Verwarming Indesit WD125T droger krijgt geen spanning

Rickk

  • #1
Hoi klussers,

Ik ben in het bezit van een Indesit WD125T was/(condens)droogcombinatie, waarvan het verwarmingselement van de droger geen spanning meer krijgt.

De machine heeft al een historie kuren m.b.t. de droger - de klok begon al regelmatig 'door te lopen' en de thermische zekering op het element heb ik ook al een keer of twee moeten vervangen. M.i. het gevolg van stofopbouw in het ventilatie kanaal / de ventilator. De boel goedschoonmaken verhielp het probleem dan weer voor een paar maanden.

Maar nu geeft het element dus helemaal geen warmte meer (verder werkt alles als normaal, ventilator blaast, neemt water, etc.). Ik heb:
  • De thermostaat op het element vervangen - geen effect. :( Gekke is wel dat ie wel iets van 2 kOhm doormeet(?), maar aangezien ik niet precies weet hoe ie werkt (hij staat nl. niet gewoon in lijn met de spanning naar het element, maar op een zwakstroomschakeling) zou dat wel goed kunnen zijn.
    'M doorverbinden levert een doortikkende klok op.
  • Het element doorgemeten - weet het niet precies meer, maar ca. 40 Ohm.
    • 1 Pool op het element staat wel spanning op.
    • De andere pool is dood.
    • Over beide polen staat geen tot weinig (3V oid) spanning.
    • De thermische zekering op het element is ok (en ook bij direct doorverbinden geen oplossing).
Aangezien de draad naar de 'dode pool' de diepte in verdwijnt en ik nog geen tijd genoeg heb gehad (er worden ook maar 3 kleuren draden in de machine gebruikt :roll:) weet ik (nog) niet waar die heen leidt.

Ik zou echter niet weten wat er (behalve 'het brein'/de klok natuurlijk) verder nog van invloed kan zijn op het aanslaan van het element... :roll:
Zouden er nog andere thermische zekeringen of thermostaten inzitten? Ik heb ook weleens iets gehoord dat de motor van de trommel nog ergens in de schakeling zit?

Heeft er iemand ideeën en/of tips?

Rick
 

Co de Witgoedman

  • #2
Ik vermoed een defect in de aansturing naar het element.
3V lijkt mij een testspanning van de electronic.
De thermostaat (schakelaar) dient 0 Ohm te meten, 2 k is duidelijk defect, tenzij u spreekt over een NTC.

Zal vermoedelijk in de verwarmingslijn nog een maximumthermostaat zitten met een resettoets.
 

Rickk

  • #3
Tja, die thermostaat vind ik ook vreemd... Ik durf niet te zeggen of het een NTC is, het ziet er gewoon uit als een normale thermostaat (een blikken tonnetje, lijkt zeg maar op het grootste formaat knoopcel batterij), maar dan wel een stuk kleiner dan degene die je normaal in drogers zou vinden. Ellende is ook dat er niks op staat behalve '257'..

Maarja, omdat zowel de nieuwe als de oude gelijk doormeten, en doorverbinden niets oplevert ga ik er voorlopig maar vanuit dat ie in orde is. :?:

Ik twijfel een beetje of er nog een maximumthermostaat in de lijn zit - de 'thermische zekering' bovenop het element zit namelijk in dezelfde lijn en die is al getest. Maargoed, wie weet wat er verder nog in dat apparaat gebeurt.

Het is overigens een WD125T zag ik gisteren..

In ieder geval bedankt voor je reactie Co!
 

Rickk

  • #4
Ok, ik ben er weereens (vrijwel letterlijk) ingedoken, wat ik heb uitgeplozen:
  • De "thermostaat" is vrijwel zeker een NTC. Dat staat op een draad die erheen loopt, en de thermostaat voor het wasmachine-gedeelte meet vergelijkbaar door met de oude en de nieuwe droger thermostaat. Ik ga er dus maar vanuit dat die goed is.
  • De 'dode' draad gaat rechtstreeks naar de "computer" onderin de machine. Doormeten van draad en enkele baantjes op de print laat geen onderbrekingen zien. De print+onderdelen ziet er verder goed uit, geen zichtbare gebreken.
  • Het element eens direct aan 220 gehangen, wordt direct warm.
  • Een gloeilamp aangesloten op de plek van het element, om de zoveel tijd (in de orde van 1 minuut) slaat de lamp ca. 1 seconde aan.
Kan iemand hier meer mee? Ik ben geneigd om de computer maar te vervangen, maar aan de andere kant... als die geen goed signaal van een sensor krijgt of in een of andere beveiliging slaat... :roll: .. beetje duur experiment.

Heeft iemand een idee of een vergelijkbare storing meegemaakt?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu