Verweerde mergelstenen muur repareren

Funske003

  • #1
Hallo, ik heb te maken met een muur van mergelsteen ook wel bekend als kalksteen.

Hele stukken uit deze buitenmuur zijn afgebrokkeld en breken nog steeds af. De beschadigde blokken zijn poreus waardoor de muur vocht absorbeert wat helaas aan de binnenkant van de muur tot vochtplekken leidt.

Omdat het er niet echt goed uit hoeft te zien was ik van plan om er een waterdichte mortel tegenaan te smeren zodat er geen regenwater meer doorheen komt. Maar ik heb bij een pandje verderop gezien dat dit vrij snel los komt van de muur.

Iemand enig idee hoe je dit het best kan aanpakken zonder hele blokken te gaan vervangen?
 

Bernhard

  • #2
De gevel wordt nat door regen. Als door kieren en afgebrokkelde stenen het water dieper in de muur dringt zal de muur aan de binnenzijde kouder worden. De vochtige lucht in de kamer zal dan op de koude muur condenseren. Zie hiervoor Restauratierichtlijnen - Gemeente Maastricht 3.2.4 mergel.
mvgr bernhard
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Goed document. Al staat er niet in hoe het stucen (p.44) precies in z'n werk gaat. Ik denk dat het verstandig is dit uit te besteden aan een stucadoor die hier ervaring mee heeft. Die kan er ook garantie op geven, dat het niet los komt.

Je kan van de gelegenheid gebruik maken om meteen de buitenkant te isoleren.

Let erop dat voor het stucen een vergunning nodig is. Als het een monument of beschermd gezicht is, zijn er nog veel meer eisen.
 

Funske003

  • #4
Bedankt voor jullie reactie´s Bernhard en IJkenhout,

Ik ga achter die reparatiemortel aan waarin het document naar verwezen wordt. Omdat het vochtprobleem wordt veroorzaakt door een opppervlakte van 1 vierkante meter beschadigde mergelsteen denk ik dat die mortel -mits goed aangebracht- voorlopig zal volstaan.

Dit gaat overigens over een boerderij net over de grens bij Maastricht, alleen de muur aan de achterkant is nog van mergel en deze wil ik uiteindelijk ook vervangen want ik zie niet graag mijn muur langzaam afbrokkelen.

Dus dit zou een tijdelijke oplossing moeten zijn even afgezien van eventuele problemen met een vergunning (doen ze in België normaal gesproken niet zo moeilijk over :D).


Grt Funske
 

Bernhard

  • #5
Dan lekker repareren en aan de buiten kant isoleren. Door de isolatie aan te brengen wordt de hele muur op een hogere temperatuur gehouden. Condenseren op de muur van de vochtige lucht in de kamer is dan verleden tijd. mvgr bernhard
 

MergelWerk

  • #6
Hoi,

Ik heb ruime ervaring met mergelwerken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik heb ruime ervaring met het verwijderen van reclame voor werkzaamheden, zie de forumregels.
 

MergelWerk

  • #8
Beste,

Mergel vraagt kennis die weinig voor handen is. Mergel moet kunnen ademen. Vaak is er bij verbouwingen de mergel opgesloten of afgesloten met beton of cementgebonden mortel.

Daardoor kunnen in de loop van de tijd bouwkundige problemen ontstaan. Los ervan dat vochtige verweerde mergel niet woonvriendelijk is.

Een reparatie mortel bestaat, maar verandert niks aan de situatie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Ik geloof u direct en ben blij met uw inbreng maar reclame maken mag hier nou eenmaal niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
Gerelateerde onderwerpen
Verweerde voegen in de buitenmuur

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu