidige dakbeschot wordt verwijderd, maar wat moet er terug voor in de plaats? Ik zou graag van binnenuit dampopen isoleren met vlas isolatie en dit afwerken met gipsplaten. Wat zijn dan opties voor het dakbeschot en zijn er dan nog folies nodig? Zijn er mensen die zelf ervaringen hebben met vlas isolatie?

Alvast bedankt!

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zou, als dat technisch mogelijk is, geïsoleerde dakplaten aanbrengen.
Isoleren van binnenuit geeft risico op koudebruggen en condens tussen de sporen, met dakplaten hebt u daar geen last van.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Heb je wat bouwfysiche gegevens van het vlas en hoe dik zou je het willen of kunnen aanbrengen.
Een juiste type onderdak is heel belangrijk. Onderdak is een dampopen folie boven de isolatie.
 

Timmeh

  • #4
Bedankt voor jullie snelle reacties!

De bouwfysische gegevens van het vlas:

Warmtegeleidingscoëfficiënt 0,038 W/mK
Geluidabsorbtiecoëfficiënt alfaw 0,95
Brandklasse Euroklasse C
Warmteopslagcapaciteit ca. 1550 J/kg.K
Vormvastheid 14,7 kPA
Dampdiffussieweerstand 5,7m
Energie input ca. 1,6 MJ/kg

Mij lijkt een dikte van 12 mm (Rc = 3.16) wel genoeg. Moet er behalve de dampopen folie (en panlatten) nog iets anders boven de isolatie of is alleen een folie voldoende?

Ik begrijp dat isoleren van buiten af beter is, maar het dak is slechts voor de helft van ons. Mochten de buren niet mee willen doen, dan zal het nieuwe dakbeschot even dik moeten zijn als het huidige zodat de pannen aansluiten. Verder heb ik begrepen dat er voor buitenaf isoleren ook een vergunning moet worden aangevraagd?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Voor mijn gemak zou ik de Mu waarde willen weten. Warmte geleiding heb je genoemd 0,038 W/mK. Heb je de misschien de soortelijke massa van vlas in kg/m3. De Soortelijke massa is 1550 J/kg/K.
De dikte van de plaat zal wel 120 mm zijn.
 

Timmeh

  • #6
Ik bedoelde inderdaad 120 mm.
Als ik het goed heb geldt dampdiffusieweerstand = Mu * d = 5.7 [m]. Dus Mu = 5.7 [m] / d met d = 0.12 [m]. Dan is Mu = 47.5. Dat is dan alleen voor het vlas zelf.
De soortelijke warmte is 1550 J/kgK, maar wat de soortelijke massa / dichtheid is in kg/m3 weet ik niet. Volgens mij zijn dit twee verschillende grootheden, maar ik moet toegeven dat de natuurkunde lessen al aardig weggezakt zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
De platen kan je met de bovenkant gelijkhouden met het dak van de buren en naar onder toe dikker, hoger maken, eventueel de sporen opdikken. Dus waar nu die asbest ligt komt het onderdak. Je zit altijd goed als dat materiaal meer dampopen is als het vlas.
Rc van 3,3 voor heden ten dagen niet wat schraal?
Bij een dikte van 120 mm krijg je die en de U is 0,30 Wm2K.
Hoe wordt vlas geleverd, platen 120 dik l x b?
 

Timmeh

  • #8
Ik zat te denken aan Isovlas. Er zijn ook platen van 140mm, Rc=3,7. Afmetingen zijn 120 bij 60 cm. Ik dacht ergens gelezen te hebben dat Rc minimaal 2,5 moest zijn, verder heb ik niet echt een beeld van wat Rc zou moeten zijn. Er komt dan ook nog gipsplaat tegenaan die de Rc nog iets ophoogt.
Ik was niet zo duidelijk over het dak delen met de buren, maar ik bedoel dat de scheidingslijn verticaal loopt en niet horizontaal (hun dak zit naast ons, niet boven of onder).
Wat voor materiaal is dan te gebruiken als onderdak? De huidige platen zijn niet erg dik, ik schat 1cm.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Je kan nu alle kanten op. Onderdaken en onderdakfolies maar net wat je wil. Mij lijkt dat je op een dak met een plaat wat eenvoudiger kan werken. Een folie zou misschien goedkoper kunnen zijn enz. enz.
 

Timmeh

  • #10
Opnieuw bedankt voor de reacties. Wat betreft de Rc waarde zat ik er ver naast als ik de informatie uit jouw link lees. Met die info zou ik minimaal Rc = 5 willen, maar misschien is Rc = 6 wel beter om ook aan de eisen in de toekomst te voldoen.
Stel dat het twee lagen isolatiemateriaal over elkaar worden, mag ik dan simpelweg de Rc waarden van beide lagen optellen of is het totaal lager ivm naden?
Ik zit nog wel met de sporen waartussen dan het isolatiemateriaal komt. Vormt dat een probleem voor vocht en isolatiewaarde?
En hoe zit het met brandveiligheid, mag ik daar de WBDO van twee lagen optellen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
De Rc waarde kan je bij elkaar optellen. 25 cm zit je er lekker warm bij. Uiteraard moet je de platen goed sluitend plaatsen. Twee lagen iso en deze geschrankt plaatsen.
Al eerder opgemerkt let op de Mu waarde van het vlas en je onderdak of folie.
Kies je voor het juiste onderdak krijg je geen vocht.
Brandveiligheid, iemand anders! Leverancier van het vlas wellicht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu