Verwarming verwijderen - afdoppen

Mave

  • #1
Hallo,

Wij gaan vloerverwarming nemen en moeten de reguliere verwarming verwijderen.
Weet iemand hoe ik een verwarming moet verwijderen of afdoppen?
Alvast bedankt!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Beste Mave, je beschrijving is wel erg kort..

Het is moeilijk aan de hand van jouw vraag een goed advies te geven.
Het zou bijvoorbeeld niet ondenkbaar zijn dat, wanneer je alleen maar de radiatoren verwijdert en afdopt, je problemen krijgt met lucht, tikken of andere narigheid.

En die vloerverwarming, dat wordt dus een hoofdverwarming? Blijft er na het afdoppen een lange loze leiding over? Lopen die leidingen door een kruipruimte oid?

Vertel eens wat uitgebreider over de situatie ter plekke. Zodat de vakmensen je meer kunnen helpen dan alleen vertellen dat je bij een dhz zaak een paar afsluitdopjes kunt kopen en die op de leidingen monteren...
 

TSPaul

  • #3
Alleen vloerverwarming kan problemen veroorzaken.

De vloer wordt lekker warm en dat vinden de meeste mensen fijn.
Dit is tevens weer een groot nadeel want om lekker warm in de woning te zitten is een hoge vloer temperatuur vaak nodig en kan het zijn dat de warmte op je voeten en benen slaat.

Ik adviseer dan ook om minstens een radiator in de woning te laten voor eventueel extra komfoor.
 

MarcoDezicht

  • #4
Pomaster, ik heb zelf alleen vloerverwarming en het werkt perfect. Vloer temperatuur is +/- 39 °C en het wordt gewoon 20 graden is huis.

Maar wel de aanvoer temp terug gebracht naar 50 graden (mijn toestel kan cv en ww apart vermogen regelen Agpo nev 1324). Ik kom met het stookgedrag zeer gunstig uit met 1300 kub stookt 24 uur per dag 20 graden.

Geen radiatoren meer beneden
 

TSPaul

  • #5
Klopt als je vloerverwarming hebt kun je goedkoper uit zijn zeker als je dit optimaal stookt.

Maar wat is er mis mee om een radiator te laten zitten?
Ik heb zelf ook vloerverwarming maar ik vind een vloertemperatuur boven de 35 graden niet fijn. Dus laat ik altijd de radiator mee lopen.

Zeker in het beroep als monteur moet ik de hele dag staan en als de vloer te warm is krijg ik kramp in mijn benen.

Het is ook maar een advies.

Tevens heb ik een bink luchtverwarmer die ik via de cv ketel verwarm,
werkt perfect, er zullen zeker mensen zijn die luchtverwarming niks vinden.
 

Mave

  • #6
Hai Kees,

Ik heb gekeken hoe de boel in elkaar zit. Bij ons zit op zolder een HR-ketel vandaar uit komen 2 leidingen. De een gaat rechts naar beneden en de ander links naar beneden. Die lopen via de eerste etage door naar beneden naar de begane grond. De leidingen lopen niet door naar de kruipruimte.

Ik weet niet of het mogelijk is, maar ik zou het liefst alle leidingen die vanaf de eerste etage naar beneden gaan, om ze vanaf dat punt weg te halen. Maar ik weet niet of je 'zomaar' die leidingen kunt afzagen en afdoppen. Want ik wil die loze leidingen dan natuurlijk graag weg hebben.

Feitelijk lopen er gewoon 2 leidingen door het huis waarbij ze aan de achterkant wat minder zichtbaar zijn en op elke etage is er een soort tussenstuk die naar een verwarming loopt en weer terug en beneden lopen die leidingen rechtstreeks in de verwarming, daar zit volgens mij geen tussenstuk meer aan.
 

Marnix

  • #7
De twee leidingen waar je het over hebt zijn de aanvoer en retour.

Als je een radiator bekijkt zie je dat er bij de (thermostaat)knop een hele hete leiding is, dit is de aanvoer. Het hete water circuleerd en koelt natuurlijk af, zo komen we op de retour.

De retour is ook nog wel eens aardig warm zodat met dit water wat weer terug komt in de ketel het makkelijker en zuiniger is om de aanvoer weer goed op de gewenste temperatuur te krijgen.

Ga je beide leidingen afdoppen is er geen circulerend systeem meer, dus niet handig en wellicht schadelijk voor de ketel.

Misschien is het wel handiger om vanaf de ketel alles opnieuw op te bouwen? Zo heb je geen overbodige leidingen en kun je, indien gewenst e.a. mooi weg werken.

N.B. ik ben a-technisch dus ga niet alleen van mijn reactie uit en wacht zeker even op iemand die er (nog :wink: ) meer kijk op heeft (!).
 

Mave

  • #8
Maar als ik de hele benedenverdieping afsluit of verwijder, dan heb ik toch nog steeds een circulerend systeem op de bovenste 2 verdiepingen?

Ik heb het idee dat ik de leidingen op de 1e etage die naar beneden lopen, gewoon kan afzagen, leeg laten lopen, stop erop en weer vullen. Dat is eigenlijk ook mijn vraag, maar vooralsnog heeft niemand dit bevestigd.
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #9
Ik denk dat dat komt doordat niemand zich eigenlijk goed een voorstelling kan maken van de situatie.

Want als je vloerverwarming beneden neemt, zul je daar toch óók heen moeten met je cv-water? Of neem je elektrische vloerverwarming?

Wellicht is het handig een situatie-schetsje te maken en dat even in te scannen, om het vervolgens te plaatsen.

Dan kan een ander zich er meer in inleven :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu