Verwarmingsuitdaging

Awol

  • #1
Hallo,

ik zit met een kleine uitdaging. Wij hebben namelijk twee losse ruimtes die door één CV worden verwarmd. Maar deze twee ruimtes moeten elk individueel kunnen aangeven aan de CV als hij aan moet gaan.

Je kunt natuurlijk de kachel continu hebben lopen en naar gelang radiatoren open draaien, maar dat is verre van ideeal en duur.

Ik zat te denken aan thermostaten op de radiatorknoppen, maar dan loopt de CV continu en als hij uit staat vanwege de thermostaat in de andere ruimte kun je niet verwarmen. Dus ook niet ideaal.

Of één draadthermostaat en één draadloze op de CV aansluiten? Kun je twee thermostaten op één CV schakelen en dat de CV gaat lopen als één van de twee themostaten die opdracht geeft? Zo ja, hoe?

Elk van de twee ruimtes moet dus los van elkaar de kachel aan kunnen laten gaan.

Ik hoor graag suggesties, ideeën en het liefst een oplossing.

Alvast bedankt.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je kiest voor een aan/uit regeling zijn er genoeg mogelijkheden:
A. Je kunt 'klakkeloos' twee kamerthermostaten parallel schakelen. Beide ruimten worden dan verwarmd als één van de thermostaten het te koud vindt.
B. Er zijn zone regelaars op de markt, als een kamerthermostaat aan gaat dan zorgt een electrisch aangedreven klep ervoor dat alleen in het betreffende gedeelte CV water stroomt terwijl de ketel aan gaat. Je moet dan wel een plek in de instalatie kunnen vinden waar een splitsing ruimte A / ruimte B te maken is.
Als je modulerend wilt stoken wordt het lastiger.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Je kunt nooit op ruimtetemperatuur moduleren want je hebt 2 ruimtetemperaturen. Gewoon aan/uit is prima. afhankelijk van je ketel kun je de aanvoertemp bij aan uit nog weersafhankelijk regelen. anders zelf zo nu en dan even aan de knop draaien.
 

Awol

  • #4
Beiden hartelijk dank voor jullie reacties.

AvDijk, dat via zoneregelaars is wel handig en moet te doen zijn. Daarbij heb je ook niet het probleem dat de andere ruimte ook verwarmd wordt. Lijkt de beste oplossing. Ik ga er naar kijken. Ik sluit dan twee thermostaten aan op de CV met gebruik van de zone regelaar.

Groeten.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Het is niet zozeer een zone regelaar, maar een zone klep.
Je hebt dus een cv ketel, vanaf daar gaan leidingen naar 2 kleppen.
Die kleppen worden gestuurd door de thermostaten. en de kleppen hebben een eindcontact, dat op zijn beurt de ketel aanstuurt.
 

Grashopper

  • #6
Wat voor ketel heb je?
 

Awol

  • #7
Het is een oude Vaillant van 14 jaar oud ofzo. Uiteindelijk zal die wel vervangen worden door een nieuwe CV, maar zolang ie nog loopt mag ie blijven.

Ingmar, bedankt. Enig idee wat een systeem met 2 van die zone kleppen moet kosten?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu