Verwarming in zones

Knabbelaar

  • #1
Voor mijn woning wil ik een nieuw cv-systeem aan (laten) leggen met radiatoren. Ik wil in het systeem een aantal verwarmingszones. Ik heb aan een loodgietersbedrijf gevraagd of zij dit kunnen realiseren, maar hij was er van overtuigd dat er alleen een draadloos systeem hiervoor bestaat van Hnw/evo. Nu wil ik echter juist een bedraad systeem. Ik heb geprobeerd aan hem voor te leggen dat zo iets wel bestaat en hoe ik dat zag, maar ik was niet zo succesvol om hem daarvan te overtuigen. Volgens hem bestond zoiets alleen voor vloerverwarming en anders alleen draadloos. Moeilijk voor mij als leek, maar ik had gedacht dat het appeltje eitje voor de loodgieter zou zijn.

Om iets preciezer te uit leggen wat ik wil realiseren, vraag ik dan toch maar een en ander eerst hier. Ik heb een en ander op internet opgezocht (sleutelwoord zonekleppen) en hier ook, maar :cry: helaas ben ik dan weer niet zo bekend met de techniek.

Door middel van onderstaande vragen :oops: , kan ik misschien beter mijn vraag formuleren bij de loodgieter,
Zonekleppen: zet je die op de kranen van een verdeler of na de verdeler op een aanvoer dan wel retourleiding ?
Komt op een zoneklep een thermische aandrijfmotor ? Wat is het verschil met een servomotor ? Wat is beter 230 V of 24V ? Maken ze "herrie" bij het openen/sluiten ? (Bij herrie zal ik rekening moeten houden met de plek waar ze komen.
Kun je met elke moderne ketel tenminste 2, liefst 3 verwarmingszones regelen ?
Kun je kant en klare, op elkaar afgestemde systemen kopen ? (let op niet-draadloos) of moet je alle onderdelen bij elkaar scharrelen en uitdenken of ze passend zijn ?
 

Bernhard

  • #2
Zie zoneregelset. Je kan deze gebruiken met een draadloze thermostaat en met een bedrade thermostaat. Waarom wil je een bedraad systeem gebruiken? Wat is de toepassing voor de verschillende zones. mvgr Bernhard
 

Knabbelaar

  • #3
Bernard,
Sorry :oops: voor mijn late reactie. Ik had toendertijd in mijn PB een hint gekregen en was er later door druktes niet meer aan toe gekomen.

Ik heb gevoelsmatig geen voorkeur voor een draadloos systeem. Dan heb ik het gevoel of er continu signalen door mijn huis flitsen. Ik hou het liever een beetje rustig hier.

De toepassingen zijn: 1ste zone: woonkamer, 2de zone: slaapkamer/badkamer en eventueel een 3de zone voor de rest.
 

Kacheltje

  • #4
Wat voor merk/type cv ketel heb je?
 

Xr8

  • #5
Als je kiest voor bedraad dan zou ik kiezen voor 24V meer keuze in thermostaten en makkelijker bedraden. Draadloos is sneller te installeren, voordeel van een kabeltje is dat je vrijwel geen kans op verstoring hebt. Draadloos in een woning met veel beton/ijzer wil wel eens problemen geven.

Kijk overigens ook naar je ketel, vaak is in dit soort gevallen een shunt vereist, of in ieder geval een niet af te sluiten radiator welke voor de benodigde doorstroming zorgt.

Succes.
 

Knabbelaar

  • #6
Kacheltje schreef:
Wat voor merk/type cv ketel heb je?
Ik heb nog geen cv-ketel. Alles nog nieuw aan te leggen.
 

Kacheltje

  • #7
Er zijn ketels waar je een extra cv circuit op kan aansluiten.
Je hebt dan 2 circuits. Voor meerdere circuits kun je vanaf de ketel ook kiezen om een verdeler te plaatsen. Je kunt dan bij wijze van spreken oneindig veel circuits maken. Elke groep krijgt dan wel een eigen cv pomp. Dit kost wel wat meer dan met zone kleppen.

Je zou zelfs met thermomotoren elke ruimte appart kunnen aansturen op een klokthermostaat. De thermomotoren passen op bepaalde radiatorkranen.

Belangrijk is wel dat de installateur er ook mee bekend is of bereidt is om zich daar in te verdiepen.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #8
Voor elke zone een eigen verdeler plaatsen, de voeding van elke
verdeler aansturen met een 24v klep, krijg je wel in elke zone een
eigen thermostaat.
Of je huis in 3 strengen verdelen gelijk aan je zones, daar dan op elke
streng een eigen klep met thermostaat, als je maar genoeg ruimte hebt
kan je oneindig mooie constructies maken, maar het hoeft dus niet per
definitie direct gestuurd worden onder je cv-ketel..... :wink:
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #9
Bij voorkeur niet onder de ketel, als alle kleppen hier gemonteerd worden en ook de schunt slaat de ketel gegarandeerd op storing, retour temperatuur is te hoog waardoor de ketel gaat pendelen en uiteindelijk op storing valt.

er zijn tal van mogelijkheden zowel bedraad als onbedraad, een voorbeeld van bedraad is een simpele thermostaatkraan van de bekendere merken met hier een servo motor op gemonteerd met een eindcontact, de thermostaat schakelt de klep in en pas als deze geheel open is word via het eindcontact de cv ketel aangestuurt. Nadeel is dat je per thermostaat een apparte voeding nodig hebt en meerdere kabels naar de ketel ebracht dienen te worden.

sucses
 

Heat

  • #10
Google eens op "zoneregeling" in plaats van zonekleppen, dan kom je op een site die je waarschijnlijk wel op een idee brengt.
(helaas mag ik je hier niet direct wijzen op die site, want dan krijg ik weer van alles over me heen over reclame etc.)

Op de site die ik bedoel staan o.a. thermostaten met twee uitgangen: één om de elektrisch bedienbare klep in de leiding aan te sturen (ik zou daarvoor geen thermosche klep adviseren: duurt te lang voordat deze is geopend) en één om het ketelcontact te sturen (in de regel 24 Volt)
Kan ook draadloos met een draadloze thermostaat met 2 ontvangers (ook weer 1 ontvanger voor de elektrisch bedienbare klep en 1 ontvanger om de ketel te schakelen) Spaart je veel bedradingswerk, werkt ook uit de kunst en er zijn diverse typen leverbaar.

Via een loodgieter krijg je in de regel geen goed advies, omdat die in het algmeen niet veeel verder kijken dan hun groothandel levert.....maar er is inmiddels veel meer op de markt wat jouw probleem kan oplossen.

Is een beproefd concept wat eenvoudig aan te brengen is en goed functioneert (niet alleen in jouw toepassing, maar zeker ook in gevallen van een praktijk aan huis, of werkkamer op een etage of garage bijvoorbeeld)

Dit systeem werkt op de CV (elke ketel is hier wel voor toe te passen) en op de stadsverwarming. In wezen open of sluit je de toevoer naar een aantal radiatoren (of ook van toepassing een vloerverwarming)
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #11
:oops: de loodgieter kijkt misschien niet verder, maar een installateur echt wel....en hij hoeft niet overtuigd te worden via een website of forum, maar kan zijn klant prima adviseren.

Daar heeft de installateur voor geleerd. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu