Verwarming opdelen in 2 zones

Jnicky01

  • #1
Ik ben van plan om binnenkort mijn oude mazoutketel te vervangen door een gasketel.
Omdat we benenden ook nog een open haard hebben zou ik graag een 2de termostaat willen bijplaatsen boven (zodat de kids kunnen studeren en dergelijk op hun kamer) om zo 2 apparte zones te maken.
Nu ben ik op zoek naar een schema of dergelijk om dit allemaal te kunnen verwezelijken. Werk ik met 2 pompen of met kleppen of dergelijk ?
Kan iemand mij hier raad over geven ?

P.S. : ik dacht een valliant ecotec 376 plus te kopen.
 

Xr8

  • #2
Extra pomp is normaliter niet nodig. Je zult alleen de aftakkingen naar beide gedeelten wel moet hebben, of omleggen.

Je kunt kiezen voor 2 2-wegkleppen welke met een standaard thermostaat open en dicht de schakelen zijn. Er zijn standard kleppen in de handel van een groot merk. Kijk even op het forum, ze staan met plaatjes afgebeeld. Op deze kleppen zit een eindcontact welke de ketel inschakeld.

Let wel dat het nodig kan zijn dat er ten alle tijde stroming over het circuit nodig is. Als je met 2 kleppen werkt dan kan het zo zijn dat beide dicht staan. Om dit op te lossen kun je gebruik maken van een AVDO of een van de kleppen uitvoeren als 3 wegklep. AVDO wordt ook wel shunt genoemd.

Succes.
 

Lucky 7

  • #3
Hey beste,

persoonlijk zou ik iets anders kiezen. is hier thuis zo gemaakt. overal thermostatische kranen op de radiators. draagbare thermostaat gekocht. en deze gezet in de badkamer. (warmste plaats hier) en vanhier uit wordt de ketel gestuurd. wou ook eerst weerken gelijk jij wou doen is me afgeraden. omdat je 2 sturingen doet op je ketel. zou hij op termijn ontregeld geraken. en dan kun je overal werken met je kranen op de radiator. zoals je wil kouder of warmer. :hup be:
 

Xr8

  • #4
Waarom zou een ketel ontregeld raken door twee sturingen? Je moet er alleen voor zorgen dat er altijd stroming mogelijk is.

Bovendien zit er in de douche vaak een radiator met meer vermogen. Blijft de deur hier dicht en er is weinig warmte verlies dan is de kans groot dat de woonkamer ed niet meer goed warm worden.

De regeling kan werken, echter optimaal lijkt het me niet.

Succes.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Een thermostaat in de douche, das wel heel apart.
Dan kun je volgens mij beter kiezen voor weersafhankelijk regelen.
En ontregeld door 2 sturingen? Als iemand me dat zou vertellen zou ik zijn expertise in twijfel gaan trekken.
 

Fwalraven

  • #6
Alleen zal de eventule modulerende werking van de kachel niet of niet optimaal werken bij 2 circuits.
 

Xr8

  • #7
Als je met zones regelt werk je vaak niet met een modulerende thermostaat maar met aan/uit uitvoeringen, deze sturen dan de kleppen en ketel.

De ketel zal overigens wel degelijk gaan moduleren op zijn aanvoer en retour, het enige is dat je niet op de ruimte moduleert. Dit wordt nl bepaald door de modulerende kamerthermostaat.

Succes.
 

Fwalraven

  • #8
Dat bedoelde ik aan te geven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu