Vinyl ondervloer aanleggen

Stiefen

  • #1
Ik heb mijn eigen appartement gehuurd en moet daar een vloer leggen.
Nu wil ik heel graag laminaat maar dit mag niet met geluidsoverlast.
Daarom wil ik vinyl leggen.
De vloer in mijn appartement is een hardhouten vloer.
Ik zit te denken om groene platen als geluidsreductie te pakken, en daarop spaanplaat te leggen voor een strakke ondergrond.
Is dit slim?
Ik wil het niet te duur maken om de hele constructie aan te leggen.
Op interent kan ik niet bepaald een slimme constructie of ondervloer vinden die daarvoor van toepassing is.
Wie kan goed advies geven?
Indien nodig, de oppervlakte is groter dan 20m2.

Groet,
Stefan
 

Laminaatman

  • #2
Hoi Stefan,

Allereerst even dit: de huiseigenaar of Vereniging van Huiseigenaren mag je niet verbieden laminaat te leggen indien je voldoet aan het Bouwbesluit en dus zorgt voor een contactgeluidsisolatie van minimaal 10dB.

Je kunt de door jou gekozen constructie (er is een product op de markt genaamd Kombifloor dat al bestaat uit een groene plaat gecombineerd met spaanplaat) gebruiken, maar de naden van het spaanplaat zijn vaak te grof om direct vinyl over te plaatsen, daarnaast is de constructie niet getest onder vinyl en kun je dus niet aantonen dat je 10dB geluidsisolatie haalt.

Zelf zou ik kiezen voor een 10dB ondervloer voor onder vinyl (die zijn er van verschillende fabrikanten) eventueel met zachtboard eronder wanneer dat nodig is voor het uitvlakken van de houten vloer.
 

Stiefen

  • #3
Ik ben erg nieuwsgierig naar het verhaal dat kliklaminaat niet verboden mag worden mits de geluidsisolatieis toegepast. Waar heb je dit vandaan en waar kan ik hierover meer informatie ophalen?

Als ik andere berichten goed begrijp op dit forum en internet MOET er een hardhouten ondervloer zijn die gecombineerd is met geluidsisolatie. Als ik zachtboard gebruik prik ik direct door mijn vinyl heen, als ik het goed begrijp. Niet dat ik hakken draag, maar bij het vallen van puntige voorwerpen of eventueel zelfs een stoel waarbij de punten net wat aan de scherpe kant zijn.

Uiteraard ben ik nu sterk geneigd om laminaat te leggen nu je mij die informatie verschaft, dus daar ben ik wel heel erg naar benieuwd.
 

Laminaatman

  • #4
Dit staat gewoon in het Bouwbesluit, dat is vrij op internet in te zien en het is de wettelijke grondslag hiervoor waaraan men zich niet zomaar kan onttrekken.

Er moet inderdaad onder vinyl een harde ondervloer, maar spaanplaat is daar niet erg geschikt voor vanwege de naadaftekening en de sterk zuigende werking op de lijm waarmee je het vinyl gaat verlijmen. Er zijn echter tal van ondervloeren op basis van MDF die wel geschikt zijn en ook voldoen aan de 10dB norm.

Hier vind je jurisprudentie over contactgeluidsisolatie.
 

Stiefen

  • #5
Ik ben erg druk aan het zoeken, en ik zie prijzen voor die ondervloer met MDF die meer dan 20 euro per m2 kosten. Ik vind dat heel erg veel.
Is het slim om groene isolatie te plaatsen en een dunne plaat mdf los erover heen te leggen?
Is er nog ergens een plaats waar ik die ondervloer goedkoop kan krijgen?
 

Laminaatman

  • #6
Helaas ben ik bang dat je toch echt een goede ondervloer zult moeten gebruiken om een goed eindresultaat te krijgen. De platen los leggen gaat zeker zorgen voor naadaftekening, dus dat is geen optie. Voor prijsadviezen is deze site ook niet bedoeld.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Goede ondervloer plaatsen met een harde toplaag, anders krijg je er echt spijt van. Overigens leg je vinyl gewoon los.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu