Verwijderen vastzittende schroef

Hanne1

  • #1
Er moet een nieuwe raamuitzetter op een bovenraampje. De oude is stuk, maar ik krijg 1 schroef er echt niet uit. De schroefnaad is tamelijk breed geworden en de schroef is roestig (ik denk zo"n 40 jaar geleden erin gedraaid). Zij er trucs om dat ding er toch uit te krijgen??? of moet ik voor die ene schroef er een echte (dure) timmerman bij halen??? Ik zal heel blij zijn met antwoorden op mijn vraag. Bedankt alvast.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Als de oude raamuitzetter toch stuk is kan je proberen die met wat gepast geweld te verwijderen.
Het gedeelte van de schroef dat dan blijft zitten kan je met een waterpomptang vastpakken en dan beetje bij beetje rond draaien tot hij los komt.

Of even de schroef laten schriikken door er op de bovenzijde een tik met een hamer op te geven. Flink druk zetten op de schroevendraaier en dan draaien.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Hoe ze precies heten weet ik niet, maar ik heb voor zulke zaken een setje van 3 tapjes die op een puntje lopen, met LINKSE draad.
Door nu een klein gaatje te boren in het restant van de schroef, kun je daarna het linkse tapje met een accu boormachien er indraaien en het tapje komt vast te zitten en de schroef draai je gelijk er mee uit.

Ik heb die tapjes eens bij een DHZ zaak uit z'n allerhandebak gehaald.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Die puntige dingen om bouten te verwijderen heten linkse tap. Maar voor een schroef zijn ze niet geschikt omdat de meesten een stompe punt hebben en voor dikkere bouten zijn die uitgeboord en uitgedraaid moeten worden.

Ik zou proberen de kop te breken door de raamuitzetter er proberen af te trekken en vervolgens het nog uitstekende eind met een waterpomptang of combinatietang eruit te draaien.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Sla met een puntig metalen voorwerp een deuk in het midden van de sleuf in de schroef en gebruik een ijzerboortje om de kop eruit te boren.
Het restant met een vijl of mini slijptolletje verwijderen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Inderdaad eerst een flinke hengst geven zodat de schroef losschrikt.
Simpel de schroevendraaier er op en een flinke klap achter op de schroevendraaier geven.
Vaak zijn die schroeven verroest en met de klap schiet de roest los.

Soms helpt spray ook wel, maar hou er rekening mee dat het schilderen dan wel een probleem vormt als dat spul in het hout is getrokken.

Kun je bij de kop dan ook even een klap geven en met de nijptang kun je de schroef er dan vaak simpel uittrekken.

suc6

Gerrit
 

Sanderzzp

  • #7
Even iets aandraaien wil ook wel eens helpen, net even een slag aangeven en dan los draaien
 

Ruud s

  • #8
Kan je niet met een ijzerzaagje een nieuwe sleuf zagen haaks op de bestaande zodat je meer grip hebt met een schroevendraaier
 

Hanne1

  • #9
De schroef zat verzonken, dus ik kon er niet goed bij. Met de waterpomptang ben ik gaan wrikken aan overgebleven gedeelte van de raamuitzetter. Daarna nog met een steviger schroevedraaier, na eerst een stevige klap met een hamer erop gegeven, lukte het me na veel gedoe uiteindelijk de schroef er uit te krijgen. Ben er zeker een half uur mee bezig geweest. Het hout er omheen was wel een beetje beschadigd. Maar daar is lakplamuur weer goed voor. Reuze bedankt voor alle adviezen! :)
 

Fiesiekus

  • #10
2K-plamuur :wink: .
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu